 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pon 21:02, 01 Mar 2010 Temat postu: Strączki pelne cnót |
 |
|
Pożywna sałatka z ziaren
Składniki na 4 porcje
po 1/5 szklanki
konserwowej czerwonej fasoli
zielonego groszku
20 dkg szynki lub chudego boczku
albo bekonu w plastrach
olej
Sos
1/4 szklanki majonezu
szczypta papryki lub
pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania
1. Warzywa wyjąć z puszek dokładnie osączyć z zalewy i wrzucic wszystko do głębokiej miski .lekko opruszyc solą i pieprzem .
2. Plastry szynki lub bekonu pokroić na szerokie paski ,przesmażyc 1-2 min na patelni cienko posmarowanej olejem ,przestudzic i zwinac w roladki ułożyc na fasoli i groszku udekorować natką pietruszki .
3. ( sos) Majonez wymieszać z papryka lub koncentratem pomidorowym jeśli trzeba przyprawic do smaku podawać osobno w sosjerkach
------------------------
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pon 21:13, 01 Mar 2010 Temat postu: |
 |
|
Fasolowy tort
Przygotowanie i pieczenie
ok. 2 godz.
Składniki na 10 porcji:
- 8 jajek
- 25 dag cukru pudru
- 20 dag fasoli jaś
- 2 dag gorzkich migdałów
- 5 dag tartej bułki
- 2 łyżki kakao
- 20 dag kwaskowego dżemu, np. morelowego, porzeczkowego lub z mieszanych owoców
- polewa czekoladowa albo tabliczka czekolady
- do dekoracji połówki obranych włoskich orzechów
Sposób wykonania:
1. Fasolę opłucz, zalej przegotowaną wodą, mocz kilka godzin, odlej wodę, zalej świeżą wodą, ugotuj, ale nie rozgotuj, obierz ziarna ze skórki i przetrzyj przez niezbyt gęste sito.
2. Migdały sparz, obierz ze skórki i dokładnie zmiel.
3. Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem, wymieszaj z fasolą, migdałami i kakao, połącz z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek.
4. Przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy, wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz ok. 40 min
w temperaturze 180 st. C.
5. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, przestudź, przekrój na pół, przełóż kwaskowym dżemem, złóż obie części. Boki i wierzch tortu starannie posmaruj ciemną czekoladową polewą albo czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (nad parą), udekoruj połówkami orzechów włoskich, wstaw do lodówki.
Przepis z Przyjaciółki ( 18.02-3.03.2010)
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pon 22:00, 01 Mar 2010 Temat postu: |
 |
|
BURGERY Z CIECIERZYCY
Składniki
4 bułki do hamburgerów
10 dkg kaszy bulgur lub kuskus
piszka ciecierzycy
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
łyzka mąki
kminek
łyżeczka proszku do pieczenia
5 dkg bułki tartej
jajko,olej,sól,pieprz,sałata
Sposób wykonania
1. Zagotować pół szkalnki wody i zalać kaszę.
2. Ciecierzyce odcedzić i zmiksować.
3. Posiekac drobno czosnek i cebule dodać do ciecierzycy z miękką kaszą i posiekaną natką ,zmiksować i przyprawić .
4. Osobno połączyć mąke z proszkiem do pieczenia i tarta bułką ,wsypać do masy i wymieszać.Dodać jajko uformować 4 burgery usmażyc na oleju.
5. Bułki podsmażyć na patelni bez tłuszczu z obu stron .Na każdej położyc sałate na niej burgera i przykryć sałatą i bułką
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |