 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Irme
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 18:58, 12 Lut 2010 Temat postu: Kuchnia czeska |
 |
|
DRUGIE DANIE
z kuchni czeskiej
To danie w czasie stanu wojennego gotował w moim domu rodowity Czech będący w delegacji służbowej.
Trudno w tym czasie było o mięso i tłuszcz, z mąką nie było problemu wystarczało na bieżące potrzeby, ale to już inna historia.
KNEDLE CZESKIE
Maria Wanda
Składniki:
2 jajka,
1 szklanka mleka,
60 dag mąki,
2-3 łyżki masła
2 dag drożdży,
2 bułki czerstwe
sól
Czerstwe bułki kroimy w drobną kostkę (w bułki najlepiej jest zaopatrzyć się 2 dni wcześniej aby były czerstwe) i podsmażamy je na tłuszczu, odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli bułka jest świeża to pokroić drobno w kostkę i wysuszyć w piekarniku.
Do letniego mleka dodajemy drożdże, następnie roztrzepane 2 jajka, 1 łyżeczkę cukru.Mąkę wrzucić do miski dodać rozczyn wymieszać na końcu dodać sklarowane chłodne masło.
Wyrobić ciasto, które ma być gęste i odchodzić od ręki.
Dodać usmażoną bułkę i wymieszać. Posypać mąką po wierzchu.
Trzymać pod przykryciem 20-30 minut.
Posypać stolnicę mąką, dać na nią ciasto, z ciasta uformować wałki położyć do wyrośnięcia przykryć ściereczką. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować 20 minut obracając. (Można usmażyć je na maśle po kilku godzinach.
Mięsko
Schab
3-4 cebule
czosnek 3-4 ząbki
smalec lub olej
sól, pieprz do smaku
Schab pokroić w plastry leciutko rozbić z jednej strony. do rondla wlać olej lub wrzucić smalec - rozgrzać.. Na gorącym tłuszczu sukcesywnie obsmażyć na rumiano z obu stron mięso. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na mięso wcisnąć czosnek i podlać wodą. Na małym ogniu dusić do miękkości. Sos powinien przykrywać mięsko. Na końcu dosmaczyć solą i pieprzem.
Kapusta
Kapustę poszatkować ugotować dodać trochę masła, kminek, sól pieprz i zakwasić octem, "złamać?" potrawę cukrem. Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie i zagęścić kapustę.
_________________
Zupa czosnkowa - Česnekačka
Dieta: · dla diabetyków · nisko węglowodanowa · niskokaloryczna ·
Składniki
1 litr bulionu drobiowego
1 duża cebula (drobna kostka)
kilka ząbków czosnku (4-5 - krojone w cieniutkie plasterki)
przyprawy (pieprz, maga)
ser żółty tarty
kilka plasterków szynki (pokrojone w paseczki)
grzanki pełnoziarniste
Wykonanie
Do gotującego sie bulionu wrzucić, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek w cieniutkich plasterkach (można też wycisnąć). Doprawić do smaku.
Do miseczki lub głębokiego talerza nasypać starty żółty ser, szynkę pokrojoną w kostkę (0,5x0,5 cm) oraz grzanki (należy je wykonać wcześniej, można pokroić zwykły chleb lub chleb razowy w kostkę 1x1 cm i podsmażyć na oliwie). Zalać wywarem.
Zupa jest wyśmienitym lekarstwem podczas mroźnych dni lub jesiennej słoty. W Czechach jest stosowana również jako lekarstwo na kaca
_________________
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
Maria Wanda
Młodsza Czarownica

Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska Warmia Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pon 7:08, 20 Sie 2012 Temat postu: |
 |
|
Karkówka po czesku
Składniki:
- 40 dag karkówki
- 4 jajka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek oleju - 2 łyżeczki vegety
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 cebule
- olej do smażenia Wykonanie: Mięso i cebule drobno pokroić. Dodać mąkę, olej, vegetę, sól, pieprz, paprykę, jajka i razem wymieszać. Włożyć do lodówki na dwa dni. Smażyć na oleju tak, jak placki ziemniaczane. Podawać z warzywami, np. z sałatą.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |