 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
ks
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Śro 12:58, 24 Lut 2010 Temat postu: filety rybne na rózne sposoby |
 |
|
Rybka na szpinaku (MG – Aida)
ok. 500 g świeżej rybki (ew mrożona ale trzeba ją dobrze odsączyć z wody i wysuszyć)
1 cytryna
2 ząbki czosnku (lub więcej jak ktoś lubi)
1 świeża papryka (może być zwykła a może być ostra)
posiekana natka pietruszki (choć niekoniecznie)
sól
pieprz
ostra papryka
oliwa
SOS SZPINAKOWY
1 cebula
1 główka czosnku
opakowanie szpinaku mrożonego w liściach
200 ml śmietany 22% (szef kuchni)
100 g płatków migdałowych ew słupków
50 ml oliwy
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
sól
pieprz
rybę dzielimy na kawałki, układamy w naczyniu i solimy; skrapiamy obficie sokiem z całej cytryny. Czosnek kroimy w plasterki, paprykę w paseczki/talarki i rozkładamy na rybie. Polewamy oliwą. Jeśli używamy normalną paprykę (nie ostrą) należy kawałki ryby oprószyć ostrą papryką. Odstawiamy w chodne miejsce. Rybę przekładamy do blachy, wyłożonej folią aluminiową, zalewamy powstałym sosem, i pieczemy ok 15-20 minut, w temperaturze 160 stopni.
SOS SZPINAKOWY
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na głębokiej patelni/w garnku, rozgrzewamy oliwę na której szklimy cebulkę; dodajemy czosnek a po chwili kumin, paprykę ostrą i słodką, mieszamy. Dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak, mieszamy aby składniki dobrze się połączyły. Następnie dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając ok. 10-15 minut. Po czasie dodajemy migdały, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jeśli ryba i szpinak ugotuje się/zapiecze w tym samym czasie od razu podajemy (na szpinak wykładamy rybkę)...ale ja najpierw zapiekam samą rybę a później jeszcze raz na szpinaku.
Na blachę wykładamy szpinak, a na niego kawałki ryby, z czosnkiem i papryką i zalewamy powstałym sosem z pieczenia ryby. Zapiekamy kilka minut.
(robiłam z dorsza, zamiast śmietany użyłam oczywiście jogurtu - ale potrawa pyszna)
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Czw 5:26, 20 Gru 2012 Temat postu: |
 |
|
Danie z ryby
1;2 kg dorsza ze skórką ,
1 cebula średnai ,
1 pora,
20 dkg pieczarek,
1 papryka,
sół pieprz,oliwa,majeranek i troszkę vegety..
Mało oliwy wlać na patelnię dodać cebulę pokrojoną grubiej por w talarki ,rybypocięte w kawałki posolone i popieprzone ,paprykę pokroić wzdłuż,pieczarki w plastry majeranek vegeta i przyprawic .Dusić 20 min i gotowe
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |