 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 6:43, 12 Lut 2010 Temat postu: SAŁATKI - WIELOWARZYWNE |
 |
|
Maria Wanda ..........2008-02-27, 16:24
SAŁATKA SZWEDZKA
4kg ogórków
1/2kg marchwi
3 cebule
ząbek czosnku
½ szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
sól, pieprz
Sposób wykonania:
To już ta "prawdziwa" szwedzka. ogórki i marchewkę poszatkować. dalej jak każdą marynata. Pasteryzować 7 min.
_________________
2008-07-24, 05:28
Chleb z masłem
4 kg ogórków nie obranych
4 szt. Papryki czerwonej i żółtej
1/2 kg cebuli (tj. 3 średnie cebule)
1 średni seler
Zalewa
5 1/2 szkl octu 6 % winnego
1/2 szkl. wody
5 szkl. cukru
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka ziela angielskiego
Ogórki pokroić w kostkę i włożyć do solanki na 3 godziny.
Solanka to 9 szklanek wody i 1 szklanka grubej soli. Po tym czasie ogórki odcedzić.
Pozostałe warzywa pokroić w dużą kostkę i razem z ogórkami zagotować w zalewie. Gdy się wszystko zagotuje wkładać do słoików, zakręcać. Odstawić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia .
Sałatka pyszna polecam
_________________
2008-07-27, 17:58
Sałatka warzywna - mix -przepis dla działkowiczów.
Sałatka ta zrobiona z warzyw zebranych na swojej działce jest super,jest w tej chwili czas na jej zrobienie.
1 kg kapusty - nigdy sałatki tej nie robię z kapusty póznej ,która nadaje
nadaje się do kwaszenia robię to z kapusty średniowczesnej,zbiór
VII-do IX
1 kg ogórek sałatkowy - średniej wielkości- nie obieramy
1 kg marchwi
0.5 kg pomidora zielonego
o.5 kg pomidora o barwie lekko czerwonej-pomidory wybierać twarde
średniej wielkości
0.2-0.4 kg papryka czerwona słodka
0.2-0.3 kg papryka zielona słodka
0.2-0.3 kg papryka żółta słodka
o.25 kg cebula biała
0.25 kg cebula czerwona
Zalewa
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
3 łyżki soli
1/2 szklanki wody
Wszystkie warzywa oczyścić i dokładnie umyć.
Kapustę - wyciąć głąb, poszatkować na małej szatkownicy,marchewkę oczyszczoną zetrzeć na tarce o grubych otworach,dodać do kapusty ,
posolić,wymieszać pozostawić na 24 godz.- w czasie ,którym z kilka razy ją przemieszać.
O ile szatkownica cienko szatkuje to szatkujemy ogórki - nie obrane,
pomidory,paprykę o ile jest duża dzielimy na cztery części i ją rozdrabniamy na szatkownicy,cebulę kroimy na cienkie półplasterki.
Warzywa te dodajemy do kapusty z marchwią oraz ocet,oliwę z oliwek,
cukier,wodę do smaku dodaję pieprz mielony czarny i mieloną słodką paprykę,wymieszać pozostawić na kilka godzin.po czym wkładać do słoików ,zakręcić przykrywką ,gotować 20 minut .
Uwaga o ile szatkownica nie rozdrabnia cienko trzeba to robić nożem.
_________________
2008-07-27, 19:50
Sałatka
Składniki:
1 por
1 seler
1 kg papryki czerwonej
4 kg ogórków
1/2 kg cebuli
Wszystko pokroić w drobną kostkę jak do sałatki jarzynowej
9 szkl wody i 3/4 szkl soli po pokrojeniu zalać warzywa i odstawić na 2 godziny, po dwóch godzinach odcedzić.
Zalewa:
6 szkl wody
2 szkl cukru
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka gorczycy
1 łyżka cząbru
1 łyżka estragonu
5 goździków
1/2 szkl octu
Zagotować wszystkie przyprawy i przecedzić przez sitko i zalać jarzynę zalewą. Nakładać do słoików i zapasteryzować. Po umarynowaniu dodaje się jajka na twardo, śmietanę, majonez można dać kukurydzę sól i pieprz do smaku i sałatka do wędliny gotowa.
_________________
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 6:50, 12 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
sylwia ...........2008-02-23, 09:49
SAŁATKA
4 kg ogórków nie obranych
4 szt. Papryki czerwonej i żółtej
1/2 kg cebuli (tj. 3 średnie cebule)
1 średni seler
Zalewa
5 1/2 szkl octu 6 % winnego może być ocet spirytusowy
1/2 szkl. wody
5 szkl. cukru
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka ziela angielskiego
Ogórki pokroić w kostkę i włożyć do solanki na 3 godziny. Solanka to 9 szklanek wody i 1 szklanka grubej soli. Po tym czasie ogórki odcedzić.
Pozostałe warzywa pokroić w dużą kostkę i razem z ogórkami zagotować w zalewie. Gdy się wszystko zagotuje wkładać do słoików, zakręcać. Odstawić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia .
Zalewa
3 szklanki wody i 3 szklanki octu 10 % daje stężenie 5 %
--------------------------------
SAŁATKA
2 kg ogórków,
2 kalafiory,
8 papryk czerwona lub zielona,
1 kg cebuli
wszystkie składniki pokroić i zalać na 3 godziny solanką:
1 szkl soli, 8 szkl wody surowej.
Po tym czasie odcisnąć warzywa nakładać do słoików dodać gorczycę i ziele angielskie, zalać
zalewą :
3 szklanki cukru,
2 szkl octu,
8 szkl wody - zagotować.
Słoiki pasteryzować 5-10 min.
------------------
2008-02-23, 09:57
SAŁATKA
1 kg ogórków-plastry
0,5 kg cebuli-piórka
0,5 kg marchwi-duże oczko
4-5 szt papryki czerwonej-paski
5-6 ząbków czosnku-miażdżę
garść posiekanej natki wszystko posolić garścią soli
Zalewa
1 szkl octu
1 szkl oleju
1 szkl cukru
6-7 gozdzików,4-5ziaren ziela,3 liście laurowe.Drobnicę wkładam w gazę i zawiązuję,aby jaj nie łowić
Wszystkie składniki zagotować i gorącym zalać sałatkę,zostawić na 24 godz,przecedzić,nakładać w słoiki uzupełnić zalewą, pasteryzować 5-10 min
W ZIMIE MOŻNA WYMIESZAĆ Z 1 KAPUSTĄ PEKIŃSKA I OBIAD GOTOWY
-------------------------------
nora .........2008-03-28, 22:29
PIECZARKOWO-PAPRYKOWA
2 KG PAPRYKI
1 KG MAŁYCH PIECZAREK [W PLASTERKI]
1/2 KG MARCHWI[ZETRZEĆ NA TARCE]
1/2 KG CEBULI [W PLASTERKI]
ZALEWA:
4 SZKL. WODY
1 SZKL. OCTU
1 SZKL. CUKRU
1,5 ŁYŻKI SOLI
LIŚĆ,ZIELE TO WSZYSTKO ZAGOTOWAĆ
WRZUCAĆ PO KOLEI:
CEBULĘ GOTOWAĆ 2 MIN,PO NIEJ DAĆ MARCHEW TEŻ 2 MIN ,PIECZARKI 2 MIN,PAPRYKA 2 MIN,I RAZEM JESZCZE POGOTOWAĆ 5 MIN
GORĄCE DAĆ DO SŁOIKÓW I PASTER. 10 MIN
----------------------------
Ata ..........2008-05-02, 21:06
Przepyszna sałatka zimowa Pani Krysi przepis Hichotki
[link widoczny dla zalogowanych]
*********************************************
1 kg buraków czerwonych
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg białej kapusty
Zalewa:
1 i 1/2 litra wody
1 szklanka octu 10%
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżki soli
4 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
Buraki, marchew (obrane) i białą kapustę trzemy na tarce o grubszych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki.
Warzywa wrzucamy do zalewy i gotujemy w niej 20 minut.
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut od momentu wrzenia.
--------------------
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 6:55, 12 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
zapomniałam do
Ata ........ dołożyc koncówke
W ZIMIE WYJMUJĘ SLOIK ,ODCEDZAM ,DAJĘ JAJKA GOTOWANE I MAJONEZ I MAM SZYBKĄ SALATKE
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |