 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
ewam
Hexulka

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Göttingen Płeć: czarownica
|
Wysłany: Sob 19:27, 06 Lut 2010 Temat postu: gulasz |
 |
|
Gulasz na ostro
#####################
Mięso gulaszowe obsmażyć
Dodać sos meksykański w słoiku (do gulaszu),
można dodać ziół jak ktoś lubi.
Dusić do miękkości.
Przygotować ciasto ziemniaczane jak na placki
- smażymy placki wielkości patelni,
wykładamy na talerz, nakładamy mięsko
i składamy na pół, zajadamy ze smakiem.
ellle54
_________________
Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda
GULASZ WIEPRZOWY Z DYNIĄ
############################
- 60 dag mięsa wieprzowego na gulasz
- tłuszcz do smażenia
- 1 duża cebula
- pół kg dyni
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- sol, pieprz do smaku
- po 250 ml rosołu i białego wina
- pół pęczka świeżego majeranku ( ew. suszony - niepełna łyżka )
- 2-3 marchewki
- 1 pęczek natki pietruszki
mięso pokroić w dużą kostkę i porcjami podsmażyć na tłuszczu.
Przełożyć na talerz.
Cebule i czosnek posiekać, zeszklić na tym samym tłuszczu.
Dodac mięsu i przyprawić sola, pieprzem i curry.
Podlać rosołem i winem. Dodac posiekany majeranek i dusić ok. 1 godz.
Dynie pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki.
Warzywa dodać do gulaszu. Całość gotować jeszcze 10 min.
Ponownie przyprawić do smaku.
Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.
_________________
Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda
Placek ziemniaczany z gulaszem
#############################
Przygotowujemy ciasto na placki ziemniaczane i smażymy 1 duży cienki placek na całą patelnię.
Składniki na gulasz:
* ½ kg mięsa indyczego
* 2 cebule
* 1 papryka czerwona
* 15 dkg ogórków konserwowych
* przyprawy : oregano, tymianek bazylia, papryka pieprz czarny
* sól, cukier
* 1 łyżka mąki
* ½ szkl. jogurtu naturalnego
* 1 śmietana lub 1 jogurt naturalny do posmarowania placka
Cebulę pokroić drobno i włożyć na patelnię na rozgrzaną oliwkę i posolić. Poddusić pod przykryciem. Mięso zmiksować w malakserze i przełożyć na patelnię do cebuli. Ogórki konserwowe i paprykę pokroić i dołożyć na patelnię. Wszystko obficie posypać ziołami i dalej dusić. Jeśli będzie mało własnego sosu, dolać trochę wody. Zaciągnąć sos 1 łyżką mąki rozmieszanej z jogurtem.
Podawać placki gorące złożone na pół z wyłożonym na nie gulaszem i posmarowane śmietaną lub jogurtem.
Można podawać z surówką z kiszonej kapusty lub z inną wg uznania.
Można również podawać tę potrawę polaną sosem grzybowym, ale przepis na sos podam innym razem.
_________________
Maria Wanda
Hexulka
Maria Wanda
"Gulasz wołowy"
#####################
. 8-10 porcji, ale rzadko robiłam z polowy.
2 kg karkówki wołowej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka bazylii
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
mięso pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami
225g boczku (można obsmażyć na smalcu lub oleju)
20 perłowych cebulek (dawałam 4-5 niedużych zwykłych cebul)
boczek wysmażyć i wyjąc. Na tłuszczu zrumienić mięso. Dodać pokrojona cebule, poddusić aż będzie miękka.
Teraz można przełożyć do szybkowaru.
Dodać
1 szkl sherry
2 szkl wina czerwonego
liść laurowy
1 łyżeczka tymianku
4 łyżki natki
Dusić pod przykryciem ok 2 godzin, na małym ogniu. W szybkowarze ok. 45 min
Dodać
450 g pokrojonych w plastry pieczarek i dusić dalsze 30 min
W razie potrzeby zagęścić dodać 3 łyżki maki rozbełtanej w 1/4 szkl wody.
PYCHA
Kermidt
_________________
nora
Oswojona Wiedźma
GULASZ W PIWIE
##################
1/2 KG MIĘSA WIEPRZOWEGO
1/2 KG PIECZAREK
3 PAPRYKI
2-3 CEBULE
DUŻA SZKL. PIWA
1/2 SZKL. OLEJU SOJOWEGO
1/2 SZKL. SOSU SOJOWEGOŁYŻKA SOLI CZOCNKOWEJ
TYMIANEK,PIEPRZ ,PAPRYKA MIELONA
POKROJONE MIĘSO PODLAĆ PIWEM I SOSEM SOJOWYM,POSYPAĆ SOLĄ CZOSN.,YUMIANKIEM.TO ZOSTAWIAMY ,ABY NASIĄKŁO ZAPACHAMI
NASTĘPNIE ZRUMIENIĆ TO MIĘSO NA OLEJUDODAĆ POKROJONE PIECZARKI,,PAPRYKĘ,CEBULĘ I RAZEM PODSMAŻYĆ.DODAĆ JESZCZE RESZTĘ PIWA.DOPRAWIĆ I DUSIĆ OK. GODZINĘ
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
ks
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Śro 12:52, 24 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
Paprykowy gulasz (MG – ema87)
0,5 kg (+/-) łopatki
2 cebule
4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
8 kawałków marynowanej papryki
4 łyżeczki papryki mielonej ostrej
2 ząbki czosnku
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki suszonego tymianku
sól
pieprz
Mięso kroimy jak na gulasz, solimy i dodajemy pieprz. Do dużego rondla wlewamy olej lub oliwę i podsmażamy mięso. Dodajemy szklankę wody, przykrywamy i dusimy. W międzyczasie kroimy cebulę i czosnek i podsmażamy. Kroimy na małe kawałeczki paprykę, gdy cebulka się podsmaży, dodajemy ją do papryki i dorzucamy do mięsa. Wsypujemy papryki mielone, ziele angielskie i tymianek, jeśli istnieje potrzeba dolewamy ciut wody, mieszany i przykrywamy. Zmniejszamy gaz i dusimy 40 minut.
(dodałam również strąk czerwonej świeżej papryki - bardzo dobry wyszedł ten gulasz)
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
ks
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 625
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Śro 12:53, 24 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
Gulasz drobiowy (MG – Lilka)
1 duża pierś z kurczaka
3 marchewki
1 papryka czerwona
2 średnie cebule
ok. 1/4 małej główki kapusty
1/2 torebki przyprawy do gulaszu, np.: Kamis
natka pietruszki
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
trochę Vegety
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka cebulki prażonej
Pierś pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Do tego dodać 2 cebule i mieszać ok. dwie minuty. Następnie pokroić paprykę, marchewki, kapustę (wszystko w grubą kostkę) i wrzucić do mięsa. Podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić przyprawą do gulaszu, odrobiną majeranku, solą, pieprzem i przecierem. Zagęścić 2 łyżkami mąki rozrobionymi na odrobinie wody. Zagotować i odstawić. Na wierzch udekorować posiekaną natką pietruszki i prażoną cebulką.
(tez bardzo dobry)
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Irme
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie Płeć: czarownica
|
Wysłany: Sob 18:18, 27 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
Pożywny gulasz wegetariański (wersja z kurczakiem)
Składniki:
- pół szklanki soczewicy (dobrze jest ją najpierw namoczyć - szybciej się ugotuje)
- 2 cebule
- marchewka
- 2 ziemniaki
- liść laurowy
- 4 ząbki czosnku
- łyżka kocentratu pomidorowego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- łyżka oleju
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Zalać 2 szklankami wody, dodać liść laurowy i soczewicę. Gotować pod przykryciem ok. 15 min. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w ćwiartki i talarki marchewki. Gdy warzywa zmiękną dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, drobno posiekany czosnek i przyprawy.
link: [link widoczny dla zalogowanych]
Ja dodałam pierś z kurczaka w kostkę. Dla mnie pyszny!
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |