 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
ewam
Hexulka

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Göttingen Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 21:57, 12 Lut 2010 Temat postu: Kluski |
 |
|
Maria Wanda
KLUSKI SZLACHECKIE
"8 ziemniaków obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami.
Zetrzeć także 1 cebulę. Masę przełożyć na dużą patelnię (z
tłuszczem) i obsmażyć ją dodając trochę soli i pieprzu, po czym ją wystudzić.
Wtym czasie
zrobić ciasto jak na makaron i rozwałkować je. Masę ziemniaczaną
przełożyć na placek i zwinąć całość w rulon. Kroić w plastry grubości ok. 2 cm
Wrzucać na gorącą wodę. Po zagotowaniu wykładać na talerz. Ja podaję z różnymi
sosami na gorąco.
Polecam szczególnie w okresie, kiedy nie ma jeszcze naszych polskich młodych ziemniaczków"
autorstwa Ursi datowane 23.05 2003 :zdziwko:
Kluski kudłate (Stronie)
Składniki:
1,5 kg ziemniaków, jajko, kawałek boczku lub słoniny, sól, mąka do podsypywania
Wykonanie:
Połowę ziemniaków ugotować w łupinach, obrać i zmielić przez maszynkę. Resztę ziemniaków obrać, zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć przez płócienny woreczek. Wyciśnięty sok pozostawić do czasu wytrącenia się krochmalu. Zlać płyn z wierzchu, a odstały krochmal dodać do wyciśniętych ziemniaków. Połączyć z gotowanymi, wbić jajko, posolić i zagnieść ciasto. Formować w rękach małe kulki wielkości orzecha. Gotować w osolonej wodzie 4-5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, polać stopioną słoniną. Zamiast skwarek można wlać do klusek zimnego mleka i jeść jako zupę.
Kluski ziemniaczane (Zasadne)
Składniki:
Ziemniaki, mąka pszenna, bryndza, masło lub skwarki albo mleko
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć przez ściereczkę. Zagnieść z mąką pszenną, dobierając jej tyle, żeby ciasto było miękkie. Dodać soli do smaku. Robić małe kluseczki i wrzucać je na gotującą się wodę. Gotować 15-20 min, ciągle mieszając. Podawać z bryndzą i mlekiem lub okraszone stopionym masłem albo skwarkami.
Kluski gryczane (Piekiełko)
Składniki:
30 dag mąki gryczanej, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej, kawałek słoniny
Wykonanie:
Mąkę gryczaną zmieszać z częścią mąki pszennej, osolić i równomiernie polewając wrzącą wodą, wyrabiać drewnianą łyżką na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać resztę mąki i trochę letniej wody. Wyrobić gęste ciasto, nabierać łyżką podłużne, cienkie porcje i kłaść na wrzącą, osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać okraszone stopioną słoniną.
Pyzy zbójnickie (Podłopień)
Składniki:
Ciasto: 2,5 kg ziemniaków, 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, sól
Farsz: 0,5 kg kiełbasy lub dowolnego gotowanego mięsa, duża cebula, pieprz, sól
Wykonanie:
1,5 kg ziemniaków obrać, utrzeć i odcisnąć. 1 kg ziemniaków ugotować i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Połączyć masy ziemniaczane, osolić do smaku i zagnieść z nich ciasto, dodając tyle mąki, by dało się z niego formować kluski. Kiełbasę lub gotowane mięso zmielić wraz z cebulą, ostro przyprawić i faszerować kluski. Gotować we wrzącej wodzie ok. 20 minut. Podawać polane skwarkami lub zrumienionym masłem z surówką z kiszonej kapusty.
przepisy pochodzą z książki "Regionalna kuchnia Lachów i Górali. Z przepisów Kół Gospodyń Wiejskich powiatu limanowskiego" wydanej przez Starostwo Powiatowe w Limanowej
_________________
Kluski serowe ze szpinakiem
Składniki:
ser biały – 30 dag
mrożony szpinak – 25 dag
gałka muszkatołowa - szczypta
żółty ser –15 dag
jajka – 6 szt. (3 całe i 3 żółtka)
masło - 3-4 łyżki
sól
ewentualnie
szałwia – 1 łyżeczka suszonej
lub 3-4 listki świeżej
Przygotowanie:
Zamrożony szpinak włożyć do garnka i dusić ok. 10 minut (woda musi całkowicie odparować), wystudzić. Biały ser rozgnieść, żółty zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Biały ser wymieszać z połową startego żółtego sera, szpinakiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kolejno dodawać żółtka i jajka. Dokładnie wyrobić. Kluski formować dwoma łyżkami (jedną łyżką nabierać ciasto, drugą formować górę) i wrzucać do gotującej się posolonej wody, gotować 3 minuty licząc od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i układać w naczyniu żaroodpornym.
Masło rozpuścić na patelni, dodać szałwię (świeżą posiekać), chwilę poddusić. Kluski polać masłem i posypać pozostałym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekać ok. 15 minut.
_________________
Kluski na parze
Czas przygotowywania około 1 godziny
ok. 450-500 g mąki
25-30 g drożdży
2 jajka
1 szklanka mleka
3 płaskie łyżki masła
1 płaska łyżka cukru
sól
Drożdże i cukier wymieszać z łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą część mąki przesiać na stolnicę i połączyć z resztą mleka, jajkami i wyrośniętym rozczynem z drożdży. Ciasto posolić i wyrabiać tak długo, aż nie będą się pojawiać pęcherzyki powietrza. Następnie dodać rozpuszczone masło, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozłożyć na stolnicy, lekko rozwałkować i wycinać szklanką porcje, które następnie należy formować w kule. Gotowe układać na stolnicy posypanej mąką. Garnek z wrzącą wodą obwiązać czystą lnianą ściereczką i przykryć.
Ja kupiłam takie płaskie sito do przykrywania garnka na nie kładę wyrośnięte kluski i przykrywam miską, kluski paruję po 4 min z każdej strony
Podawać do mięs z sosem np potrawki z drobiu, gulaszu.
Można też podawać na słodko z sosem waniliowym.
_________________
nora
PIKANTNE KOPYTKA
DO 1 KG ZIEMNIAKÓW-OBRAĆ ,UGOTOWAĆ ,PRZECISNĄĆ PRZEZ PRASKĘ
1,5 SZKL. MĄKI
JAJO
20 DKG TARTEGO SERA ŻÓŁTEGO CHEDDAR
20 DKG WĘDZONEGO BOCZKU
ŁYŻKA WYŁUSKANYCH NASION SLONECZNIKA
DO ZIMNYCH ZIEMNIAKÓW DAĆ MĄKĘ,JAJO,SER,SÓL
ZAGNIEŚĆ CIASTO
FORMOWAĆ UKOŚNE KLUSKI
GOTOWAĆ W OSOLONYM WRZATKU,ODCEDZIĆ,POLAĆ STOPIONYM BOCZKIEM ZE SLONECZNIKIEM
EWAM
Kartacze litewskie [link widoczny dla zalogowanych]
Składniki:
1,2 kg ziemniaków
40 dag mielonej wieprzowiny
30 dag mielonej wołowiny
2 cebule
łyżeczka oleju
po 5 dag słoniny i boczku
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Połowę ziemniaków obrać, opłukać, zetrzeć na drobnej tarce. Starte ziemniaki odcedzić z soku na sicie. Sok zachować, odstawić w misce na ok. 30 minut. Resztę ziemniaków wyszorować, ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebule obrać, posiekać, jedną podsmażyć na oleju. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, dokładnie wymieszać. Masę przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki wymieszać z surowymi. Sok z surowych ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do masy ziemniaczanej, zagnieść. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek. Odkrawać kolejno kawałki grubości około 2 cm, na każdym kłaść po łyżce masy mięsnej, ciasto dokładnie zlepiać, formując okrągłe kluski wielkości małego jabłka. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładać stopniowo kartacze, nie przerywając wrzenia. Gotować na najmniejszym ogniu ok. 50 minut od wypłynięcia. Słoninę i boczek pokroić w małą kostkę, wytopić, dodać resztę cebuli, zeszklić. Kartacze wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzach. Polać tłuszczem ze skwarkami i cebulą.
jeszcze ich nie robilam ,ale potrawa pochodzi ze stron marii-wandy i mojego taty ,slyszalam ze sa pyszne....zbieram sie do ich zrobienia ,ale musze dostac natchnienia....
jeszcze jeden link ze zdjeciem [link widoczny dla zalogowanych]
Ostatnio zmieniony przez ewam dnia Sob 14:19, 20 Lut 2010, w całości zmieniany 2 razy
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |