 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
ewam
Hexulka

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Göttingen Płeć: czarownica
|
Wysłany: Sob 19:20, 06 Lut 2010 Temat postu: Mielone |
 |
|
Torcik z mięsem mielonym
#######################
Ciasto:
15 dkg sera białego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
mały proszek do pieczenia - 15g
Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodawać ucierając pałką 6 łyżek mleka, 6 łyżek oleju, szczyptę soli.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać trochę śmietany.
Masa mięsna:
1 cebula
15 dkg sera żółtego goudy
pół pęczka natki pietruszki
1 białko
60 dag mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Cebulę i zieloną pietruszkę drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać białko surowe, wyrobić.
Dodać pozostałe składniki, koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem. Dokładnie wyrobić.
Rozwałkować ciasto w prostokąt 50cm na 25 cm, posmarować masą mięsną.
Zwinąć ciasto w roladę od dłuższej strony, pokroić na 10 plastrów grubości 5 cm każdy.
Pokrojone ślimaczki poukładać w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. lekko spłaszczyć ręką
i posmarować żółtkiem rozrobionym z 1 łyżką mleka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika- temperatura 180-200* i piec przez 40-45 minut.
Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda
#
Mielone z niespodzianką
######################
Składniki (na dwa kotlety):
200 g mielonego mięsa z łopatki,
1 plaster sera żółtego,
2 maleńkie korniszonki (lub kawałek dużego),
natka pietruszki,
1 jajko,
bułka tarta,
olej do smażenia,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Mięso wkładamy do salaterki, solimy i pieprzymy, dodajemy jedno rozmącone jajko (może nawet nie całe) i trochę natki. Wsypujemy bułkę tartą - tyle, żeby po wymieszaniu masa była plastyczna, nie mokra i dała sie formować.
Dokładnie wyrabiamy, żeby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Dzielimy na pół. Bierzemy jedną porcję, formujemy z niej płaski placuszek, na którym umieszczamy 1/2 plasterka sera i mały korniszonek.
Brzegi "placuszka" zawijamy i zlepiamy tak, żeby powstał kotlet z nadzieniem w środku. Dokładnie łatamy wszelkie dziurki, obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Z drugą porcją mięsa postępujemy identycznie.
Można tez nadziać drobno posiekanymi grzybami przesmażonymi z cebulką.
_________________
Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda
Roladki waflowe z mięsem mielonym
###########################
70 dag mięsa mielonego,
2 cebule - pokroić i podsmażyć,
2 jajka,
2 łyżki bułki tartej,
sól pieprz, przyprawy (vegeta lub "Delikat" czerwony),
opakowanie wafli kwadratowych
Mięso przygotować jak na kotlety mielone (można dodać pokrojone i podsmażone pieczarki z cebulką).
Wafle pokroić na 9 części, na każdy kwadracik należy rozsmarować cienką warstwę przygotowanego mięsa. Kiedy wafle zmiękną zwijamy małe ruloniki. Przygotowujemy jak kotlety schabowe zanurzamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Podajemy z dowolna surówką.
_________________
Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda
KOTLECIKI DROBIOWE ZE ŚLIWKAMI mielone
###############################
mieso mielone z indyka
1 jajko
bułka tarta s
ól,pieprz majeranek
olej
1 cebula
4 śliwki węgierki
śliwki przekroić na połóweczki usunąć pestki.Cebule obrać i pokroić w plasterki
Do mięsa mielonego dodać jajko bułkę tartą,majeranek sól pieprz dokładnie wyrobić na jednolita masę
Formować kulki i każda nadziewać połówka śliwki.Tak przygotowane kotleciki panierować w bułce.Smażyć na oleju na złoty kolorek.Pod koniec smażenia dodać cebulkę i dusić pod przykryciem około 5 minut.
Do tego ziemniaczki surówka z kapustki.
_________________
Isa
Czarująca Kucharka
Mielone z mozarellą
##################
mięsko mielone doprawic tak jak kotlety mielone, kawalek sera feta pokrtoić w kostke o średnicy ok 2na 2 cm
masa mięsna obtoczyć ser , opanierować w bułce tartej i smazyc na złoty kolor , po przekrojeniu kotleta powinna wypłynac lawa sera...
zamiast bułki mozna urzyc pokruszonych krakersow, płatkow kukurydzianych , lub platkow z miodem , kazda wersja pycha
Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda
KOTLECIKI MIELONE FASZEROWANE KAPUSTĄ Z GRZYBAMI
############################################
Mięso jak na kotlety mielone. kapustę udusić z cebulką i pieczarkami (mogą być grzybki suszone). Kulkę mięsa mielonego rozpłaszczyć nałożyć farsz , sklejać i formować kotlety. Smażyć jak mielone.
KOTLETY MIELONE Z WARZYWAMI
############################
1 kg mięsa mielonego
3 cebule
1 seler
2 marchewki
1 pietruszka
1 torebka ryżu
3 - 4 jajka, sól, pieprz
Warzywa ugotować, zetrzeć na tarce. Jajka i ryz też ugotować, jajka po ugotowaniu drobno posiekać. Mięso, warzywa, ryż i jajka połączyć, doprawić do smaku, dokładnie wyrobić. Formować kotlety i smażyć.
_________________
Isa
Czarująca Kucharka
chili con carne
######################
a zrobiłam tak ze przesmazyłam mięsko mielone z cebula i dużą ilośćia czaosnku, jak juz było miękkie to dodałam fix do spagetti bolonesi poddusiłam , następienie dodałam przyprawe Kamisa do chilli i jeszcze poddusiłam zeby zrobiło się geste na kniec puszka czerwonej fasoli i puszka kukurydzy ale tylko na moment zeby sie poodgrzalo i TYLE
ks
Hexulka
moje chilli con carne:
#################
podsmażyłam cebulkę, dodałam mielone i jak już było jasne to dodałam przecier pomidorowy,ale taki z kartonika bardziej płynny niż normalny, (jakbym miała pomidory w puszce to bym je dodała) i jak już było dobre to dodałam do 1 połowy kukurydzę a do 2 fasolkę czerwoną z puszki a jak już sie zagrzało i zestawiłam z gazu dodałam po trochu tartego żółtego sera. ja miałam mielone z indyka i trochę wołowiny (ale przez to,że dla dzieci zrobiłam i jestem ograniczona ich uczuleniami - gdyby dzieci mogły to bym ne dzieliła i całość zrobiła z fasolka czerwoną) wyszło pycha.
Irme
Czarująca Kucharka
Irme
Pizza z mięsa mielonego
######################
SKŁADNIKI: Na spód: 70 dag mielonego mięsa, 2 jajka, czosnek, cebula, bazylia, oregano, sól, pieprz . Sos: koncentrat pomidorowy, oliwa, ocet winny, sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek. Na wierzch: 30 dag pieczarek, 2 papryki (czerwona i żółta), cebula, oliwki, starty ser żółty
SPOSÓB WYKONANIA: Mięso wyrób jak na mielone, ale bez bułki czy innego "zestalacza". Przyrządź sos: podsmaż koncentrat na oliwie z dodatkiem octu i przypraw (można lekko posłodzić, jeżeli jest zbyt kwaśne). Pieczarki podduś z papryką i cebulą. Mięso rozsmaruj na blasze wysmarowanej oliwą. Nałóż sos, na to warzywa, piecz ok. 20 minut w 150 stopniach. Pod koniec pieczenia posyp żółtym serem, poczekaj, aż się roztopi.
Jedzonko dobre, ale po jednym kawałku ma się dość, bardzo sycące, także na obiad w sam raz dla kilku osób.
źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |