 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
claudia_1
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wielkopolska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 17:27, 12 Lut 2010 Temat postu: Kasza gryczana |
 |
|
Maria Wanda
RACUSZKI Z MĄKI GRYCZANEJ Z SEREM
-----------------------------------------------------
ciasto: 30 dg mąki gryczanej, 10-15 dg mąki pszennej, sól, woda nadzienie: 30dg sera białego, 1 żółtko, sól, olej.
Przesianą mąkę zalać wrzącą wodą, osolić, wymieszać, dosypać mąkę pszenną, zgnieść ciasto (ma być dosyć gęste). Ser przetrzeć lub przepuścić przez maszynkę, utrzeć z żółtkiem, osolić. Z ciasta ukształtować w mące wałek o średnicy 5 cm, krajać na kawałki dł. 4 cm, formować kule, dodając do środka nadzienie, spłaszczyć. Okrągłe placuszki pokratkować tępą stroną noża. Smażyć z dwóch stron na oleju.
__________________________________________________________
Maria Wanda
Odsmażana kasza gryczana z sosem grzybowym
---------------------------------------------------------------
(4-6 porcji)
2 szklanki nie palonej kaszy gryczanej,
5 szklanek wrzącej wody,
2 łyżki masła
na sos:
5 dag suszonych grzybów (najlepiej borowików, ewentualnie podgrzybków),
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz,
łyżka śmietany
1. Zagotować 6 szklanek wody, posolić, dodać kaszę i gotować, aż wchłonie całą wodę.
2. Wyłożyć kaszę na duży półmisek, wyrównać nożem i odstawić do zupełnego ostudzenia.
3. Grzyby umyć, namoczyć w 3 szklankach wody i ugotować do zupełnej miękkości. Wywar odparować tak, aby zostało mniej więcej 2 szklanki.
4. Masło stopić, dodać mąkę, podsmażać, a kiedy spieni się i zbieleje, wlać wywar z grzybów. Grzyby pokroić w paseczki i także dodać do sosu. Sos gotować chwilę, aby zgęstniał, doprawić solą i pieprzem.
5. Kostki kaszy odgrzać na maśle, można je nawet lekko zrumienić, ale należy uważać, aby masło nie nabrało zbyt ciemnego koloru, gdyż jest wtedy bardzo niezdrowe. Po prostu trzeba odsmażać kaszę na średnim ogniu i stale ostrożnie mieszać.
Odgrzaną kaszę podawać z sosem grzybowym. To wyjątkowo smakowita wersja potrawy postnej. Może jednak stanowić także doskonały dodatek do mięsnej pieczeni z sosem.
adamczewscy.pl
_________________________________________________________
Maria Wanda
Kasza gryczana z suszonymi grzybami
-----------------------------------------------------
(6 porcji)
40 dag kaszy gryczanej palonej, 3 dag suszonych borowików, 5 łyżek masła, łyżeczka otartego majeranku, sól, świeżo mielony pieprz
1. Grzyby umyć, zalać 4 szklankami wody, odstawić na godzinę, po czym ugotować do miękkości. Ostudzić. Wyjąć z wywaru grzyby, pokroić na drobne kawałki.
2. W garnku rozpuścić masło, wsypać suchą kaszę i mieszając doprowadzić do tego, aby wchłonęła cały tłuszcz.
3. Do garnka wlać wywar grzybowy i posolić. Gotować, aż kasza wchłonie z kolei cały płyn.
4. Dodać do kaszy sól, pokrojone grzyby, majeranek i pieprz, dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania.
5. Pod przykryciem zapiekać kaszę około 40-50 minut.
Tak przyrządzona kasza jest doskonałym dodatkiem do postnych dań z jaj lub do gotowanych warzyw, takich jak kalafior, brukselka czy włoska kapusta z dodatkiem zrumienionej tartej bułki.
adamczewscy,pl
_______________________________________________________
Maria Wanda
Pasztet z kaszy gryczanej
----------------------------------
2 szklanki kaszy gryczanej,
4 szklanki rosołu,
50 dag białego sera,
2 średniej wielkości cebule,
2 jaja,
25 dag mielonego mięsa,
tarta bułka,
przyprawa prowansalska,
sól, pieprz, Vegeta.
Kaszę ugotować na sypko, ostudzić i przemielić przez maszynkę wraz z podsmażoną cebulką, podsmażonym mięsem mielonym i białym serem. Masę doprawić do smaku, przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 50 minut.
Można podawać na ciepło jako pieczeń rzymską z buraczkami, lub na zimno z pikantną sałatką z pomidorów oraz z zimnymi sosami.
_____________________________________________________________
Maria Wanda
Kasza gryczana z polędwicą i warzywami
----------------------------------------------------
Składniki:
7 płaskich łyżek surowej kaszy gryczanej
200 g polędwicy z piersi kurczaka
4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
1 papryka zielona
3 średnie pomidory
przyprawy ziołowe do smaku (bez soli)
Sposób wykonania:
1. Ugotować kaszę.
2. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki.
3. Pokroić wędlinę, paprykę, pomidory.
4. Wymieszać z kaszą dodać przyprawy i jogurt - całość wymieszać.
________________________________________________________
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
claudia_1
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wielkopolska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 17:30, 12 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
Maria Wanda
Pyszne kotlety z kasz
-----------------------------
Wersja dla mięsożerców
1 szkl kaszy gryczanej
1 szkl kaszy manny
1 szkl ryżu
Surowe kasze wymieszać w misce, dodać drobno szatkowana kapustę małą główkę, 1/2 kg mięsa mielonego i 2 jajka, 2 ząbki czosnku, przyprawy. Obtoczyć w bułce, obsmażyć, ułożyć w brytfance, zalać bulionem, by kotlety były zakryte. Dusić pod przykryciem około 1,5 - 2 godz.
Wersja wegetariańska
1 szkl kaszy gryczanej
1 szkl kaszy manny
1 szkl ryżu
1/2 kg pieczarek na tarce
1 mała główka kapusty drobno zszatkowanej
4 jajka.
Wszystko wymieszać, usmażyć otoczone w bułce i dusić w brytfance zalane bulionem.
Oddzielnie zrobić sos grzybowy lub pomidorowy.
______________________________________________________
Maria Wanda
Gołąbki z kaszą gryczaną
-------------------------------------
składniki
na farsz:
* 2 woreczki kaszy gryczanej
* 2 cebule
* 2 jajka
* 2 łyżki oliwy
* sól, pieprz, majeranek
* słodka papryka
oraz 1-2 główki kapusty pekińskiej
na sos:
* zagęszczony sok pomidorowy
* 1 cebula
* 1 łyżka mąki
* 2 łyżka oliwy
* 1 kostka rosołu warzywnego
* 1 szkl. wody
przygotowanie:
Gotujemy kaszę gryczaną na półtwardo. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę smażymy na patelni, dodajemy kaszę gryczaną i chwilę dusimy . Wlewamy na patelnię rozmieszane jajka i mieszając podsmażamy wszystko. doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.
Kapustę pekińską rozbieramy na liście. Wycinamy grube i twarde łodygi. Na każdym liściu układamy farsz ( 1- 2 łyżki w zależności od wielkości liścia). Zawijamy ciasno i układamy w żaroodpornym naczyniu. Na koniec polewamy wszystko sosem pomidorowym.
Przygotowanie sosu rozpoczynamy od przysmażenia na patelni mąki na oliwce. Następnie wlewamy ok 1 szklanki wody i wkładamy kostkę rosołu warzywnego. Do tego wywaru wlewamy zagęszczony sok pomidorowy z kartonika lub dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy wszystko solą i przyprawami. Naczynie z gołąbkami zalanymi sosem przykrywamy i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 40-50 minut ( temp 200-230 stopni w zależności od piekarnika).
-_________________________________________________________
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
claudia_1
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 165
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: wielkopolska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 17:31, 12 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
Isa
Kasza gryczana z wędlina i cebulką
------------------------------------------
gotujemy woreczek kaszy gryczanej , w między czasie na tłuszczu przesmazamy 2 cebule pokrojone w koste , do przesmazonej cebuli dodajemy pokrojone w koste wędliny ( takie jakie mamy w lodowca , świetny sprzatacza lodowki ) do tego wkrajamy kilka pieczark i jeszcze chwilke podsmazamy , na talerz wykladamy kasze a ta to zawartość patelni , podajemy z kefirem , genialne jedzenia a wszystkie sladniki idealnie do siebie pasują
________________________________________________________
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |