 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Ida
Młodsza Czarownica

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: południowo-wschodnia Polska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Czw 13:15, 24 Lis 2011 Temat postu: TARTY |
 |
|
TARTA Z BROKUŁAMI LUB ZE SZPINAKIEM
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
12 dag masła
2 łyżki śmietany 18%
łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka ziarna sezamowego
Farsz brokułwy:
2 średnie brokuły
jajo
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mleka
2-3 ząbki czosnku
łyżka ziarna sezamowego
szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Farsz szpinakowy:
opakowanie szpinaku mrożonego (450 g)
1 duży serek topiony (100 g)
2-3 ząbki czosnku
sól do smaku
jajo
Ciasto: z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Oczyszczone brokuły zblanszować, odcedzić, drobno posiekać i przełożyć do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z mlekeim, rozkłócone żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, ubitą pianę z białka oraz do smaku - gałkę, sól i pieprz.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą, a potem wylepić ciastem. Na nim rozprowadzić masę brokułową, posypać sezamem. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 st. C - i piec ok. 40 minut.
Farsz szpinakowy: szpinak rozgrzać na patelni, odparować wodę, dodać serek topiony, przeciśnięty czosnek i doprawić solą. Ostudzić, dodać rozbełtane jajo, całość wyłożyć na ciasto i zapiekać jw.
[img][link widoczny dla zalogowanych]
Uploaded with [link widoczny dla zalogowanych][/img]
[/img][link widoczny dla zalogowanych]
Uploaded with [link widoczny dla zalogowanych][img][/img]
Ostatnio zmieniony przez Ida dnia Czw 13:24, 24 Lis 2011, w całości zmieniany 4 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |