NOCNAMARA
Hexulka

Doł±czył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Sk±d: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Czw 8:20, 11 Lut 2010 Temat postu: bezglutenowe |
 |
|
ks........2008-02-06, 15:03
Sernik
1 kg zmielonego sera,
25 dag masła,
2 szklanki cukru,
10 jajek,
2 łyżki m±ki ziemniaczanej,
rodzynki, skórka pomarańczowa.
Margarynę utrzeć z cukrem na gładk± masę. Następnie dodawać po jednym żółtku i ser. Dokładnie utrzeć na gładk± masę. Pod koniec ucierania dodać 2 łyżki m±ki ziemniaczanej oraz rodzynki i skórkę pomarańczow±. Ubić pianę z 10 jajek i bardzo delikatnie poł±czyć z mas± serow± (nie wolno już ucierać mikserem). Piec 45 min. na złoty kolor. Polać polew± czekoladow± lub posypać cukrem pudrem.
· Sernik można również upiec na kruchym cie¶cie.
· Można wykonać trochę inaczej . otóż cukier dodałabym do piany po trochu w trakcie ubijania następnie powoli żółtka i ser na końcu roztopion± margarynę lub masło.Nie opada
Ewam .....2008-02-07, 18:22
Babka drożdżowa z maki kukurydzianej
1/2 kg m±ki kukurydzianej, 3 łyżeczki glukozy, 4 jajka, 7 dag drożdży, 1/2 łyżeczki cukru do drożdży, 600 ml mleka, masło do wysmarowania formy.
Formę wysmarować masłem. Z drożdży, czę¶ci mleka i cukru sporz±dzić rozczyn. M±kę poł±czyć z gor±cym mlekiem. Żółtka utrzeć z glukoz±. Ubić pianę. Do przestudzonej m±ki dodać pianę, utarte żółtka i rozczyn. Wymieszać ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Piec w ciepłym piekarniku około 1 godziny.
[link widoczny dla zalogowanych]
Maria Wanda ....... 2008-02-18, 08:29
Dieta bezglutenowa - PRODUKTY DOZWOLONE
Produktami naturalnie bezglutenowymi s±:
kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, sago, sorgo i wszystkie ich przetwory. Za bezglutenowe uznaje się też produkty oczyszczone z glutenu w procesie obróbki, np. skrobię pszenn± bezglutenow± (pozostało¶ć glutenu nie może przekraczać 1 mg/100g wg FAO/WHO).
Zatem na diecie bezglutenowej dozwolone s±:
1. Napoje - kawa, herbata, herbatki ziołowe, kakao naturalne, rum, wino gronowe, woda mineralna
2. Produkty mleczne - mleko, ma¶lanka, kefir, serwatka, sery białe, feta
Uwaga na – ¶mietanę, jogurty, sery żółte (paczkowane), topione, homogenizowane – mog± zawierać skrobię pszenn±! Ponadto kawa rozpuszczalna może zawierać dodatki glutenowe!
3. Mięsa, ryby - ¶wieże mięso, podroby, ryby, owoce morza, wędliny wysokogatunkowe (szynka, polędwica)
4. Tłuszcze - masło, masło ro¶linne, margaryny, oleje, oliwa z oliwek, tran
5. Warzywa i owoce – bez ograniczeń
Uwaga - niektóre owoce przygotowywane do przechowywania, np. jabłka, mog± być powlekane glutenem!
6. Pieczywo, kasze, płatki - pieczywo i makarony bezglutenowe, kasza kukurydziana, jaglana, gryczana, kleik ryżowy, kukurydza prażona, chrupki czyste kukurydziane.
Uwaga – je¶li płatki ryżowe i kukurydziane zawieraj± słód jęczmienny s± zabronione!
7. Słodycze - cukier, miód, galaretki, budynie i kisiele na bazie m±ki ziemniaczanej, orzechy, migdały, mak, sezam, dżemy i marmolady, czekolada mleczna i gorzka twarda (bez nadzienia), landrynki, lizaki, dropsy bez dodatku słodu i skrobi, słodycze bezglutenowe
8. Inne - proszek do pieczenia bezglutenowy, soda oczyszczona, czysta żelatyna, drożdże, zioła i jednorodne przyprawy, ocet winny, z jabłek, siemię lniane, czysty przecier pomidorowy, niektóre musztardy, jajka.
[link widoczny dla zalogowanych]
Maria Wanda .......... 2008-02-18, 08:32
Dieta bezglutenowa - PRODUKTY ZABRONIONE
W diecie bezglutenowej bezwzględnie zabronione jest spożywanie produktów zawieraj±cych pszenicę, żyto, jęczmień i owies, a także pszenżyto i orkisz oraz wszelkich wyrobów z ich dodatkiem.
Zatem na diecie bezglutenowej zabronione s±:
1. Napoje - kawa zbożowa, herbatki z dodatkiem słodu, kawy z dodatkami smakowymi, niektóre rodzaje kakao, piwo, alkohole zbożowe (wódki, gin, whisky)
2. Produkty mleczne - mleko zagęszczone, czekolada pitna z dodatkami, jogurty z dodatkiem skrobi, ¶mietana zagęszczana
3. Mięsa, ryby - konserwy mięsne i rybne, większo¶ć wysoko przetworzonych wyrobów typu: parówki, pasztety, mielonki, kiełbasy itp., półprodukty panierowane (paluszki rybne itp.)
Uwaga – w produktach tych oprócz skrobi na etykiecie może pojawić się tzw. białko ro¶linne (gluten)
4. Tłuszcze - sosy i majonezy z dodatkiem m±ki
5. Warzywa i owoce - niektóre owoce preparowane, przygotowywane do przechowywania
6. Pieczywo, kasze, płatki - tradycyjne pieczywo, makarony, kasze, m±ki, musli, otręby, płatki (także ryżowe i kukurydziane je¶li zawieraj± słód jęczmienny!), panierki, bułka tarta
7. Słodycze - ciasta, ciastka, słodycze z dodatkiem m±ki i skrobi, batony, chipsy, czekolada nadziewana, marcepan, chałwa, lody z waflem i inne zawieraj±ce tzw. łom waflowy, guma do żucia, słód jęczmienny (in. ekstrakt słodowy)
8. Inne- sosy sojowe, buliony, ketchup, ocet spirytusowy, niektóre musztardy, zupy w proszku, zupy tradycyjne: barszcz biały, żurek (zakwas)
[link widoczny dla zalogowanych]
_______
Maria Wanda ..2008-02-18, 08:55
torcik jabłkowy.
Na pocz±tku robimy biszkopt (tak jak normalny)
zamiast m±ki pszennej dajemy kukurydzian± i bezglutenowy proszek do pieczenia.
masa:
pół litra przecieru jabłkowego,
kostka masła (niekoniecznie),
dwie galaretki,
2 żółtka, pół szklanki cukru
wykonanie:
Upiec ciasto.
2 galaretki rozpu¶cić w 1 szklance wody. Pozostawić do wystygnięcia.
masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszyst± masę. Dokładać po 1 łyżce przecier jabłkowy. Na koniec wlewać lekko ¶cięt± galaretkę do masy. wyłożyć na ciasto i poczekać aż stężeje. Można ozdobić owocami i zalać jeszcze jedn± galaretk±.
Moje dziecko uwielbia ten torcik, a ja zawsze piekę biszkopt z m±ki kukurydzianej (jest puszysty, wilgotny i cudownie żółty).
Oliwka forum
Maria Wanda ...2008-02-18, 09:10
Chleb bezglutenowy
Składniki:
40 g ¶wieżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 szklanka wody lub mleka,
240 g m±ki kukurydzianej,
30 g m±ki sojowej,
1 łyżka odżywki dla dzieci Humana,
pół łyżeczki soli
Zrób zaczyn:
szklankę mleka lub wody wymieszaj z drożdżami i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce.
Wymieszaj resztę składników, a gdy zaczyn zacznie rosn±ć, dodawaj je stopniowo. Drewniana łyżk± wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie. Przykryj lnian± ¶ciereczk± i zostaw do wyro¶nięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Posmaruj formę tłuszczem i przełóż do niej wyro¶nięte ciasto. Włóż je do piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz jeszcze przez 25 minut. Pod koniec pieczenia możesz lekko posmarować ciasto po wierzchu mlekiem lub wod±.
Maria Wanda ....2008-02-18, 11:56
Makaron bezglutenowy z m±ki kukurydzianej
łatwe
Składniki
szklanka m±ki kukurydzianej
pół szklanki m±ki ziemniaczanej
łyżeczka oleju
1 całe jajko
ciepła woda
Wszystkie składniki oprócz wody umieszczamy w misce i mieszamy. Zagniatamy dodaj±c pomalutku wody.
Dolewamy tyle wody żeby ciasto było miękkie ale nie klej±ce.
Uwaga! ciasto sie kruszy więc nie za bardzo sie da je rozwałkować.
Ja robiłam z niego makaron na łazanki i makaron do zupy. Na łazanki zrobiłam wałeczek grubo¶ci 2 cm i kroiłam nożem cienkie plasterki grubo¶ci 1 mm.
Gotować trzeba z małej ilo¶ci do¶ć mocno osolonej wody ponieważ m±ka kukurydziana jest słodka. Gotować trzeba małymi partiami po 3-4 minutki. Uwaga: zeby sie nie sklejały podczas gotowania delikatnie(!) mieszamy.
Przepis dla starszych dzieci mog±cych je¶ć jajka.
Wielkie żarcie - autor emiloos
Maria Wanda.... 2008-02-18, 12:06
Biszkopt z m±ki kukurydzianej
3 jajka
90 g cukru
90-120
m±ki kukurydzianej
kasza kukurydziana do posypania formy
Jajka umyj, wbij do miski, wsyp cukier. Naczynie postaw na rondelku z wrz±c± wod±, stoj±cym na ogniu. Ubijaj trzepaczk±, aż masa będzie gęsta i biała. Miskę zdejmij z ognia i ubijaj dalej, aż do przestygnięcia. Stopniowo dodawaj m±kę, wymieszaj, wlej do wysmarowanej i obsypanej kasz± kukurydzian± formy. Wstaw do ¶rednio gor±cego piekarnika (ok. 180µC) i ogrzewaj powoli
(nie doprowadzaj do wysokiej temperatury). Dobrze upieczony biszkopt odstaje od formy, a patyczek włożony do ciasta jest po wyjęciu suchy.
Z forum tik tak
Maria Wanda ....2008-02-18, 12:09
PORADY
* - Do wypieków używać oleju sojowego lub słonecznikowego zamiast masła. Ciasta dłużej zachowuj± wilgotno¶ć.
* - Wypieki po wystygnięciu (12 godzin) opakować w folię aluminiow± i przechowywać w lodówce. Można je w odpowiednich porcjach zamrażać.
* - Ciasto najlepiej wyrabiać za pomoc± miksera (na wolnych obrotach).
* - Przyrz±dzaj±c ciasto, najpierw rozmieszać wszystkie składniki, a potem dodawać m±kę i pianę z białek. Formę wysypywać m±k± kukurydzian±.
* - Do wypieków na drożdżach, pieczonych w foremkach, ciasto powinno być tak rzadkie, aby dało się nabierać łyżk±.
* - Do mięs mielonych dodawać - zamiast bułki - ugotowany ryż błyskawiczny, surowe płatki ryżowe lub ryżowy kleik.
* - Do zagęszczania zup i sosów - zamiast m±ki pszennej - używać m±ki kukurydziano-sojowej lub kukurydziano-skrobiowej.
* - Do panierowania mięs i ryb stosować m±kę kukurydziano-sojow±.
2008-02-18, 15:21
gryczane placki z cukini± i indykiem
Składniki:
sól
m±ka gryczana 2 łyżki
cukinia pól
mięso dozwolone łyżka
smalec
Przepis:
Ugotować obran± cukinię i osobno mięso. Zblenderowac dodaj±c pól szklanki wody, w której gotowała sie cukinia. posolić, dodać make gryczana i wymieszać. Smażyć na smalcu małe placuszki (nakładane łyżeczk± od herbaty) aż sie zrumienia (z obu stron). Przepis można dowolnie modyfikować eksperymentuj±c z rożnymi warzywami i rodzajami mies
Crunchy bezglutenowe
Składniki:
jaglane płatki pół szklanki
masło 1 łyżka
słonecznik 1 łyżka
popping z amarantusa 1 duża łyżka
melasa 1 łyżka
Przepis:
Foremkę o ¶rednicy ok. 30 cm nasmarować cienko oliw±. W rondelku albo w mikrofalówce stopić masło (z olejem pewnie też wychodzi, wtedy przynajmniej nie trzeba podgrzać), dodać melasę, wymieszać. Dosypać pozostałe składniki, wymieszać. Rozłożyć na foremce. Piec 15 min w ¶rednio rozgrzanym piekarniku. Je¶ć z dozwolonym mleczkiem.
małyalergikpl
Maria Wanda....2008-02-18, 19:27
Bezglutenowe placki z jabłkiem
Składniki:
oliwa do smażenia
sól do smaku
m±ka gryczana 3 łyżki
cukier do smaku
jabłko 2 sztuki
m±ka ziemniaczana 3/4 szklanki
Przepis:
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. M±ki, sól i cukier wsypac do miski i dolać 1 1/2 szklanki wody. Wymieszać i dodać starte jabłka. Smażyć na oliwie na złoty kolor.
UWAGA: można ewentualnie dodać 1 jajko kurze lub 3 przepiórcze i 1-2 łyżki m±ki kukurydzianej
Maria Wanda....2008-02-18, 19:31
Ciasteczka kukurydziane Renatki
Składniki:
m±ka kukurydziana 900 g
cukier 1 szklanka
woda 1/2 szklanki
smalec 0,5 kg
Przepis:
Wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy ręk± placuszki. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 150 stopni. Smalec można zast±pić innym tłuszczem. Je¶li dziecko może je¶ć m±ki glutenowe - można zrobić z dowolnej m±ki lub mieszanki m±k.
Ľródło: [link widoczny dla zalogowanych]
Maria Wanda.........2008-02-20, 09:13
Risotto z prosa
· cebula
· 2 z±bki czosnku
· por
· 8 dużych pieczarek
· 2 marchewki
· 6 łyżek oliwy
· 20 dag prosa
· 300 ml bulionu
· 2 łyżki ¶mietany
· sól
2 osób
Proso ma dużo białka, niewiele skrobi, sporo witamin z grupy B: tiaminy, ryboflawiny i pirydoksyny oraz żelaza i miedzi. Nie zawiera glutenu. Proso w postaci kaszy jaglanej warto polecić osobom na diecie bezglutenowej, a także żyj±cym w ci±głym steresie oraz cierpi±cym na anemię.
Cebulę i czosnek posiekaj, por i pieczarki pokrój w paski, marchew grubo zetrzyj na tarce. Warzywa podgrzej na oliwie, wsyp proso, wlej bulion, posól i gotuj 20 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj pieczarki. Wymieszaj ze ¶mietan±.
poradnikzdrowie.pl
Maria Wanda....2008-02-26, 09:26
Przepis na ciasto mandarynkowe
Potrzebne składniki :
* 4 mandarynki [ lub trzy pomarańcze ]
* 25 dkg migdałów [ one s± zamiast m±ki , jest to ciasto bezglutenowe ]
* 25 dkg cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 6 jajek
Wykonanie :
Po namoczeniu wrzucić mandarynki do miksera i zmiksować na gładk± masę [ Nigella proponuje zmiksowanie razem z pestkami ] . Potem wrzucić wszystkie składniki w/w i tę cało¶ć porz±dnie razem zmiksować . Tortownicę o ¶rednicy 20 cm wysmarować masłem , wyłożyć dno pergaminem . Na 1 godzinę włożyć do piekarnika o temperaturze 190 stopni . Po wyjęciu ciasta z piekarnika , najlepiej zostawić je na noc , potem odkleić . To ciasto jest do¶ć wilgotne .
Maria Wanda... 2008-02-26, 13:22
Krokiety z kaszki kukurydzianej
· 250g kaszki kukurydzianej
· 1 l mleka
· 1 jajko
· sól
· Nadzienie:
· 100g pieczarek drobno pokrojonych i usmażonych
· 100g żółtego startego sera
· 1 jajko
· bułka tarta bezglutenowa
· 1jajko do panierowania
Kaszę wsypać do gotuj±cego mleka, mieszaj±c gotować około 20 minut, osolić. Składniki nadzienia wymieszać z jajkiem. Do ostudzonej kaszy wbić jajko, wymieszać, nakładać nadzienie i formować krokiety. Panierować w jajku i tartej bułce, smażyć na złoty kolor.
|
|