 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 6:09, 12 Lut 2010 Temat postu: CUKINIA |
 |
|
nora ........ 2008-03-17, 09:06
CUKINIA KWASZONA
2 KG MŁODEJ CUKINI[POKROIĆ NA 4 CZĘŚCI]
2 OGÓRKI
8 DKG SOLI
ŁYŻECZKA CUKRU
4 SZKL. WODY
2 LIŚCIE LAUROWE
ZIARNA PIEPRZU I ZIELA ANGIELSKIEGO
ŁYŻECZKA GORCZYCY
GŁÓWKA CZOSNKU
ZAGOTOWAĆ WODĘ Z SOLĄ,CUKREM,LIŚĆMI,PIEPRZEM.OSTUDZIĆ
UKŁADAĆ CUKINIĘ W SŁOIKI W ŚRODKU SŁOJA UMIEŚCIĆ OGÓRKA,DAĆ CZOSNKU,ZALAĆ ZALEWA I ZAMKNĄĆ SŁOJE
-------------------------
2008-03-17, 09:13
CUKINIA MARYNOWANA
1 KG MLODYCH CUKINI [10 CM ]1 1/2 SZKL. WODY
1/2 SZKL. OCTU
3 DKG SOLI
1 1/2 ŁYŻKI CUKRU
GORCZYCA
LIŚCIE LAUROWE.ZIELE ANG.
5 ZĄBKÓW CZOSNKU
ZAGOTOWAC WODĘ Z SOLĄ WŁOŻYĆ CUKINIĘ ZAWRZEĆ.ODCEDZIC WŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW,DODAĆ CZOSNEK
DO WYWARU DODAC OCET,CUKIER ,PRZYPRAWY.ZAGOTOWAC
ZALAĆ CUKINIĘ W SŁOIKACH
ZAMKNĄĆ PASTERYZOWAC 25 MIN W TEMP. 90*
-------------------------------
Ata .......2008-07-15, 10:34
Cukinie marynowane z miodem (podała Elka na CC)
***********************************************
[link widoczny dla zalogowanych]
4 nieduze cukinie
0.5 szk. oleju
0.5 lyzecki soli
2 lyzki miodu
0,5 szk. octu winnego, bialego
czosnek.... duzo... b. duzo:)))))))
kawaleczek chili
szczypta suszonego rozmarynu
Cukinie pokrajac w paseczki, czosnek poczyscic, wybrac srodeczki. Chili drobno pokrajac. Skladniki marynaty dobrze wymieszac w zamkniętym sloiczku. Marynatą zalac cukinie i odstawic do zimnego miejsca na noc.
Pomidory w takiej marynacie tez dobre są, tylko do pomidorow dac bazylię
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 6:14, 12 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
żyrafka ......... 2008-07-19, 19:31
Sałatka z cukini
4 kilogramy cukini
0, 5 kilograma cebuli
0,5 kil. marchwii
0, 5 kil. papryki
3 łyżki soli
6 łyżek cukru
1 szklanka oleju
1, 5 szklanki octu 10%
ziele angielskie, pieprz w ziarenkach
Cukinię obrać ze skóry i wyrzucić ziarna. Warzywa pokroić w plasterki, dodać sól, cukier, olej, ocet, ziele, pieprz. Wymieszać, zostawić na pól godziny, żeby puściło sok. Nakładac do słoików i pasteryzować 30 - 40 minut.
----------------------
2008-07-19, 19:39
Dżem z cukini
5 kilogramow cukini
2 kilo cukru - mozna mniej
4 galaretki pomarańczowe, cytrynowe, brzoskwiniowe albo ananasowe - do wyboru
5 lyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy lub cytrynowy
Cukinie obrać, wydrązyć nasiona. Polowę cukini pokroićź w kosteczkę, drugą połowę zetrzec na tarce o dużych oczkach. Smażyc az zgęstnieje. Pod koniec smażenia dodać cukier, galaretki, kwasek i olejek. Smażyć jeszcze 30 minut. Nałożyć do słoików, pasteryzować okolo 10 minut. Można dodać pokrojonego ananasa z puszki.
Goście nie mogą poznać co jedzą .
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 6:17, 12 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
Maria Wanda .........2008-07-27, 19:24
Sałatka z cukinii
4 kg cukinii
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej
Zalewa:
3/4 szklanki octu
3/4 szklanki oleju
2 łyż. soli
liść laurowy
ziele angielskie
Cukinię i marchewkę utrzrec na tartce (łezki), cebulę pokroić w kostkę, paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodać zalewę i odstawić na 2 godziny. Po 2 godzinach odlać zalewę i gotować warzywa przez 3-4 minuty. Następnie włożyć składniki do słoików i odwrócić do góry dnem.
-------------------------
2008-07-27, 19:29
Keczup z cukinii
1 1/2 kg cukinii obranej
1/2 kg cebuli
Cukinie zetrzeć na grubych oczkach ,cebule drobniutko pokroić lub zetrzeć,zasolić garścią soli na 6 godzin nie odciskać.
Następnie dodać
2 szklanki cukru,
1 szklanke octu gotować 20 minut następnie dodać
1 łyżeczke papryki słodkiej
1 łyżeczke papryki ostrej ,
1 łyżeczke pieprzu
koncentraty pomidorowe Pudliszki te w małych słoiczkach .
Gotować wszystko 10 minut.Następnie zmiksować . Dać do słoików i pasteryzować ok 10 minut (ocet dać po rozgotowaniu cukini nie wcześniej bo cukinia sie
wtedy nie rozgotuje)
---------------------------
2009-08-15, 09:14
Dżem z cukinii
Bierzemy 5 kg cukinii, obieramy ją, czyścimy z miąższu z pestkami i ścieramy na grubej tarce. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, mieszając stale, aż stanie się w miarę jednolitą masą.
Teraz dodajemy sok z 3 cytryn (pestki, rzecz jasna, odcedzamy) i 1,5 kg cukru.
Dalej smażymy, pilnując by nie przywarło - jakieś 30 minut. Kto lubi eksperymenty kulinarne, może dodać 4 galaretki cytrynowe lub agrestowe na sam koniec smażenia. Dobrze wymieszać galaretkowy proszek z gorącą masą, nakładać od razu do słoików.
Nie trzeba pasteryzować, jeśli dodajemy galaretki, jeśli zaś bez galaretek, to 10 do 15 minut
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
Maria Wanda
Młodsza Czarownica

Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska Warmia Płeć: czarownica
|
Wysłany: Czw 22:34, 04 Sie 2011 Temat postu: |
 |
|
Cukinia w pomidorach
smak sosu kwaśno słodkiego
3 kg cukinii
1 kg cebuli
1 kg papryki
Warzywa pokroić w kotkę posolić i pozostawić na 3 godziny, po tym czasie odcedzić.
zagotować
3 1/2 szklankami cukru
1/2 l octu
wrzucić warzywa i gotować 20 minut .
Dodać 1 l koncentratu pomidorowego
1 łyżeczkę papryki słodkiej i
1 łyżeczką papryki ostrej
gotować następne 20 minut.
Wkładać do słoiczków i pasteryzować .
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |