 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Czw 7:36, 11 Lut 2010 Temat postu: Dania z kasza jaglaną |
 |
|
gołąbki z kaszy jaglanej i pieczarek
"można zrobić na dosyć ostro. najlepsze z ziemniaczkami.
Proporcje podane dla 2 osób.
Składniki:
główka kapusty,
farsz: 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej, 2 duże cebule, 20 dag
pieczarek, ew. 2 jaja na twardo albo kawałek tofu
sos: seler korzeń 1/10, cebula, koncentrat/przecier pomidorowy, mąka, bazylia, oregano
Przepis:
obgotować oddzielone liście kapusty żeby się nie łamały i dały zginać.
ściąć zgrubienia.
kaszę, posiekaną i usmażoną na złoto cebulę, uduszone na oliwie
pieczarki i posiekane jaja lub tofu w kosteczkę zmieszać, doprawić
ziołami i sosikiem sojowym.
farszem powyższym wypełnić liście kapusty, zwinąć i spiąć wykałaczkami. przełożyć do żaroodpornego naczynia i upiec w piekarniku (aż zmięknie kapusta i się przegryzą, aaa tak gdzieś 30-40 minut...)
żeby zrobić do tego sosik trzeba: posiekać zuchelek selera korzenia,
cebulę, czosnek. zasmażyć to na oliwie na złoto, zalać wodą, zaprawić
koncentratem pomidorowym, dosolić (dostosować sojowo) zagęścić mąką
razową, niech zawrze. na koniec sypnąć bazylii i oregano.
polewać gołąbki sosikiem i wcinać
Wskazówki i uwagi:
w źródle jest jajko na miękko zamiast tofu
Nadesłał(a): wojmat , dnia: 2000-07-07
Źródło / autor: (za "Kuchnią makrobiotyczną" B. Kowalewskiej z modyfikacjami)
Maria Wanda 2008.02.12
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Czw 7:58, 11 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
Maria Wanda 2008-02-18, 07:20
Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami:
1 1/2 szkl. kaszy, 1 szkl. wody, 1 szkl. mleka, 2 łyżki margaryny, 1/2 szkl. cukru, 40 dag śliwek surowych lub mrożonych, cukier waniliowy bezgl., cynamon, sól.
Kaszę opłukać, zalać gorącym mlekiem z wodą. Dodać łyżkę tłuszczu i sól.gotować 25 min. aż kasza będzie półmiękka. Ze śliwek usunąć pestki, posypać śliwki cynamonem, cukrem waniliowym i połową cukru. Kaszę wymieszać z połową cukru i układać w wysmarowanej tłuszczem formie na przemian warstwę kaszy, śliwek itd. Wierzchnią warstwę powinna stanowić kasza. Ugnieść, skropić łyżką roztopionego masła. Zapiekać w gorącym piekarniku 30 minut.
Kasza jaglana z dżemem:
1 1/2 szkl. kaszy, 2 szkl. mleka, 1 łyżka margaryny, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy Oetkera, sól, dżem owocowy
Opłukaną kaszę zalać gotującym mlekiem, dodać margarynę, sól, ugotować na sypko.
Wyłożyć na półmisek, posypać cukrem i cukrem waniliowym. Udekorować dżemem.
Łatwe, niezbyt pracochłonne.
Mania Wanda 2008-02-18, 07:25
Kasza jaglana z masłem, cukrem i cynamonem
Składniki:
10 dkg masła,
35 dkg kaszy jaglanej,
cukier,
cynamon,
sól i słodkie mleko.
Sposób przyrządzenia:
Kaszę przebrać, opłukać i sparzyć wrzątkiem. Wodę zlać. Sparzoną kaszę zalać mlekiem gorącym (półtora objętości mleka w stosunku do jednej objętości kaszy). Doprowadzić do zagotowania, dodając szczyptę soli do smaku, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przykryć przykrywką i włożyć do średnio nagrzanego piekarnika. Gdy kasza napęcznieje i będzie miękka, roztopić masło i polać nim kaszę, po czym posypać cynamonem i cukrem do smaku.
2008-02-18, 07:30 Maria Wanda
Krupnik z kaszy jaglanej
Składniki:
20 dkg ziemniaków,
12 dkg kaszy jaglanej,
masło,
zielony koperek,
sól.
Sposób przyrządzenia:
Kaszę sparzyć, a następnie wrzucić do gotującej się wody. Kiedy będzie już miękka - dodać ziemniaki pokrajane w kostkę. Przed wydaniem okrasić masłem i dodać koperku.
Kasza jaglana jest też smaczna z mlekiem: należy ją gotować z początku na wodzie, a w miarę wygotowywania się dolewać mleka.
2008-02-18, 08:07 Maria Wanda
Kotleciki z kaszy jaglanej
* kasza jaglana- 250g
* czosnek- 4ząbki
* seler tarty- 50g
* natka pietruszki
* bułka tarta bezglutenowa - 160g
* jaja- 3szt
* tarty ser- ewentualnie
Sposób przygotowania
1. Posiekany czosnek, natkę, starty seler, rozrobione jaja i ser wyrobić z ugotowaną kaszą na jednolitą masę.
2. Na rozgrzanym oleju smażyć kuleczki z obu stron.
3. Następnie odsączyć i serwować z sosem czosnkowo - jogurtowym lub z warzywami.
2008-02-18, 15:28 Maria Wanda
Ciasteczka bananowo-jaglane
Składniki:
oliwa 4 łyżki
jabłko 1 sztuka
banan 3-4 dojrzałe
jaglane płatki 2 filiżanki
Przepis:
Zgniatać banany, dodać płatki jaglane (ewentualnie 1 filiżankę płatków jaglanych i jedną filiżankę kaszy jaglanej)i olej, mieszać. Dodać jabłko i mieszać. Położyć w formie kleksów, batoników etc. na blachę. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25-30 min. przy temp. 200 stopni. Można zastąpić jabłko innymi owocami (dżem porzeczkowy, drobno pokrojone figi, owoce sezonowe, dodać słonecznika)
malyalergik.pl
2008-02-24, 15:14 Maria Wanda
Kasza jaglana zapiekana z farszem z białego sera
(4-6 porcji)
40 dag kaszy jaglanej,
40 dag miękkiego białego sera,
2 żółtka,
3/4 szklanki śmietany 12 lub 18%,
jajko,
łyżka masła,
1/2 łyżki cukru pudru,
sól, pieprz,
łyżka masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
1. Kaszę wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą, chwilę odczekać i przelać na sito.
2. Odcedzoną kaszę włożyć do garnka, dodać 4 szklanki wody, zagotować, dodać masło, wymieszać i ugotować.
3. Biały ser rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać z solą, pieprzem do smaku i 2 żółtkami.
4. Wysmarować masłem płytkie naczynie do zapiekania, wyłożyć połowę ugotowanej kaszy, na niej ułożyć warstwę przyprawionego sera, po czym nakryć warstwą pozostałej kaszy.
5. Wymieszać śmietanę z solą, pieprzem i jajkiem. Śmietanę wylać na wierzch zapiekanki.
6. Zapiekać 30 minut w temperaturze 180°C.
Kasza jaglana wraca zdecydowanie do łask: coraz częściej można ją kupić w sklepach spożywczych. Dobrze przyrządzona jest istnym przysmakiem, echem starej polskiej kuchni w najszlachetniejszej postaci.
adamczewscy
2008-02-26, 13:33 Maria Wanda
Babka z kaszy
1 szklanka kaszy jaglanej
1 1/2 szklanki mleka
1/2 łyżki masła
1 jajko
kilka plasterków boczku
natka pietruszki
sól
pieprz
Kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Mleko zagotować ze szklanką wody i masłem, posolić. Wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy kasza niemal całkowicie wchłonie płyn, zestawić z ognia. Ostudzić, wymieszać z jajkiem. Plasterkami boczku wyłożyć dno i boki żaroodpornej formy do babki. Nałożyć kaszę, wyrównać powierzchnię. Przykryć plasterkami boczku. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec do zrumienienia boczku. Upieczoną babkę ostrożnie wyłożyć na okrągły półmisek. Udekorować natką pietruszki, podawać jako przystawkę lub jako dodatek do czerwonego barszczu.
2009-10-20, 12:43 electrodog
Trudno wyczarować z soczewicy jakieś efektowne dania,ale jest zdrowa,to fakt.Ja serwuję w postaci zupy -rozgotowuję soczewicę,miksuję.Potem dodaję jarzynki-według upodobania,ale zwykle są to takie jak do rosołu przyprawy też podobnie jak do rosołu.Zawiesina nie może byś za gęsta,żeby jarzynki się mogły ugotować na miękko i żeby nie przywarła do dna garnka.W trakcie dodaję odrobinę ryżu dla urozmaicenia,przyprawiam dość mocno pieprzem,czasem curry.Jeśli wydaje się za ostra w smaku,można złagodzić słodką śmietanką.
Na pewno znajdziesz wiele innych przepisów w google.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |