 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
ewam
Hexulka

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Göttingen Płeć: czarownica
|
Wysłany: Sob 19:17, 06 Lut 2010 Temat postu: Mięsa na chlebek |
 |
|
dwa sposoby na inną wędlinkę
Za Gargamelem
###############################
1.
mięso mielone (lepsze lekko tłustawe np.mielony boczek surowy) 1kg do tego 300ml
mleka zagęszczonego niesłodzonego i przyprawy jakie dodajesz (sol czy
warzywko,pieprz,zioła)dobrze wymieszać,włożyć do foremki keksówki i piec 1,5
godziny w 180st.Po tym czasie wyjąc i od razu zlać płyn,który sie wydzieli(aby pieczeń klops nie wchłonął).Podawać można jako wędlinę na zimno i grubsze plastry w sosie na ciepło do drugiego.Zaleta -bez jajek,bułki -nie skwaśnieje tak szybko.
2.
Przepis nie taki szybki ale jest rewelacyjny i korzystam z niego już kilkanaście lat.
Kawałek schabu bez kości nacieram warzywnikiem i majerankiem.Wkładam do worka foliowego (może być rekaw do pieczenia) zawijam raz,zakładam boki do wewnątrz i ściśle zawijam w worku (aby nie bylo powietrza).Następnie owijam sznurkiem (lepszy grubszy nie cienki-może przeciąć worek)bardzo mocno i dosyć gęsto.
Wkładam do garnka z woda zimna i na gaz.Od momentu zagotowania cieńszy (7-8cm) gotuję (z zegarkiem w ręku) 6-7 minut,grubszy do 10 minut.Wyłączam gaz i w tym ma wystygnąć.Po wystygnięciu wyjąć z worka ,kroić na cienkie plasterki.
W przypadku jeżeli do worka dostanie sie woda schab stwardnieje.
[link widoczny dla zalogowanych]
_________________
Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda
SZYNKA DOMOWA
########################
1 kg szynki,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
½ łyżeczki tymianku,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2-3 listki laurowe
2 ząbki czosnku
– mięso natrzeć solą i przyprawami oraz rozgniecionym czosnkiem obłożyć listkami. Pozostawić na kilkanaście minut.
1 litr wody zagotować z łyżką soli. Mięso włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Postawić w chłodne miejsce i obracać mięso co jakiś czas, Po kilku dniach wyjąć mięso opłukać i obgotować w nowej wodzie wyjąć. Posmarować olejem i mieloną papryką. Wstawić do piekarnika na mniej więcej godzinę.
_________________
Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda
#
GALANTYNA Z BOCZKU HAŃDZI
############################
1 1/2 kg świeżego nietłustego boczku
3 surowe marchewki
2 duże bułki namoczone,
5 jajek
1 duża paczka żelatyny
pieczarki 20 dag
1 pęczek koperku
1 mały ząbek czosnku do smaku ale nie koniecznie!!!
sól pieprz, przyprawy według własnego upodobania...masa musi być pikantna nawet troszkę przesolona!!!
Sposób wykonania:
Zmielić boczek z namoczoną bułką i surowymi marchewkami. Do masy wbić jajka ,wsypać sypką żelatynę doprawić wszystko tak dość pikantnie!!! Wyrobić na jednolitą masę jak na mielone i mięsko podzielić na 2 części do jednego dodać usmażone i drobno pokrojone pieczarki, jeszcze raz wyrobić by się wszystko ładnie połączyło ..do drugiej dodać koperek i wyrobić w taki sam sposób...powstaną dwa klopsy.....przygotować gazę wyjałowioną lub może być białe płótno uformować dwa batony ściśle zawinąć, powstanie kształt takiego cukiereczka zawiązać z obu stron sznurkiem i wszystko jeszcze obwiązać raz sznurkiem /jak szynkę/ dookoła!!! i do brytfanki ..wlać wodę dobrze posoloną parzyć klopsiki na wolnym ogniu od czasu do czasu przewracając około 60 minut...wyjąć i pozostawić do ostygnięcia...potem tylko miłe kuchareczki ściągnąć płótno i kroimy na piękne plastry...podajemy z sosem czosnkowo chrzanowym...to naprawdę nic skomplikowanego te klopsy wyjdą każdej gospodyni...super jako dodatek na chlebek i nie tylko!!!
_________________
żyrafka
Młodsza Czarownica
# Wędlina gotowana ##
###############
Schab, karkówka, pierś z indyka do wyboru.
2 litry wody
1/3 szklanki soli
1 łyzka cukru
1/2 plaskiej lyzeczki pieprzu naturalnego
1/2 płaskiej łyczeczki pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra lub według uznania
Wykonanie:
Wieczore wymieszac wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Zagotować i wystudzi ć. Do zimnej zalewy włożyć kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia, pogotować 5 minut.Zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy do calkowitego ostudzenia.Po tym czasie wyjmujemy mięso i jest gotowe do jedzenia.
Bardzo smaczne, przypomina mięsa pieczone. Pomimo krótkiego gotowania nie jest surowe, bo paruje sie pod pokrywką. '
Ja zazwyczaj przed gotowaniem miesa marynuję je około 2 dni w przyprawach, które lubię. Żeby miało fajny kształt można obwiązać sznurkiem.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |