 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
ewam
Hexulka

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Göttingen Płeć: czarownica
|
Wysłany: Sob 20:10, 06 Lut 2010 Temat postu: Ryby w marynacie |
 |
|
Maria Wanda
RYBA W MARYNACIE
50 dag świeżej ryby (dorsz, karp, sum)
2-3 łyżki oleju do smażenia
Zaprawa:
1 szklanka wody
3-4 łyżki octu (3%)
1 duża cebula
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
szczypta soli, cukru
Rybę oczyścić, opłukać, zdjąć skórę, podzielić na dzwonka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wodę zagotować z solą, cukrem, przyprawami i pokrojonymi w krążki warzywami. Dolać ocet. Usmażoną rybę układać w słoiku warstwami na przemian z cebulą pokrojoną w piórka. Zalać marynatą. Wstawić do lodówki.
#######################################
Ryba w zalewie :niepewny:
Około 70 dag morszczuka (niekoniecznie [filety]
Rybę panierować w mące, jajku, bułce - usmażyć.
Na dnie salaterki ułożyć cebule w krążkachi ogórki kiszone w plasterkach,
następnie ryba i tak warstwami układać na przemian.
ZALEWA
- 3 szkl .wody,
- 8 łyżek octu.
- 3/4 szkl oleju
- 3 łyżki cukru.
- koncentrat pomidorowy w słoiczku .
- 5 łyżek keczupu,
- ziele angielskie
- liść laurowy,
- pieprz, sól do smaku
zagotować i gorącą zalewą zalać rybę .
_________________
RYBĘ W ZALEWIE
podała na MUPŚ Nora cytuję
już dziś ją próbowałam robić,a degustacja będzie za 2 dni,oto przepis p. Walawskiej z Nowej Sarzyny:
1.2 kg mrożonych filetów z mintaja lub pangi / M W - polecam dorsza/
bułka tarta
mąka
2 jaja
olej do smażenia
zalewa:
1 szkl. octu
5.5 szkl. wody
5 łyżek cukru
2 łyżki soli
2 łyżki maggi
2 duże cebule pokrojone w plastry
6 ziaren jałowca
6 ziaren pieprzu czarnego
5 ziaren ziela ang.
1 listek laurowy
2 łyżeczki gorczycy
2 ząbki czosnku
{strasznie to wygląda,ale przeważnie te przyprawy są w domu więc można robić}
rozmrożone filety dzielimy na kawałki,obtaczamy w mące,jajku,bułce i smażymy z obu stron na oleju
Osobno przygotowujemy zalewę z octu,wody,cukru,cebuli,soli i maggi,zagotowujemy i dodajemy :jałowiec,ziele,pieprz,listek,gorczycę i rozgnieciony czosnek gotujemy 2-3 minuty-studzimy
Usmażone i wystudzone ryby dajemy do garnka,zalewamy wystudzoną zalewą i zostawiamy w chłodzie na 2 dni.
Polecam tylko ja do zalewy i ryby w "po grecku" panieruję mąka - jajko - mąka
###############################################
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |