 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
claudia_1
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wielkopolska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 17:49, 12 Lut 2010 Temat postu: Jajka |
 |
|
Ewam
Jaja faszerowane wątróbką
--------------------------------------
Składniki :
* 2 wątróbki drobiowe (10-15 dkg)
* 2 łyzki stolowe masła
* łyżka oleju
* 8 jajek
* 5 dag startego sera żółtego
* mały por
* natka pietruszki do dekoracji
* przyprawy:
* sól
* pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane, ostudzone jaja na twardo w skorupkach kroimy ostrym nożem na pół (cięcie wzdłuż) i wydrążamy białko i żółtko. Uwaga na skorópki. Starajmy sie ich nie uszkodzić !!! 2. Siekamy drobno wydrążony środek. 3. Mięso pułczemy i czyścimy. Smażymy na rozgrzanym oleju pomieszanym z masłem, studzimy i drobno siekamy. 4. Por (pokrojony po umyciu) mieszmay z jajkiem i wątróbką. 5. Każdy według indywidualnych potrzeb powinien doprawić masę do smaku pieprzem i solą 6. Należy wypełnić nią skorópki tak, aby farsz lekko wystawał ponad skorópkę. 7. Wierzch jaj posypujemy startym na tarce serem i układamy na blasze. 8. Jaja są gotowe do jedzenia po 10-15 minutowym zapiekaniu w piekarniku (180-200 stopni) lub dokładnemu podsmażeniu na patelni z masłem.
______________________________________________________
Ewam
Galareta z jajami przepiórki
-------------------------------------
Składniki :
* 1 puszka groszku zielonego
* 1 kg marchewki
* 8-10 jajek przepiórczych
* 5 łyżek żelatyny
* 1 litr rosołu ( ew. może być z kostki)
Marchewkę ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować i obrać. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, a potem dodać do gorącego rosołu. Groszek, marchewkę i jajka przepiórcze przekrojone na połówki ułożyć w formie do baby z kominem. Powoli zalewać schłodzonym rosołem, najlepiej warstwami, aby warzywa i jajka się nie poprzesuwały. Po nalaniu kolejnej warstwy odstawiać do lodówki aby galareta stężała.
___________________________________________________
Ewam
Jajka w różowym kożuszku
--------------------------------------
Składniki:
* 4 jajka
* 4 plastry salami (wędlina)
* słoik 225 ml majonezu
* pęczek rzodkiewek
* 4 liście sałaty
* sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka umyj, ugotuj, wystudź, każde przekrój na pół. Wyjmij żółtka, rozgnieć widelcem, dodaj bardzo drobno pokrojone salami, łyżkę majonezu, sól, pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj. Otrzymanym farszem wypełnij białka jajek. Zrób sos: rzodkiewki umyj, osącz i zetrzyj na tarce, dodaj majonez w ilości wg uznania, dopraw solą i pieprzem. Sałatę umyj, osącz, ułóż na półmisku, a na niej połówki jajek. Wszystko polej obficie sosem. Najlepiej smakuje ze świeżą bułką.
______________________________________________________
Ewam
JAJKA FASZEROWANE
-----------------------------
6 ugotowanych jajek
na twardo
5 dag startego zoltego
sera
4 lyzki ziaren kukurtdzy
z puszki
6 lyzek gestej smietany
2 rzodkiewki
1 lyzka posiekanego
szczypiorku
2 lyzki majonezu
1 lyzka musztardy
sol ,pieprz
Jajka obrac ,przekroic
wzdluz na polowki.
Wyjac zoltka i rozetrzec
na gladka mase z dodatkiem
startego sera ,smietany ,
majonezu i musztardy.Mase
wymieszac z osaczonymi z
zalewy ziarnami kukurydzy,
oraz drobno posiekanym
szczypiorkiem.Doprawic do smaku
sola ,pieprzem .Bialka napelnic
przygotowanym farszem,ulozyc na
polmisku.Uekorowac rzodkiewka ,zielonym wg. uznania.
_________________________________________________
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
claudia_1
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wielkopolska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 17:55, 12 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
Maria Wanda
]ajka faszerowane pastą szynkową
-----------------------------------------------
Składniki:
6 jajek,
5 dag masła,
15 dag szynki wieprzowej,
50 ml śmietany,
natka pietruszki,
musztarda,
sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek, a następnie przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem. Do utartych żółtek dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, posiekaną natkę pietruszki, musztardę oraz śmietanę. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotową pastą faszerować połówki jajek.
Jajka z nadzieniem ze szczypiorkiem
----------------------------------------------
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo,
3 łyżki masła,
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
łagodna papryka, p
pieprz oraz sól do smaku
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka i utrzeć z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Wypełnić nią białka. Podawać na liściach sałaty.
__________________________________________
Maria Wanda
Jajka mozaika
----------------------
4 jajka, 1 łyżka kurkumy
Jajka ugotować na twardo. Obtłuc skorupkę tak aby była równomiernie popękana.
Do garnka z gorącą wodą wsypać kurkumę i włożyć jajka. Przez kilka minut podgrzewać na małym gazie – UWAGA – nie gotować.
Po ostudzeniu obrać jajka. Podawać na zimno.
Jajka z łososiem
------------------------
6 jajek, 25 dag wędzonego łososia w plasterkach, 2 łyżki masła, sól i pieprz, cytryna
1/3 łososia pokroić w cienkie paseczki i obsmażyć na maśle. Wbić jajka i smażyć aż się zetną mieszając od czasu do czasu, dodać sól i pieprz. Przybrać pozostałym łososiem, pokropić cytryną
Sosy do jajek
-------------------
curry
6 łyżek majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, 2 łyżeczki przyprawy curry, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, imbir
Żółtko przetrzeć przez sitko, dodać zmiażdżony czosnek i wymieszać Później dodać majonez, jogurt i przyprawy.
orzechowy
1 szklanki majonezu, 1 szklanki siekanych orzechów włoskich, 1 szklanki wytrawnego białego wina, 4 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, sok z cytryny, sól, pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą. Dodać inne przyprawy, sok z cytryny, następnie wymieszać z majonezem, winem i orzechami. Po przygotowaniu odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę
[link widoczny dla zalogowanych]
________________________________________________
holendrzyca
JAJKA Z TUŃCZYKIEM
-------------------------------
6 jajek
1 puszka tunczyka w oleju
1 peczek szczypiorku
2 lyzki majonezu
sol pieprz
1 lyzka musztardy
sok z cytryny
paseczki papryki
pomidorki koktailowe
jajka ugotuj na twardo.obierz ze skorupki i kazde przekroj wzdluz na pol.ostroznie wyjmij zoltka i przeloz do miseczki.z polowek bialek od spodu odetnij po cienkim paseczkuaby byly stabilne.do miseczki z zoltkami wloz osaczone kawalki tunczyka wymieszaj z majonezem i musztarda. przypraw pieprzem i sokiem cytrynowym. zmiksuj na gladka mase. farszem napelnij polowki bialek posyp posiekanym szczypiorkiempapryczka i pomidorkami udekoruj jajka.
___________________________________________________
Nora
JAJA W MARYNACIE Z KMINKIEM
-------------------------------------------
UGOTOWAĆ JAJA W ŁUPINKACH Z CEBULI
LEKKO OBTŁUC
DAĆ DO ZALEWY:
3 ZĄBKI CZOSNKU
ŁYŻECZKA KMINKU
SÓL 1/2 ŁYŻECZKI
1 L WODY TO ZAGOTOWAĆ WLOŻYĆ JAJA W SKORUPKACH NA 3 DNI
___________________________________________________________
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Ida
Młodsza Czarownica

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: południowo-wschodnia Polska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pon 12:18, 31 Maj 2010 Temat postu: |
 |
|
Jajka faszerowane z makrelą
6 jajek na twardo
1 makrela wędzona (ok. 200 g)
1 duży ogórek kiszony
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
pęczek koperku
sok z cytryny, pieprz do smaku
Jajka przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Żółtka ugnieść widelcem dodając makrelę, majonez i jogurt. Ogórek i koperek drobno posiekać i dodać do masy. Doprawić pieprzem i sokiem z cytryny i ewentualnie solą (w zależności od tego jak słona była makrela). Masą napełnić białka jajek. Robiłam te jajka niedawno i są naprawdę pyszne.
Przepis ze strony smaker.pl
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Ida
Młodsza Czarownica

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: południowo-wschodnia Polska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 5:57, 29 Kwi 2011 Temat postu: |
 |
|
SOS DUŃSKI DO JAJEK, MIĘS, RYB I GOTOWANYCH WARZYW
szklankę majonezu wymieszaj z 4 łyżkami pokruszonego sera z niebieską pleśnią, 1/2 szklanki śmietany 30%, łyżeczką soku z cytryny, łyżką posiekanych orzechów włoskich oraz białym pieprzem do smaku.
Robiłan na święta, naprawdę pyszny do jajek
Przepis z gazety Naj magazyn Wielkanoc 2011
Ostatnio zmieniony przez Ida dnia Pią 5:58, 29 Kwi 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Ida
Młodsza Czarownica

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 221
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: południowo-wschodnia Polska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 6:05, 29 Kwi 2011 Temat postu: |
 |
|
SOS ANCHOIS DO JAJEK, MIĘS, RYB I GOTOWANYCH WARZYW
6 filecików anchois zmiksuj z posiekaną szalotką (ja dałam małą białą cebulkę), 2 ugotowanymi na twardo żółtkami, łyżką soku wyciśniętego z cytryny i łyżką oliwy; wymieszaj ze szklanką majonezu, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną cukru pudru
Też pyszny, bo robiłam
Przepis z gazety Naj magazyn Wielkanoc 2011
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |