 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Irme
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 18:54, 12 Lut 2010 Temat postu: Kuchnia niemiecka |
 |
|
Niemiecka potrawa wg Roberta Makłowicza
Irme
Wołowina 700g
piwo karmelowe
musztarda z gorczycą
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
2 marchewki
2 cebule
boczek surowy wędzony
mąka
100 g masła
Boczek podsmażyć. Rozpuścić masło i wrzucić wołowinę. Obsmażyć. Posiekane cebule dodać do wołowiny. Wlać do tego piwo karmelowe. Wrzucić resztę przypraw. Marchew pokroić w kostkę i dodać do wołowiny, a następnie podsmażony boczek. Doprawić solą i pieprzem. Dusić całość ok. 1 godziny.
Podawać z ogórkiem konserwowym i chlebem jęczmiennym.
_________________
Krustebraten
(pieczeń wieprzowa po bawarsku)
Składniki:
• 2 kg pieczeni wieprzowej ze skórą (od szynki)
• 2 średniej wielkości cebule
• 1 łyżka kminku
• 4 ząbki czosnku
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Krustebraten: Na początku mięso należy natrzeć czosnkiem, przyprawić solą, pieprzem i posypać kminkiem. Na dno rondla, w którym będzie pieczone wrzucamy pokrojoną w półksiężyce cebulę (cebulę dodajemy w celu nadania aromatu oraz aby skóra nie przywarła do dna podczas pieczenia). Układamy mięso skórą do spodu i podlewamy wodą, aby zapobiec przypaleniu się mięsa. Całość pieczemy przez około godzinę w temperaturze 250° C.
Po upływie tego czasu mięso należy obrócić na drugą stronę. Skórę nacinamy nożem, aby mięso puściło sok i smak, zaś skóra przybrała ładny wygląd. Uzupełniamy wodę i wkładamy do pieca jeszcze na około godzinę utrzymując stałą temperaturę 250° C.
Gdy mięso jest miękkie, a skóra rumiana i chrupiąca wyciągamy je z pieca. Ze smaku, który pozostał w rondlu robimy sos. Krustebraten podajemy z semelknödel i kapustą po bawarsku.
[link widoczny dla zalogowanych]
_________________
Semelknödel
(knedel)
Składniki:
•10 czerstwych bułek lub 2 czerstwe weki
•5 jajek
•1 pęczek zielonej pietruszki
•2 średniej wielkości cebule
•2 łyżki margaryny
•1 l mleka
•sól, pieprz
•szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Bułki kroimy w cienkie kromeczki o grubości ok. 2mm. Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na margarynie. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekaną pietruszkę, chwilę podsmażamy, następnie ½ litra mleka i doprowadzamy do wrzenia. Cebulę z pietruszką i mlekiem łączymy z pokrojoną bułką; wbijamy jajka, dodajemy resztę mleka oraz gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem.
Z całości formujemy jednolitą masę (gdyby masa była za rzadka, należy dodać jeszcze trochę pokrojonej bułki lub ewentualnie bułkę tartą; zaś gdyby była za twarda, należy dodać odrobinę mleka. Z przygotowanej masy modelujemy okrągłe knedle. Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez ok. 5-7 min.
Następnie pozostawiamy we wrzątku jeszcze na ok. 20 min, aby doszły (pamiętając, aby woda nie gotowała się). Knedle po ugotowaniu powinny być twarde, nie rozsypujące się. Przyrządzone w ten sposób można podawać jako dodatek do Krustebraten, gulaszu i wszelkiego rodzaju pieczeni.
Jako ciekawostkę dodam, że do masy na knedle można również dodać boczek pokrojony w kostkę lub szpinak, ewentualnie ser twardy żółty.
[link widoczny dla zalogowanych]
_________________
Bayerischkraut
(kapusta po bawarsku)
Składniki:
• 1 średniej wielkości główka białej kapusty
• 2 średniej wielkości cebule
• 50 g pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
• szklanka białego wytrawnego wina
• łyżka kminku
• 2 łyżki cukru
• 50 ml oleju
• sól, pieprz
• 1 kostka rosołku z kurczaka
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy w paski o grubości ok. ½ cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzany olej, podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy przez ok. 2 min. Następnie dodajemy wino, kminek, cukier, kostkę rosołku, sól i pieprz do smaku. Doprowadzamy do wrzenia.
Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę i wlewamy wodę do połowy wysokości kapusty w garnku (pamiętając o tym, że kapusta podczas gotowania puszcza wodę). Gotujemy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do momentu, aż kapusta będzie chrupka, ale nie rozgotowana. Całość zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. Kapustę po bawarsku podajemy jako dodatek do Krustebraten (pieczeni wieprzowej po bawarsku).
[link widoczny dla zalogowanych]
_________________
Pieczeń z marynowanego mięsa (SAUERBRATEN)
(Proporcje dla 4 osób)
Składniki:
- 60 dag mięsa wieprzowego (od szynki),
- łyżka mąki,
- łyżka tłuszczu,
- 50 dag kwaśnych jabłek,
- 1/3 szklanki dżemu porzeczkowego lub borówek do mięsa,
- sól, cukier, parę ziaren jałowca
Marynata:
- 3 szklanki piwa jasnego,
- jedna marchew,
- 2 cebule, 2 liście laurowe,
- po kilka ziaren pieprzu czarnego i jałowca, kilka liści szałwi.
Przygotować zalewę:
Cebulę i marchew obrać, opłukać, pokroić w plastry, gotować z piwem oraz przyprawami. Wszystkie składniki zalewy gotować 2-3 minuty, a następnie ostudzić pod przykryciem.
Mięso (w jednym kawałku) opłukać, osuszyć, ułożyć w garnku i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny, kilka razy przewracać mięso w zalewie.
Następnego dnia mięso wyjąć z zalewy, osączyć, obwiązać białą lnianą lub bawełnianą nicią, nadając kształt owalny. Rozgrzać tłuszcz na patelni, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, posolić do smaku i przełożyć do rondla. Na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu zrumienić wyjęte z zalewy plastry cebuli i marchewki, oprószyć mąką, zasmażyć i rozprowadzić zalewą. Otrzymany sos dodać do mięsa w rondlu i dusić mięso pod przykryciem na małym ogniu. Mięso przewracać w trakcie duszenia i uzupełniać wodą odparowany sos.
Jabłka opłukać, cieniutko obrać, wykroić gniazda nasienne, parę odłożyć do dekoracji a resztę pokroić. Połówki i kawałki jabłek przyprawić solą, cukrem, utłuczonymi ziarnkami jałowca i podpiec w piekarniku. Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć z rondla, zdjąć nić, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć wianuszkiem przetartych jabłek i udekorować połówkami jabłek, napełnionymi dżemem porzeczkowym lub borówkami. Sos powstały podczas pieczenia mięsa podać w sosjerce. Potrawę podaje się z pieczonymi ziemniakami.
opracowała Elżbieta Szewczyk
żródło: "Ciasta na stół"
_________________
Sałatka jarzynowa
Przepisy na sałatę jarzynową różnią się znacznie od przepisów polskich. Poniżej podany przepis jest typowo niemiecki.
Składniki dla 4 osób:
750 g ziemniaków
1 twardy świeży ogórek
125 g boczku surowego
1 cebula
2-3 duże łyżki majonezu
1/2 łyżeczki soli
szczypta czerwonej papryki
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku cytrynowego (!)
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować (15 min.) w mundurkach. Po ostygnięciu obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, wypestkować i też pokroić w plasterki. Na zdjęciu jest ogórek ze skórką, też smakuje dobrze.
Boczek pokroić w kostkę i z drobno pokrojoną cebulką zeszklić na patelni na złoty kolor. Gorące wymieszać z ziemniakami i zostawić do przestygnięcia. Gdy zimne, dodać pokrojony ogórek.
Majonez wymieszać z resztą składników i połączyć z sałatą. W niektórych przepisach niemieckich daje się 1 filiżankę majonezu (!), ja daję 2 łyżki stołowe.
Sałatę wstawić do lodówki na 30 min. i przed podaniem jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Smacznego!
Krystyna Rysch
_________________
Kartoffelsalat (sałatka ziemniaczana)
Kartoffelsalat to jedno z najbardziej "niemieckich" dań, a raczej przystawek do mięs. Przepisów na Kartoffelsalat jest sporo, podaję jeden z nich.
Składniki dla 4 osób:
1kg ziemniaków
1 cebula
125 ml wody, lub lepiej rosołu
3-4 łyżki oleju
1 mała łyżeczka octu 25%
(lub 3 duże łyżki octu 5%)
sól, pieprz do smaku
100 g ogórków z octu
ewentualnie pietruszka,
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Ziemniaki 10 minut gotować w kapturkach, następnie pozostawić jeszcze na 10 minut w gorącej wodzie (przykryte).
Przygotować marynatę z wody (lub rosołu), drobno pokrojonej i sparzonej cebuli, octu, dodać pietruszki, majeranku, soli, pieprzu.
Ziemniaki przelać zimną wodą, obrać ze skórki i równo krojąc dodawać do marynaty i od czasu do czasu zamieszać, aby ziemniaki przestudziły się w marynacie. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Niektórzy dodają pokrojone ogórki konserwowe, ale bez nasionek (wyszypułkowane). Jeśli ogórki są maleńkie, nie trzeba ich szypułkować.
Kartoffelsalat jest w Niemczech często podawany do dań mięsnych takich jak kotlet lub pieczeń. Można również podać ciepłe parówki, mamy wówczas szybki obiad.
Smacznego!
Krystyna Rysch
_________________
Pieczone golonka
W kuchni niemieckiej znaleźć można zarówno golonko gotowane (podobne do polskiego), jak i golonko pieczone. To drugie widywałam częściej. Pod spodem przepis prosto z kuchni bawarskiej.
Składniki dla 4 osób:
2 tylne golonka
2 porcje jarzyny rosołowej
60 g smalcu
1 cebula
1 pomidor
pieprz, sól
Przygotowanie:
W dużym naczyniu żaroodpornym na gorący smalec wrzucić grubo pokrojone jarzyny i poćwiartowaną cebulę i pomidor. Następnie włożyć natarte pieprzem i solą golonka. W średnio gorącym piekarniku piec około 2 godziny na średnio-brązowy kolor. W czasie pieczenia często obracać i polewać: najpierw wodą, a później sosem wytworzonym z mięsa.
Na koniec gorące golonka położyć na ruszcie w piekarniku i piwem (lub osoloną zimną wodą) polać. Drzwi piekarnika zostawić lekko otwarte i golonka pozostawić, aż wytworzy się chrupiąca skórka.
Golonka jada się w Niemczech najczęściej z kapustą kiszoną gotowaną i chlebem lub ziemniakami. Do tego zimne piwo ( które ponoć żadnemu golonku jeszcze nie zaszkodziło).
Smacznego!
Krystyna Rysch
_________________
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
Irme
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 18:55, 12 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
Zwiebelkuchen
Maria Wanda
ciasto
375g maki
25g drożdży
250ml ciepłego mleka
1 jajko
60g masła lub margaryny(rozpuszczonej i schłodzonej)
troszkę cukru
sol
w mleku rozpuścić drożdże z cukrem, wymieszać, posypać troszkę maka i zostawić na 10 minut
potem dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto,
zostawić do wyrośnięcia na 20 minut
nadzienie
1kg cebuli
150g boczku chudego pokrojonego w kosteczkę
400g kwaśnej śmietany
3 jajka
125g(lub więcej jak kto lubi) ostrego sera żółtego
2 ząbki czosnku
sol, czarny pieprz grubo zmielony
zmielony kminek, troszkę gałki muszkatowej
cebule obrać, pokroić w krążki lub pół krążki
rozgrzać olej na patelni i dusić cebule do miękkości (nie może być brązowa)
po jakimś czasie dodać boczek, przyprawić trochę sola, pieprzem, kminkiem i gałka
śmietanę rozbełtać z jajkami, wycisnąć czosnek, zetrzeć ser do tego, dobrze przyprawić sola, pieprzem
prostokątna blaszkę wyłożyć ciastem formując brzegi
dać na to cebule i polać śmietaną
można na koniec zetrzeć jeszcze trochę sera
piec nastawić na ok.200° i piec placek ok.40 minut(zależy od pieca)
podawać z młodym musującym jeszcze winem
[link widoczny dla zalogowanych]
_________________
Kusotto
Bardzo ciekawym daniem, które serwujemy na zimno, jest przywiezione z Niemiec klusotto.
Podstawą tej potrawy są kluski – mogą być rurki, kokardki, muszelki i tym podobne.
Gotujemy je do miękkości, przelewamy na durszlaku uczciwie zimną wodą i wrzucamy do dużej miski. Posypujemy szczyptą vegetty, pieprzem i wlewamy oliwkę z oliwek.
A potem to już można z kluseczkami robić wszystko.
Dodajemy na przykład:
przekrojone na połówki oliwki i pokrojoną w sześcianiki szynkę.
Można dodać ogórka kiszonego zamiast oliwek i jakieś dobre pieczone mięso zamiast szynki.
Można zrobić klusotto bezmięsne
z papryką, pomidorami, kukurydzą z puszki lub zielonym groszkiem.
Można dodać posiekane jaja na twardo.
No i oczywiście warto przygotowując to danie po eksperymentować z przyprawami.
Dodać trochę oregano i bazylii, gdy decydujemy się na pomidory i paprykę.
Mielony kminek będzie współgrał z jajkami.
_________________
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |