 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
claudia_1
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wielkopolska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Wto 14:43, 09 Lut 2010 Temat postu: [b]Pierniki[/b] |
 |
|
Irme
PIERNIK STAROPOLSKI
Składniki:
1 kg mąki
½ litra miodu
2 szklanki cukru
250g smalcu lub masla
½ szklanki zimnego mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
½ lyzeczki soli
4-5 lyzek przyprawy do piernika
1/2 szklanki posiekanych bakalii
W dużym rondlu na małym ogniu rozpuscilam miód, smalec (maslo) i cukier i odstawilam do wystygniecia. Miksture przelalam do miski i zaczelam stopniowo dodawac mąkę, potem jajka, na koniec sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy.
Gdy powstalo jednolite ciasto przykrylam je akruszem papieru do pieczenia, przewiazalam kuchennym sznurkiem i zostawialm na 6 tygodni w chlodnym miejscu.
Po tym czasie ciasto rozwalkowalam (przez folie) dosyc grubo i wypelnilam nim kwadratowa blache (zalezalo mi tym razem, aby piernik byl grubszy niz zwykle) i pieklam w 180 stopniach przez ok. 1 1 /2 godziny (koniecznie trzeba sprawdzac patyczkiem).
Moja przyprawa do piernika
50g cynamonu
50g kardamomu
15g mielonych gozdzikow
15g imbiru szuszonego
10g ziela angielskiego
10g galki muszkatolowej
8g pieprzu
4g ziaren kolendry
1 lisc laurowy
Przyprawy ubijam w mozdzierzu tak dlugo, az odtrzymam gladki proszek (mozna uzyc mlynka do przypraw).
Masa sliwkowa do piernika
500g suszonych sliwek bez pestek
125ml rumu
2-3 lyzki miodu
2 lyzeczki mielonego cynamonu
1 lyzeczka mielonych gozdzikow
½ szklanki platkow migdalowych
3 lyzki siekanych pistacji
Sliwki sparzylam, osaczylam na sicie, wlozylam do miski i zalalam rumem. Przykrylam i zostawilam na kilka godzin. Wyjelam owoce z rumu i zmiksowalam je z miodem. Gotowa mase wymieszalam z migdalowymi platkami i pistacjami.
Masa orzechowa do piernika
400g zmielonych orzechow wloskich
250g miekkiego masla
200g cukru pudru
3 zoltka
1 lyzke ekstraktu z wanilii
1-2 lyzki rumu
Zoltka ubilam z cukrem w bain marie (masa ma zblednac i znacznie powiekszyc swoją objętość). Zostawilam do wystudzenia. Miekkie maslo utarlam mikserem i dodawalam do niego po lyzce masy jajecznej. Potem stopniowo wmieszalalm zmielone orzechy. Pod koniec dodalam wanilie i rum. Mase schlodzilam w lodowce.
Masa marcepanowa:
125g mielonych migdalow
50g drobnego cukru
50g cukru pudru
2 jajka
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka soku z pomaranczy
1 lyzka ekstraktu migdalowego
Jajka ubilam z cukrem w bain marie. Gyd masa znacznie zgestaniala i powiekszyla objetosc, zdjelam z ognia i zostawilam do wystudzenia. Dodalam zmielone migdaly, sok i ekstrakt migdalowy. Schlodzilam przed rozsmarowaniem.
Masy można wykorzystać również do innych ciast. Gorąco polecam!
link: [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
claudia_1
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wielkopolska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Wto 14:45, 09 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
Irme
Piernik na miodzie
Składniki:
* 500 g mąki
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 140 g jasnego brązowego cukru (w oryginale było 200 g, ale proponuję
zmniejszyć ilość)
* 3 łyżeczki sody
* 1 łyżeczka przyprawy do piernika
* 2 jajka
* 250 g masła
* 300 ml lub 500 g golden syrupu
* 300 ml mleka
Tortownicę 25 cm wyścielić papierem do pieczenia. Polecam wyścielić w ten
sposób, by papier tworzył rękaw jeszcze nad tortownicą (ciasto mocno rośnie).
W naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawę do
piernika. W małym naczyniu roztrzepać jajka. W rondelku umieścić masło i
golden syrup, lekko podgrzać, byle do rozpuszczenia masła i wymieszania
składników. Dodać mleko, wymieszać. Poczekać aż przestygnie, połączyć z
jajkami i z mąką. Wlać do tortownicy.
Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 180 - 190ºC to tzw. suchego patyczka.
link: [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
claudia_1
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wielkopolska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Wto 14:47, 09 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
Ewam
Piernik na drozdzach przepis pochodz i nk
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
składniki
^^^^^^
6 jajek (oddzielić białka od żółtek)
6 dag drożdży
1 niepełna szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 op. przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki miodu
bakalie (rodzynki, siekane orzechy)
polewa czekoladowa
Wykonanie;
^^^^^^^
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić.
Żółtka ubić na puch, dodać rozpuszczone drożdże, olej i miód. Dokładnie zmiksować. Na koniec wsypywać mąkę z sodą i przyprawami. Dokładnie wymieszać i dodać bakalie.
Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
Dużą blaszkę 25 x 35 cm
Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Ostudzoen ciasto można przełożyć powidłami i masa lub wogole nie przekladac i polać polewą czekoladową.(mialam gotowa ze sklepu) Ozdobić wedlug uznania
Masa ;
^^
pol l.mleka
3 lyzki cukru
maly budyn smietankowy
1 lyzka maki pszennej
1 lyzka maki ziemniaczanej
1 zoltko
Duzy cukier waniliowy
Wykonanie ;
^^^^
Szklanke mleka zagotowac .W drugiej rozrobic wszystkie skladniki i zalac na gotujace sie mleko ,Ugotowana mase ostudzic.Margaryne utrzec i dodawac po trochu ostudzony bydyn.
Kiedy chcę piernik przełożyć powidłami, piekę go w keksówce.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |