 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
ewam
Hexulka

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Göttingen Płeć: czarownica
|
Wysłany: Sob 20:06, 06 Lut 2010 Temat postu: sledzie |
 |
|
Ewam - 2009-12-26, 17:49
sledzie z rodzynkami
####################
Moze brzmi nieciekawie ,ale smakuje wysmienicie,moja tesciowa zrobila i naprawde wrabalam sporo,zreszta nie tylko ja. :wstyd:
skladniki
•1 kg sledzi
•4 cebule
•½szklanki oleju
•150 gr koncentratu pomidorowego
•100gr rodzynek
•2 lyzki cukru
•szczypta kwasku cytrynowego
wykonanie
Cebule pokroic w polplastry i zeszklic na oleju,dodac zmiekczone rodzynki(wczesniej zalac wrzatkiem),koncentrat pomidorowy,cukier i kwasek.Zagotowac.Sos wymieszac z pokrojonymi sliedziami.Przygotowac w przeddzien podania.
moge zareczyc z pelna odpowiedzialnoscie ze sledzie sa wyjatkowo smaczne
Ewam - 2009-12-26, 17:53
sledzie z jabkiem w smietanie
#########################
skladniki
no wlasnie tu jest problem bo nie dostalam dokladnych skladnikow,ale potrzebujemy tak:
•sledzie
•jablka
•smietane
•cebule
matjasy pokroic na kawalki i przelozyc je warstwa startych jablek,zostawic na noc,na drugi dzien cebulke sparzyc ,a wczesniej pokroic w piorka,ostudzic.wymieszac ze sledziami i jabkami ,na koniec wlac smietane.
ida - 2010-01-03, 14:16
ŚLEDZIE NA SŁODKO czyli z rodzynkami
###############################
50 dag filetów śledziowych
2 łyżki cukru
¼ szklanki oleju
4 łyżki octu winnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
30 dag cebuli
15 dag rodzynek
liść laurowy
kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego
W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć, mieszając. Wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dusić kilkanaście minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Garnek zdjąć z ognia, dodać gorczycę i ¾ rodzynek. Odstawić do czasu, aż sos ostygnie. Pokrojone na kawałki śledzie układać w słoiku warstwami, każdą przekładając warstwą ostudzonego sosu. Zamknąć, wstawić do lodówki na 2-3 dni (w lodówce śledzie mogą stać ok. 2 tygodni). Przed podaniem śledzie ułożyć na półmisku, posypać resztą rodzynek oraz udekorować piórkami cebuli i natką.
Uwaga: śledzie będą bardziej miękkie gdy zalejemy je gorącym sosem.
Ewam to właśnie moje śledzie, tylko rodzynek zawsze daję mniej tak maksymalnie 100 g i nie posypuję już nimi śledzi na półmisku
Irme - 2010-01-04, 15:45
Śledzie po kaszubsku
######################
Składniki na litrowy słój :
50 dag matiasów solonych (ok. 5 szt)
4 cebule
3 ogórki kiszone
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
garść rodzynek
3 śliwki suszone
1 l mleka do wymoczenia śledzi
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Śledzie moczymy od 2-12 godzin w mleku. Odsączamy dokładnie z mleka i kroimy na paski. Cebulę obieramy kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula się zeszkli i zacznie się karmelizować dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy dodajemy suszone owoce i ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie układamy w słoju na przemian warstwami: śledzie i marynatę.
Przechowujemy w lodówce.
link: [link widoczny dla zalogowanych]
Irme - 2010-01-04, 15:47
Śledź pod pierzynką
#####################
(składniki na małą miskę)
3-4 ugotowane ziemniaki
3 ugotowane buraki (obrać po ugotowaniu, przed wyszorować)
1-2 cebule
3-4 śledzie ala Matjas
3-4 ogórki kiszone
2 jajka gotowane na twardo
1 duży majonez
pieprz.
Ugotować ziemniaki, buraki i jajka. Ziemniaki pokroić na plasterki, a resztę w kostkę. W szklanej misce układać kolejne warstwy: ziemniaki, śledzie, cebula, warstwa majonezu, buraki, białko jajka, ogórki (można jeszcze trochę cebulki na to rzucić) i drugą warstwę majonezu, tak by wszystko przykryła. Na koniec przez sito przetrzeć żółtka. Każdą warstwę (poza ostatnią, majonezową) potraktować solidnie pieprzem. Zostawić w lodówce na noc, albo chociaż kilka godzin. Mhmm, pyszności....
link: [link widoczny dla zalogowanych]
Sałatka jest przepyszna, naprawdę polecam! Znika bardzo szybko ze stołu..
Irme - 2010-01-04, 15:50
Śledzie z jabłkiem
#################
Składniki:
400gr solonych filetów śledziowych
2 jabłka winne
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
2 łyżki jogurtu
1 łyżka chrzanu
Wykonanie:
Filety wymoczyć w wodzie, pokroić. Jabłka umyć, nie obierać. Jedno z nich zetrzeć na tarce jarzynowej, drugie pokroić w sporą kostkę. Wszystkie składniki połączyć. Zostawić na dobę w lodówce do przegryzienia smaków.
link: [link widoczny dla zalogowanych]
NOCNAMARA - 2010-01-06, 09:33
Witam a to moje świąteczne śledzie
#######################
Matias po kaszubsku
olej roślinny 6 łyżeczek
rodzynki 2 garście
vegeta 1 do smaku
matiasy 8 płatów
koncentrat pomidorowy 1 puszka
cebula biała 6 szt
Bardzo prosta potrawa i bardzo smaczna.
Matiasy moczymy całą noc tak aby pozbyć się soli, odsączamy z nadmiaru wody, kroimy w niewielkie kawałki układamy na półmisek Cebule kroimy w pół krążki, dusimy chwilkę, dokładamy rodzynki i Vegetę do smaku, dusimy wszystko aż cebula będzie mięciutka do tego koncentrat pomidorowy najlepiej gesty. Wszystko dusimy jeszcze chwilkę. Czekamy aż przestygnie, zalewamy matiasy, najlepiej podawać na drugi dzień.
Moja mama ma cukrzyce nawiędej je wciągała az dostała 180 cukru ale znalazłąm sposób na cukier gorzka mięta z cytyną :rotfl:
NOCNAMARA - 2010-01-06, 09:35
matiasy w czosnku
##################
Składniki
1 kg matiasów (filety)
4 główki czosnku duze ( tylko nasz krajowy a nie z markietu te badziewie chinskie)
1 paczka przypraw do ryb (polecam Prymat)
1 łyzeczka czubata mielonej gorczycy
1 łyzeczka płaska mielonego ziela angielskiego
1 łyzeczka płaska mielonego liscia laurowego
150 gram octu winnego
Olej (ja uzywam Kujawski)
matiasy w czosnku
Matiasy moczymy w wodzie z octem około 30 do 40 minut. Obieramy czosnek i dla ułatwienia sobie pracy mielimy w maszynce do mięsa
. Wyjmujemy i wykładamy na sito wymoczone matiasy by odciekły, kroimy w kostkę dadajemy zmielony czosnek i wszystkie przyprawy
wymieszamy dokładnie i wkładamy do słoików zalewamy olejem i do lodówki, Jedna wadą tego przepisu jest to że trza czekac na ten rarytas około 6 dni ale zaręczam że warto !! Podajemy z czym chcemy no i z % jakimi sami lubimy ..ale pyszne są
NOCNAMARA - 2010-01-06, 09:40
Matiasy w zalewie ziołowej
#####################
składniki: 0,75 dag matiasów w zalewie octowej
0,5 kg cebulki
0,5 kg pieczarek
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano, po pół łyżeczki bazylii i majeranku
olej i 50 dag margaryny do smażenia
przyprawy:jarzynka,sól,pieprz
listeczki mięty do przystrojenia
Opis przyrządzania: cebulkę drobno pokroić i razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki i przyprawami (można dodać trochę "vegety") podsmażyć. Śledzie pokroić w paseczki. do podsmażonej cebulki z pieczarkami dodać śledzie, zioła i koncentrat pomidorowy. wymieszać i wstawić do lodówki żeby potrawa przeszła ziołami.schłodzone danie przyozdobić listeczkami melisy .
Matiasy po cygańsku
####################
SKŁADNIKI
- 60 dag matiasów
-2 cebule,
-2 papryki świeże lub konserwowe,
-2 łyżki przecieru pomidorowego,
-2 łyżki keczupu,
-olej, sól, pieprz do smaku.
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIAŚledzie podmoczyć, pokroić w paski. Pokrojone w paski cebulę i paprykę dusić na oleju, dodać przecier, keczup i przyprawy (można troszkę podlać wodą). Wystudzić, dodać śledzie i wymieszać i do lodówki . Ja wciągałąm je na ciepło i na zimno .Wystarczyło mi słoik i suchy chleb naprawde sa super palce lizac
NOCNAMARA - 2010-01-14, 13:10
Smaczne bo robiłam są bardzo dobre do % i nie tylko :rotfl:
#########################################
Matjasy do % i do smakoszy
Kilogram śledzi matjasów
Dwie duże cebule
Pół pęczka szczypiorku
Dwie lub trzy łyżki stołowe octu
Olej, pieprz świeżo mielony
Dwie łyżeczki ziela angielskiego
Przygotowanie
Śledzie wymoczyć pokroić w poprzek na dwu centymetrowe paski
Szczypiorek pokroić - cebulę w kostkę
w naczyniu lub w słoikach układać warstwami: cebula szczypior,
śledzie dodając ziele angielskie i pieprz wlać olej ocet tak by przykryć
śledzie najlepiej robić w słoikach zakręcić i zamieszać
po 24 godzinach są gotowe
Ja więcej szczypiorku dałam cały pęczek i miałam słoik litrowy i więcej ziela angielskiego tak warstwami kładłam .Miało być na chlanko ale zapomniałam o nich bo nie było % a jak je po tygodniu z lodówy wziełam wciągnełam sama z chlebusiem . Ziele angielskie idzie na bok tego się nie jada ale daje smak naprawde polecam warto zrobić smacznego ..przepis dostałam od znajomego
NOCNAMARA - 2010-01-14, 13:36
Śledzie zielone w zalewie pomidorowej
###########################
Śledzie zielone ile kto chce 1kg -1.5
cebuli w zależności ile zielonych ( jak kto lubi cebule )
sól ,pieprz zmielony ,ocet,cukier
1 liść laurowy
pieprz w ziarkach 2
przecier pomidorowy
majeranek
o woda
olej
mąka
Śledzie wyczyszcze potem posole troszke ale w mąke nawale pieprzu mielonego , majeranki, troszke jarzynki i obtaczam śledzie w mące i na olej i smaże z dwóch stron . Na drugim gazie gotuje się woda przekrawam cebule na połowe i na cienkie talarki i wkładam do garnka dokładam sół ,pieprz w ziarkach ,ziele angielskie ,liść laurowy i koncentrat pomidorowy na młaym gazie dochodzi cebula w tej zaprawie na koncu dodaje troszke cukru albo wcale i octu .Nie może być słodkawe takie słodko kwaśne .Posmażone zielone kłade warstwami do miski i nakładam cebule z tej zalewy i tak warstwami układam potem zalewam ciepłą zalewą .Ona wsiąka w nie więć zawsze jakos więcej jej zrobie bo potem jeszcze dolewam aby zakryły śledzie .I tak sobie biedule czekają na ostygnięcie robie je do pyrów jako obiad i można zawsze do nich dojść .polecam
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pon 6:37, 15 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
wykopane z Oliwki ....goskasproska
ŚLEDZIE ZAPIEKANE W KAPUSCIE
1 kg świeżych śledzi,
mała główka białej kapusty,winne jabłko,cebula,2 łyżki musztardy,2 łyżki masła,łyżka soku z cytryny,po łyżeczce kminku i tymianku,sól,pieprz
Do potrawy używam filetów śledziowych.Należy je z obu stron posmarować musztardą,posypać solą,pieprzem.Kapustę drobno poszatkować,cebulę i jabłko obrać,pokroić w kostkę,skropić sokiem z cytryny.W rondlu rozgrzać masło,włożyć cebulę i jabłko,chwilę smażyć mieszając,po czym dodać kapustę,kminek oraz tymianek,wlać 3/4 szkl. wody,dusić na niewielkim ognie ok. 10 min.Zaroodporne naczynie posmarować masłem,wyłożyć uduszoną kapustę,na niej śledzie,polać stopionym masłem.Zapiekać ok. 1 h.Podawać z pieczonymi ziemniakami.
A na 386 na Oliwce jeszcze istnieje spis potraw
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
ks
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Śro 15:09, 28 Gru 2011 Temat postu: |
 |
|
Śledzie po szwedzku
8 solonych filetów śledziowych,
2 cytryny,
4 laurowe liście,
2 ziela angielskie,
15 dag cukru,
300 ml octu,
2 cebule,
½ litra wody,
kilka gałązek koperku,
pieprz.
Śledzie moczymy przez noc w wodzie z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Następnego dnia śledzie myjemy i kroimy na dzwonka. Jedną cebulę kroimy w plasterki, zalewamy wodą z octem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Kiedy marynata ostygnie, zalewamy nią śledzie i odstawiamy na całą dobę. \Drugą cytrynę kroimy w plasterki. Śledzie odsączamy i układamy na półmisku. Ozdabiamy plasterkami cytryny i gałązkami koperku.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
ks
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Śro 15:10, 28 Gru 2011 Temat postu: |
 |
|
Śledź słodko-ostry
4-5 wymoczonych płatków śledziowych pociąć tak jak się lubi. Porządnie odsączyć.
1 cebulę poszatkować i sparzyć w niewielkiej ilości wody-odsączyć
pół papryki czy też całą (jak mniejsza) pociąć w kawałki i obgotować kilka minut, przelać zimną wodą -żeby była twarda
2 łyżki przecieru pomidorowego
przyprawy: szczypta chili, papryki słodkiej, imbiru, 1/3 wyciśniętej cytryny, 1 słodzik
Połączyć wszystko
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
ks
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Śro 15:10, 28 Gru 2011 Temat postu: |
 |
|
Prosta sałatka śledziowa z jajkiem i papryką
4 solone filety śledziowe (matiasy)
2 jajka
1/2 czerwonej papryki
2 plasterki cebuli
natka pietruszki (ilość według uznania, ja dałam pół pęczka, czyli jakieś pół garści natki)
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pieprz ziołowy do smaku
Filety śledziowe płuczę dokładnie, wkładam do miski z wodą lub mlekiem. Moczę, aż stracą słoność. Jajka gotuję na twardo i studzę.. Następnie obieram i kroję w niezbyt drobną kostkę. W kosteczkę kroję także paprykę i cebulę. Śledzie wyjmuję z wody, raz jeszcze płuczę, po czym kroję w paseczki lub w kostkę. Siekam natkę pietruszki. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję jogurt i dokładnie mieszam. Na koniec doprawiam do smaku tylko pieprzem ziołowym, bo śledzie mimo wszystko zachowały stosowną słoność
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Ida
Młodsza Czarownica

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: południowo-wschodnia Polska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 16:06, 30 Gru 2011 Temat postu: |
 |
|
Śledzie w łagodnej sałatce
4 filety ze śledzia solonego
2 ziemniaki
3 jajka
czerwona cebula
2 korniszony
szczypior
4 łyżki śmietany
sól, pieprz
Śledzie namoczyć na ok. 2 godziny (można w wodzie z octem, ja często robię z octem jabłkowym). Ziemniaki i jajka ugotować, ostudzić. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Korniszony pokroić w plasterki. Szczypior posiekać. Ziemniaki pociąć w kostkę, jajka w półplasterki albo grubszą kostkę. Filety osączyć, pokroić w paski. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na półmisku i polać lekko osoloną śmietaną.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Ida
Młodsza Czarownica

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: południowo-wschodnia Polska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 16:27, 30 Gru 2011 Temat postu: |
 |
|
Śledzie w sosie z estragonem i imbirem
450 g solonych filetów matjasa
Sos:
50 ml domowego majonezu
100 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki gruboziarnistej musztardy Dijon (ja dałam łyżkę francuskiej Kamisa i łyżeczkę Dijon)
1 łyżeczka suszonego estragonu
1/2 łyżki drobno startego, świeżego imbiru
Filety wymoczyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Sos: w misce wymieszać wszystkie składniki, dołożyć śledzie i wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki na noc do przegryzienia.
Można trzymać w lodowce najdłużej 1 tydzień.
Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez Ida dnia Pią 16:28, 30 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Ida
Młodsza Czarownica

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: południowo-wschodnia Polska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 17:22, 30 Gru 2011 Temat postu: |
 |
|
Śledziowa pierzynka - ukraińska SZUBA
1-2 cebule
8 niedużych (średnich) ogórków konserwowych
0,5 kg płatów śledziowych marynowanych albo wymoczonych matjasów
6 niezbyt dużych ziemniaków
2 średnie buraczki
sól, pieprz, olej lub oliwa z oliwek, majonez
Układać warstwami w przezroczystej misce albo wysokim półmisku:
1. cebula posiekana w kostkę
2. ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
3. płaty śledziowe pokrojone w dużą kostkę, posypujemy pieprzem, polewamy trochę olejem, odstawiamy na pół godziny
4. ziemniaki ugotowane w mundurkach, ostudzone, obrane, starte na tarce o dużych oczkach, sól do smaku
5. spora warstwa majonezu - ok. 200 ml
6. buraczki ugotowane do miękkości, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
Przepis znalazłam na stronie: smaker.pl ale nie pamiętam autora
Ostatnio zmieniony przez Ida dnia Pią 17:23, 30 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Maria Wanda
Młodsza Czarownica

Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska Warmia Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pon 7:23, 03 Gru 2012 Temat postu: Filety ze świeżych śledzi w cieście |
 |
|
Filety ze świeżych śledzi w cieście
Składniki:
- 1 kg surowych filetów śledziowych
- sól, pieprz
- papryka konserwowa
- ogórek
- cebula
Ciasto
- 1 jajko
- niepełna szklanka wody
- pół szklanki mąki
Zalewa
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki octu 10-procentowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Filety pokroić w kawałki, posolić, posypać pieprzem. Składniki na ciasto wymieszać. W powstałym cieście maczać filety i smażyć na oleju. Przygotować zalewę, zagotowując wszystkie składniki. Rybę ułożyć w naczyniu. Pokroić i zeszklić cebulę na jasny kolor, dodać paprykę konserwową pokrojoną w paski, ogórek i przekładać usmażone filety. Gorącą zalewą zalać rybę.[/b]
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |