 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Olina
Młodsza Czarownica

Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bytom Płeć: czarownica
|
Wysłany: Wto 19:22, 09 Lut 2010 Temat postu: Dodadki |
 |
|
Masełko do grilla:
Składniki:
-1 kostka masła śmietankowego,
- 4 ząbki czosnku,
- koperek,
- sól.
Przepis:
Czosnek wcisnąć do masła, wkroić koperek(może byc suszony). Całość doprawić solą i wymieszać. Nadaje sie do wszystkich potraw grillowanych i nie tylko.
Masełko na grilla:
Składniki:
kostka miękkiego masła
3-4 ząbki czosnku
łyżeczka Vegety
pół pęczka natki pietruszki
ulubione suszone zioła
Przepis:
Masło ucieramy, pietruszkę siekamy, dodajemy wyciśnięty czosnek oraz pozostałe składniki, dobrze mieszamy i zajadamy najlepiej z grillowanym chlebkiem.
Sosik na grilla:
Składniki:
- 2 łyżeczki mielonego chili,
- duży pomidor, obrany i wypestkowany,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry,
- szczypta soli.
Ponadto - trochę oliwy.
Przepis:
Składniki zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do miseczki, w której będzie podany, i zalać po wierzchu odrobiną oliwy.sos jest bardzo pikantny, idealny na grilla
Sos serowy z sherry:
Składniki:
12,5 dag żółtego sera np. gouda, cheddar
1/2 filiżanki sherry
1 łyżka śmietany
1 łyżka maki
1 łyżeczka gorczycy w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka estragonu
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta pieprzu cayenne, naturalnie może być zwykły
Przepis:
Ser roztopić w kąpieli wodnej. Ciągle mieszając dodawać stopniowo sherry i przyprawy.Podprawić śmietaną wymieszana z maka. Podawać gorący. -Doskonały dla osób lubiące ostre sosy i potraw przyrządzanych na grillu.
Sos do potraw z grilla:
Składniki:
- woda,
- oliwa z oliwek (może być inna),
- aceto balsamico (łyżka )
- szczypta soli - szczypta cukru
- szczypta pieprzu
- słodka musztarda ( płaska łyżeczka)
- zioła prowansalskie (pół łyżeczki)
- czosnek (2 ząbki)
- szczypiorek ( czubata łyżka)
- koperek (czubata łyżka) - pietruszka (czubata łyżka)
- do wyboru kwaśna śmietana, jogurt
Przepis:
wszystkie składniki wymieszać: sos ma charakterystyczny ciemny kolor i ostry zapach.
Sos do potraw z grilla:
Składniki:
3 łyżki oleju
4 łyżki ketchupu
1 cebula 2 papryki konserwowe
1 łyżka soku cytrynowego
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
szczypta cukru sol szczypta pieprzu cayenne
Przepis:
Cebule obrać , papryki odsączyć,a następnie pokroić w drobna kostkę.Szczypiorek i pietruszkę umyć, ususzyć, drobno posiekać.Olej wymieszać z ketchupem i sokiem cytrynowym, dodać cebule, paprykę oraz szczypiorek i pietruszek. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sola, cukrem i pieprzem cayenne.Doskonały dla osób lubiące ostre sosy i potraw przyrządzanych na grillu.
Sos do dań z grilla:
Składniki:
dwa duże pomidory
jedna czerwona lub biała średniej wielkości
cebula czerwona papryka
papryczka chilli
pół szklanki oliwy
sok z jednej cytryny
dwa ząbki czosnku
po garści posiekanej bazylii pietruszki i kolendry sól pieprz
Przepis:
Sos jest doskonały do każdego mięsa z grilla - a najbardziej pasuje do karkówki i bardzo grubych steków. Obrać pomidory [żeby zrobić to szybko i bez problemów, najpierw każdego pomidora włożyć na kilka chwil do wrzątku - skóra w zasadzie sama zejdzie], pozbawić pestek i soku, i posiekać na bardzo dowolnej wielkości kostkę. Cebule obrać i pokroić na kawałki, to samo zrobić z papryką i papryczką chilli [wcześniej usunąć gniazda nasienne]. Czosnek obrać i pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i miksować chwilę, tak by się rozdrobniły, jednak nie zbyt długo, by sos nie był zupełnie jednolity.
Sos czosnkowy:
Składniki:
1 duży jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
5-8 ząbków czosnku
1 łyżka ketchupu sól
,ostra papryka,
woda
Przepis:
Jogurt wymieszać z majonezem.Czosnek obrać i wycisnąć. Dodać sól, paprykę,ketchup i troszkę wody! sos jest idealny na grilla jak do gyrosów,frytek,hamburgerów,hod-dogów!
Sos czosnkowy:
Składniki:
mały słoiczek majonezu,
2 - 3 łyżki śmietany 12 %,
3 ząbki czosnku,
koper
Przepis:
Czosnek przepuścić przez praskę, dodać majonez i śmietanę oraz posiekany koperek. Całość wymieszać. Doskonały dodatek do potraw z grilla.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
Olina
Młodsza Czarownica

Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bytom Płeć: czarownica
|
Wysłany: Wto 19:23, 09 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
Chimichurri
Kuchnia argentyńska.
5 łyżek oliwy,
1 łyżka octu winnego,
6 łyżek posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka oregano,
1 strąk suszonej czuszki,
2 łyżki posiekanej cebuli,
sól, pieprz.
Czuszkę zmielić dokładnie, lub drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miseczki i starannie wymieszać. Przykryć i odstawić na minimum 30 minut przed podaniem.
Świetny dodatek do mięs z grilla. Ale tak nawiasem mówiąc… znika razem z chlebem (Chleb z czosnkiem) w tempie błyskawicznym. Uwaga! Jest to bardzo ostry dodatek.
Sos "palce lizać"
- majonez,
- keczup,
- 2 łyżki żurawiny lub dżemu,
- 2 łyżeczki curry.
Dodać składniki i dokładnie wymieszać.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |