 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
ewam
Hexulka

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Göttingen Płeć: czarownica
|
Wysłany: Sob 19:14, 06 Lut 2010 Temat postu: bogracz |
 |
|
BOGRACZ
#################
2 cebulki zeszklić na tłuszczu, 1 kg mięsa wołowego /ale myślę,że może też być wieprzowinka/pociąć na paski i dodać do cebuli. Wszystko podlać wodą, dodać vegety. Pod koniec duszenia dodać 1 czerwoną paprykę pociętą w paski, puszkę groszku bez zalewy, 2 ogórki kiszone pokrojone, 30 dkg pieczarek w plasterkach. Doprawić śmietaną, pieprzem, czerwoną papryką w proszku.
Podała Anu na Oliwce
_________________
ks
Hexulka
Bogracz na ostro
#####################
karkówka lub łopatka,
przyprawa Delikat czerwona,
papryka słodka i pikantna w proszku,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
czerwona papryka,
puszka pomidorów krojonych
Karkówkę lub łopatkę kroję w większe kwadraty, posypuję przyprawą Delikat, dodaję sól, pieprz, czerwoną ostrą paprykę w proszku (1 łyżeczka), czerwoną słodką paprykę w proszku (1 łyżeczka, ale to po podsmażeniu mięska, żeby nie zgorzkniało). Do tego dużo cebuli skrojonej w kosteczkę, dużo czosnku i zalać wodą i to wszystko gotować ok. 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaję czerwoną paprykę pokrojoną w nie za małe kawałki i to jeszcze z 30 minut, po tym czasie mamy pewność, że mięso będzie kruche, a papryka miękka. Na koniec dodaję pomidory z puszki i to jeszcze chwilę pogotować. Jest wyśmienite, wydajne na imprezach i wyśmienicie pasuje do kaszy gryczanej lub do bagietki.
Uwagi:
Ważne, aby papryki w proszku i chili dać po podsmażeniu mięsa.
(gdzieś z netu, autora nie pamiętam)
Olina
Hexulka
BOGRACZ
############################
1 kg wołowiny (lub innego mięsa gulaszowego)
10 dkg smalcu
2 duże cebule
5 pomidorów
2 papryki
40 dkg ziemniaków
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki kminku
3 ząbki czosnku
przyprawy jak do gulaszu
kluski:
10 łyżek mąki pszennej
6 łyżki wody
2 łyżki oleju
Pokroić w kostkę mięso i podsmażyć na smalcu.
Posiekać cebulę i zrumienić.
Połączyć oba składniki. Dodać kminek, czosnek (krojony lub wyciskany), pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę), paprykę (paseczki), przyprawy i dolać pół szklanki wody. Dusić przez 90 min. (jeśli mięso jest twarde dusić do skutku) W trakcie uzupełniać wodą. Dodać ziemniaki (kosteczka), kluski (wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier. Gotować jeszcze 30 minut. Uzupełniać wodą.
Ciasto na kluski:
Mąkę, wodę i olej wymieszać i zagnieść ciasto (tak by nie przylegało). Formować "sznurówki" grubości ok. pół centymetra a nastepnie kroić co ok. 1,5 cm. Mają wyjść malutkie podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.
Kluseczkom nic się nie stanie jak sie pogotuja jeszcze we wspólnym garnku
Sugestie:
W okresie zimowym daje pomidory z zalewy (2 puszki); już krojone lub całe pokrojone przed dodaniem. Jeśli wlejemy całą zalewe z puszek nie trzeba już dawać koncentratu.
To mój ulubiony przepis na bogracz pochodzi z W-Z
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |