 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
claudia_1
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wielkopolska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 18:17, 12 Lut 2010 Temat postu: Potrawy wielkanocne |
 |
|
Maria Wanda
CHLEB NA WIELKANOC
---------------------------------
Składniki:
1 szklanka mleka,
25 dag cukru,
1 łyżeczka soli,
2 dag drożdży,
15 dag masła,
40 dag mąki,
1 cukier waniliowy,
10 dag rodzynek,
3 jajka,
skórka pomarańczowa,
skórka z cytryny,
1 szklanka mleka,
migdały do dekoracji
Wykonanie:
Drożdże rozrobić w mleku razem z cukrem, odrobiną soli oraz dwiema łyżkami mąki. Przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
Do miski wsypać 35 dag mąki, dodać podrośnięty rozczyn, stopione masło, dwa żółtka, 10 dag cukru, cukier waniliowy, rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową oraz skórkę z cytryny, a także szczyptę soli. Wyrobić ciasto (jeśli jest za gęste, dodać 2-3 łyżki mleka), aż będzie odstawało od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Podrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i uformować z niego okrągły bochenek. Ułożyć na wytłuszczonej blasze. Pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i udekorować. Piec w temperaturze 175 st. C.
______________________________________________
kasias
PASZTET Z DROBIU
------------------------
kura, kaczka lub pół gęsi
20 dkg wątroby wieprzowej lub wątróbek drobiowych
1/2 kg słoniny lub boczku
4 marchewki
2 pietruszki
seler
por
4 cebule
4 jajka
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
majeranek
Drób, warzywa i słoninę ugotować do miękkości, wątróbki zaparzyć. Obrać z kości mięso, zemleć w maszynce przez sitko z małymi otworami.Dodać przesmażoną cebulę, surowe jajka i przyprawy. Masę dokładnie wymieszać, upiec w wąskiej blaszce. Można użyć inne przyprawy, jakie się lubi.
________________________________________
kasias
PASZTET
------------
75 dkg wątróbki (wieprzowej lub drobiowej)
75 dkg boczku lub słoniny
1 kg wołowiny
30 dkg cebuli
5 jaj
3 małe bułeczki
sól, pieprz
imbir
gałka muszkztołowa
tłuszcz
Wołowinę i boczek ugotować do miękkości. Wątróbkę sparzyć, cebulę przyrumienić na tłuszczu. Wszystkie składniki wraz z namoczonymi i odsączonymi bułkami 3 razy zemleć w maszynce do mięsz. Dodać całe jajka, przyprawy i dobrze wymieszać. Piec w piekarniku ok 1 godziny.
________________________________________________________
Nora
CHRZAN WIELKANOCNY
----------------------------------
1 słoik chrzanu
6 ugotowanych jajek
1 ogórek kiszony
1/2 szkl. śmietany
1/2 szkl. majonezu
Chrzan dobrze odcisnąć z zalewy,jaja i ogorka drobno pokroić.Połączyć z majonezem i śmietaną.Podawać do wędlin ,jaj.
____________________________________________________
Ewam
Sos do jajek wielkanocnych
------------------------------------
sloiczek majonezu
pojemniczek smietany
2 lyzki chrzanu
odrobina soku z ogorkow(kiszonych albo konserwowych co kto ma pod reka)
To wszystko rozbic trzepaczka na jednolita mase na koniec dodac drobniutko skrojony drobny szczypiorek,dosc sporo....Pyszota!!!!
________________________________________________________
Ata
SOS REMOULADE za Barbarą Hołub "Z rondlem i anegdotą przez wieki"
------------------------------------------------------------------------------
do szynek
1 szklanka majonezu
2 łyżki musztardy
3 jajka ugotowane na twardo, obrane
2 ząbki czosnku
odrobina soli
Jajka drobno posiekać. Czosnek rozetrzeć z solą. Majonez wymieszać z musztardą, dodać jajka i czosnek, wymieszać.
__________________________________________
Ata
ZAKWAS NA ŻUR
-----------------------------
przepis z forum kuchnia kisa
20 dkg mąki żurowej, (ja biorę zwykłą mąkę żytnią- Ata)
1/2 l wody ( biorę wodę mineralną niegazowaną- żrodlankę)
2 ząbki czosnku,
skórka z chleba razowego (dodaję łyżkę otrębów lub płatków owsianych zamiast skórki- Ata)
Sposób przyrządzenia:
Wodę przegotować i wystudzić. Czosnek obrać, drobno pokroić i połączyć z wystudzoną wodą i mąką żurową. Wymieszać i dodać kawałeczek skórki z chleba. Ustawić w ciepłym miejscu na 2 - 4 dni, przykrywając gazą.
Żur kisić w naczyniach kamiennych, porcelitowych lub nie obitych naczyniach emaliowanych. Po ukiszeniu pozostawić zawsze resztę zakwasu jako zaczyn do kiszenia następnego żuru, nie trzeba wówczas dodawać skórki z chleba razowego.
_______________________________________________
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
claudia_1
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wielkopolska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 18:23, 12 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
Isa
Pasztet z jajek
--------------------
9 ugotowanych jajek na twardo
1 jajko surowe
2 cebule
10 łyzek smietany22%
3/4 sklanki bułki tartej
kilka łyzek groszku zielonego
kiklka łyzek koperku
mozna dodać kilka łyzek pokrojonej szynki w wersji nie wegetariańskiej
masło.żolty ser, sol , pieprz
cebule zeszkilć , jajka ugotowac posiekać wymieszac z cebulą, bułk atartą i smietaną , jajakiem . koperkiem i grozkiem doprawić
keksowkę wysmarować masłem , posypac lekko bułk atartą ułozyc mased posypać wd uznania startym serweme i piec ok 40 min w temp180 stopni
wychodzi pyszny pasztet jajeczny ktory mozna na ciepło i na zimno podawac i jeśli delikatnie będziemu go kroić nie pokruszy sie. POLECAM
__________________________________________________________
Ata
Żurek na własnym zakwasie wg Liski
************************************
Zakwas na żurek:
----------------------
10 łyżek mąki żytniej razowej (lub zwykła + otręby, czasem jak nie mam otrębów, daję trochę płatków owsianych- Ata)
2 ząbki czosnku
5 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1,5 szklanki (375 ml) wody
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.
Żurek
------------
5 grzybów suszonych
1 włoszczyzna
2-3 litry wody
1 listek laurowy
3 ziarenka pieprzu i 3 ziela angielskiego
majeranek, sól, pieprz
śmietana
jajka ugotowane na twardo ( 1 na osobę)
Grzyby zalewamy ciepłą wodą w wieczór poprzedzający gotowanie zupy.
Na drugi dzień obieramy włoszczyznę, wkładamy do garnka z przyprawami i grzybami (ja używam również wody z grzybów przecedzonej przez sitko, bo dzięki niej żurek jest bardziej brązowy), zalewamy wodą i gotujemy tak długo, aż powstanie wywar o intensywnym zapachu - ja gotuję włoszczyznę na bardzo malutkim ogniu ok. 45 minut do godziny. Dodajemy zakwas - (tylko wodę, bez mąki!), ewentualnie uzupełniamy wodą. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i śmietaną.
Podajemy z jajkami przekrojonymi na połówki lub ćwiartki, posypane leciutko roztartym majerankiem.
Ps. Ja wywar na żurek sporządzam (oprócz włoszczyzny) z wody po parzaniu białej kiełbasy. Kiełbaska jest robiona w domu- wywar nie jest tłusty, a podnosi smak żurku wielkanocnego
_______________________________________________
Nora
CHRZAN ŁAGODNY
--------------------------
ŚREDNIEJ WIELKOŚCI KORZEŃ CHRZANU
1/2 SZKL. ŚMIETANY
JAJKO
ŁYŻKA MASŁA
2 ŁYŻKI OCTU WINNEGO
2 ŁYŻKI CUKRU
UTARTY CHRZAN POŁĄCZYĆ ZE ŚMIETANĄ.ROZTRZEPANYM JAJEM I RESZTĄ SKŁADNIKÓW,WLAĆ 1/4 SZKL. WODY,PODGRZEWAĆ NA MAŁYM OGNIU,ĄZ DO ZAGOTOWANIA.OSTUDZIĆ,PRZEŁOŻYĆ DO SŁOIKA I WSTAWIĆ DO LODÓWKI
TEN CHRZAN TRZEBA ZUŻYĆ W CIĄGU 3-4 DNI
___________________________________________
ĆWIKŁA ŚWIĄTECZNA
-------------------------------
1/2 KG BURACZKÓW ĆWIKŁOWYCH [UPIECZONYCH,OBRANYCH,STARTYCH NA GRUBEJ TARCE ]
KORZEŃ CHRZANU
ŁYŻKA NASION KMINKU
KIELISZEK CZERWONEGO WYTR. WINA
14 SZKL. OCTU WINNEGO
ŁYŻKA CUKRU
SÓL
UTARTY CHRZAN I NASIONA KMINKU SPARZYĆ WYMIESZAĆ BURAKI Z CHRZANEM ,KMINKIEM,DOPRAWIĆ WINEM,OCTEM,CUKREM I SOLĄ
WŁOŻYĆ DO SŁOJA ZAMKŃĄĆ I WŁOŻYĆ DO LODÓWKI.
__________________________________________________
SOS MUSZTARDOWY DO JAJ
------------------------------------
3 ŁYŻKI OSTREJ MUSZTARDY
CEBULA
SZKLANKA KWAŚNEJ ŚMIETANY
CUKIER
SÓL
PIEPRZ
CEBULĘ DROBNO POSIEKAC ,ZALAĆ WRZĄTKIEM I OSĄCZYĆ,ŚMIETANĘ WYMIESZAĆ Z MUSZTARDĄ,CEBULĄ I PRZYPRAWAMI.
PODAWAĆ DO WĘDLIN JAJ I ZIMNYCH MIĘS.
_______________________________________________
CHRZAN Z ARONIĄ
-------------------------------
DŻEM Z ARONII
3-4 ŁUŻKICHRZANU
CIUT IMBIRU MIELONEGO
3 ŁYŻKI WINA WYTRAWNEGO CZERWONEGO
DŻEM POŁĄCZYĆ Z WINEM I CHRZANEM,DZĆ IMBIR,LEKKO POSOLIĆ,WYMIESZAĆ.
___________________________________________
DOBRY DODATEK DO PIECZONEJ KACZKI ,SZYNKI,INDYKA,WOŁOWINY
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Irme
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie Płeć: czarownica
|
Wysłany: Śro 19:00, 07 Kwi 2010 Temat postu: |
 |
|
Zielony sos do wędlin, jajek i pasztetów na Wielkanoc
400 ml majonezu
400 ml kwaśnej śmietany (dałam jogurt naturalny, który zawsze mamy w domu)
2 jajka na twardo
1 średnia cebula
2 łyżki chrzanu
2 łyżki (lub więcej) natki pietruszki, szczypiorku i rzeżuchy ( z samą natką też będzie pyszne)
cukier, sól i sok z cytryny do smaku
Jajka, cebulę i zieleninę drobno pokrój. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Spróbuj i jeśli trzeba dodaj cukier, sól i sok z cytryny. Przechowuj w lodówce do dwóch dni. Podawaj do wędlin, jajek gotowanych, pasztetu i galarety.
źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
Sos jest przepyszny!! Polecam..
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |