 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 7:00, 12 Lut 2010 Temat postu: SOSY |
 |
|
xyz_123 ...........2008-02-10, 14:50
SOS SŁODKO--KWAŚNY
------------------------------
Składniki:
-3 kg pomidorów,
-1 kg cebuli,
-1 papryka czerwona,
- 1 puszka ananAsów,
-1 puszka kukurydzy,
-1/2 łyżki chili,
-1/2 łyżki czosnku mielonego,
- 2 łyżki musztardy,
-2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
-1 łyżka vegetty,
-1 łyżka curry,
-1 łyżka pieprzu mielonego naturalnego,
-3 szklanki cukru,
-1 szklanka octu,
-2łyzki soli,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.
Pomidory obrać ze skórki, cebulę i pomidory pokroić w kostkę, posolić, gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz. Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną paprykę, pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 0,5 godz. Na koniec rozrobić mąkę z niewielka ilością wody i dodać do sosu. Zagotować. Gorący sos wkładać do słoików. Nie pasteryzować.
Do rozrobienia mąki używam soku z ananasa, a do sosu dodaję pokrojona w cieniutkie słupki marchewkę. Marchewkę wcześniej w oddzielnym garnuszku podgotowuję.
Tylko jedna uwaga : wszystkie składniki można śmiało dawać w takiej ilości jak są podane tylko ostrożnie z chilli i z pieprzem, bo nie każdy lubi ostre potrawy.
przepis podawała Krysta na Oliwce
Kapłanki,Amazonki i ....czarownice.
_____________
sylwia .......2008-02-23, 09:26
KETCHUP
1,5 kg POMIDORÓW
1 kg JABŁEK
1/2 kg CEBULI
2 płaskie łyżki SOLI
1 łyżeczka ZIELA ANGIELSKIEGO
1 łyżeczka PIEPRZU
2-4 LIŚCI LAUTOWYCH
2 (może być mniej) OSTREJ PAPRYKI
Wszystko gotować 1,5 h. Natępnie dodać:
150 ml (można dać mniej) OCTU 10%
1 szklanka CUKRU
Przegotować. Wychodzi ok.10 słoiczków po małym ketchupie.
Moje uwagi. Z pieprzem, octem, cukrem i papryką postępuję ostrożnie. Nie lubię zbyt ostrych potraw.
--------------------
Maria Wanda ..............2008-03-06, 13:22
sos słodko-kwasny:
a la Oncle Bens
(ilość: piec słoiczków 400 gramowych)
Do rondla wrzucić 2 puszki pomidorów dodać dwie małe cebulki pokrojone w piórka dusić około 15 min po tym czasie wrzucić 2 papryki czerwone pokrojone w kostkę, zawartość 1 puszki ananasów pokrojonych w kostkę i puszkę kukurydzy sól, pieprz kostka knora o smaku czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki , 1 łyżeczkę ostrej papryki
na koniec 2 łyżeczki musztardy, 3 łyżeczki cukru i 3 łyżki octu wymieszać z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej trochę soku z ananasów i wlać do rondla dusić następne 15 minut.
Przełożyć do słoiczków i pasteryzować .
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 7:06, 12 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
nora .......... 2008-03-17, 08:49
SOS CUKINIOWY [DO WSZYSTKIEGO]
8 MLODYCH CUKINI [OBRAĆ OCZYŚCIĆ Z NASION ] SKROIĆ W KOSTECZKĘ NASOLIĆ CZUBATĄ ŁYŻKĄ SOLI
1 KG CEBULI POKROIĆ W KOSTECZKĘ NASOLIĆ 1/2 ŁYZKI SOLI
ODSTAWIĆ NA 3 GODZ.
ZALEWA:
80 DKG CUKRU
3/4 BUTELKI OCTU TO ZAGOTOWAĆ
DODAĆ DO ZALEWY ODCIŚNIĘTĄ CEBULĘ I CUKINIĘ,ŁYŻECZKĘ PAPRYKI OSTREJ I ŁYŻECZKĘ SŁODKIEJ.TO ZAGOTOWAĆ 20 MIN [LICZYMY ZD MOMENTU ZAGOTOWANIA]
NASTĘPNIE DAJEMY 1L PRZECIERU POMIDOROWEGO,1 ŁYŻECZKĘ CURRY I PIEPRZ,GOTOWAĆ 10 MIN
NAKŁADAĆ DO SŁOIKÓW I PASTERYZOWAĆ 15 MIN.
MOJA RADA:
CUKINIE SĄ RÓŻNE WIELKOŚCIĄ,ALE NAJLEPSZE SĄ TAKIE 20 CM I PODCZAS GOTOWANIA PO PROSTU SPRAWDZAM CZY JEST JUŻ DOSTATECZNIE MIĘKKA TZN MNIEJ WIĘCEJ PÓŁMIĘKKA
----------------------------
Ata ..........2008-05-02, 20:57
Ostry sos z rabarbaru do mięsa pieczonego i z rusztu
[link widoczny dla zalogowanych] podała Joanna
****************************************
Źródło przepisu - "Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" pod redakcją Jana Rogali
Składniki:
1 kg rabarbaru, pokrojonego w małe kawałki
1/2 kg cukru
2 łyżki octu winnego
4/5 szklanki posiekanej cebuli
1 szklanka rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu wymieszać w garnku i gotować na słabym ogniu do 40 minut, aż zgęstnieje.
Po ostygnięciu wkładać do czystych słoików. Dobrze zamknąć. Doskonały dodatek do mięs pieczonych i z rusztu.
uwagi Joanny:
Od siebie dodałam jeszcze około szklanki rozgotowanych i przetartych przez sito czerwonych porzeczek wymieszanych z czerwonym agrestem, dzięki czemu sos ma piękny, czerwonobrązowy kolor.
Imbir dałam świeży, ocet - z czerwonego wina. Sos wkładałam do słoików gorący i dla pewności pasteryzowałam około 15 minut.
Na gorąco bardzo mi smakował - mam nadzieję, że na zimno będzie równie pyszny.
---------------------------
nora ........... 2008-07-19, 22:02
SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY
5 kg pomidorów
1 kg papryki
1 kg jabłek
1 kg marchwii
6-7 sztuk ostrej papryki
warzywa i jabłka oczyścić zemleć w maszynce do mięsa,posolić i gotować na małym ogniu 2,5 godz.
Następnie dodać 25 dkg cukru,1/2 l oliwy,0,25 l octu 10%,gotować pół godziny
Na koniec dodać 20 dkg czosnku-gotować jeszcze 10 min
Dać do słoików i pasteryzować 10 min
----------------
Maria Wanda ..............2008-07-27, 17:49
SOS Z PAPRYKI
3kg czerwonej papryki
30 dkg czuszki
8 dkg soli
szklanka octu
szklanka oleju
0,5 kg cukru
2 główki czosnku
7 listków laurowych
10 ziaren ziela angieskiego
60 dkg przecieru 30 %
Paprykę obrać i zmielić w maszynce (czuszkę z pestkami lub bez ), dodać zmiażdżony czosnek, olej, cukier, sól ,ziele angielskie, liść laurowy i gotować 20 min mieszając aby się nie przypaliło. Potem dodać ocet i przecier pomidorowy i gotować kolejne 20 min. Można zmiksować, ale niekoniecznie. Wkładać gotujące do słoików
SMACZNEGO
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |