 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Irme
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 15:24, 12 Lut 2010 Temat postu: Kuchnia arabska |
 |
|
Kebab z jagnięciny
karla
Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 4,5 godz.
1 kg jagnięciny lub polędwicy wolowej,
4 kawałki cytryny,
sałatka (sałata, pomidory, ogórki, oliwki),
sos do sałatki, lub ugotowany ryz.
Marynata jogurtowa:
150 g naturalnego jogurtu,
4 łyżki soku cytrynowego,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka rozmarynu lub majeranku,
sól, pieprz.
Marynata cytrynowo-olejowa:
200 ml oleju,
4 łyżki soku cytrynowego,
2 cebule,
2 listki laurowe,
2 łyżeczki oregano lub tymianku,
sól, pieprz.
1. Mięso pokroić w 2-centymetrowa kostkę. Przełożyć do dużej miski. Dodać jogurt, sok cytrynowy, oliwę sól, pieprz i rozmaryn lub majeranek. Dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na 3-4 godz. lub na noc.
2. Mięso osączyć z marynaty i nakłuć na szpadki. Ułożyć w brytfannie.
3. Grill rozgrzać do wysokiej temperatury. Mięso w brytfannie ustawić bezpośrednio pod grillem. Piec, obracając i smarując marynata. Czas opiekania zależy od tego jak dobrze opieczone mięso chcemy podąć i od rodzaju mięsa.
4. Przyprawiona sałatkę lub ugotowany ryz ułożyć na dużym półmisku, następnie
przełożyć gotowe kebaby, przybrać kawałkami cytryny. Podać z dipem tahina i podgrzanym pod grillem chlebkiem pitta.
5. Można tez mięso zamarynować w marynacie cytrynowo-olejowej. Po 3-4 godz. wyjąć, a następnie upiec.
[link widoczny dla zalogowanych]
Ghoriba sablee au beurre - ciasteczka maślane z Tunezji
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru pudru
3/4 kostki stopionego masła
aromat waniliowy / dowolnie, jak kto lubi /
do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, w mące zrobić dołek i wlać masło.Zagnieść ciasto i uformowac kulę, i odłożyć do lodówki nawet na noc.
Następnie wyrabiać ciasto na stolnicy, ża bedzie miękkie, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Spłaszczyć, nadać kształt okrągłych ciasteczek.Wysmarować lekko blaszkę, ułożyc ciasteczka, wstawic do nagrzanego piekarnika 190 stopni i piec 10 - 15 minut na złoty kolor.
Podawać wystudzone, posypane cukrem pudrem.
pyszne kulki orzechowe
25 dag margaryny
25 dag mąki ziemniaczanej
10 dag mąki przennej
10 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 Lyżki kakao
wyrobić ciasto i uformowac niewielkie kuleczki - do środka kulki włożyć orzech laskowy lub kawałek orzecha włoskiego, poukładać na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiec. Po upieczeniu polukrować.
Ciasto z sezamem
Składniki
ciasto:
1/2 kg mąki
5 żółtek
1 margaryna
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sezam:
1/2 szklanki sezamu
10dag margaryny
2 łyżeczki miodu
1/2 szklanki cukru pudru
masa:
1 margaryna
1/2 szklanki cukru pudru
2 małe chałwy śmietankowe
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części(wyłożyć na 2 blachy). Sezam zarumienić na patelni, mieszając dodać margarynę , później cukier i miód. Podgrzewać wszystko chwilę i ułożyć na jeden z placków i upiec.
Na drugi placek nałożyć dżem śliwkowy następnie na dżem : ubijamy 5 białek na sztywno z 1 szklanką
cukru. Delikatnie mieszać z 20 dkg wiórków kokosowych. Wyłożyć na placek z dżemem i upiec. Margarynę z cukrem utrzeć rozkruszyć chałwę i wsypać do margaryny. Wymieszać na jednolitą masę. Na upieczony placek położyć masę. Placek z sezamem dajemy na wierzch.
Smacznego!
[link widoczny dla zalogowanych]
BLISKOWSCHODNI KURCZAK W SZAFRANIE
Składniki
6 filetów z kurczaka
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
4 ząbki czosnku.
2 duże cebule
70 dag pomidorków koktajlowych
pół litra warzywnego lub drobiowego bulionu
szafran
miód
Przygotowanie
Składniki marynaty mieszamy z sokiem z cytryny lub limonki, aż utworzą pastę. Mięso układamy w misce. Marynatą starannie pokrywamy kawałki kurczaka, następnie obracamy je i smarujemy drugą stronę. Kurczaka przykrywamy folią i odstawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy teflonową patelnię, wrzucamy kurczaka. Po pół minucie smażenia obracamy kawałki na drugą stronę. Do mięsa dorzucamy grubo posiekane cebule. Dodajemy umyte i pokrojone na kawałki pomidorki. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy przez pół godziny na małym ogniu. Łyżeczkę szafranu zalewamy czterema łyżkami gorącej wody i odstawiamy na 10 minut. Gdy pomidory i cebula zmiękną, a płyn odparuje – zmniejszamy temperaturę, wlewamy wodę z szafranem, polewamy kurczaka kilkoma łyżkami miodu i gotujemy na małym ogniu dalsze 5 minut, by potrawa się zgęściła.
Marokańska sałatka bakłażanowa z kuskus
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Jak to zrobić:
1. Zalej kuskus 400 ml gotującej się wody i dobrze wymieszaj. Przykryj miskę z kuskusem folią spożywczą i odstaw na kilka minut. Kiedy kuskus wchłonie całą wodę, spulchnij go widelcem.
2. W międzyczasie rozetnij bakłażana na pół i wytnij z niego pestki. Następnie pokrój bakłażana na półtalarki o grubości ok. 1/2 cm.
3. Wymieszaj ze sobą kmin, słodką paprykę, cynamon, sól morską, rozkruszoną mini kostkę przyprawową Czosnek Knorr i 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
4. Zalej bakłażana powstałą marynatą i całość dokładnie wymieszaj.
5. Pokrój marchewkę w półtalarki, a cebulę w kosteczkę. Zeszklij cebulę na 3 łyżkach oliwy.
6. Kiedy cebula będzie szklista, zdejmij ją z patelni, dolej resztę oliwy i usmaż na niej bakłażany. Kiedy bakłażany się zezłocą, zdejmij je z patelni, ale pozostaw na niej oliwę.
7. Wymieszaj bakłażany z cebulą, talarkami marchewki i kaparami.
8. Na patelni, na której smażył się bakłażan, rozpuść 25 g masła i smaż na nim przez chwilę kuskus.
9. Połącz kuskus z warzywami i dodaj 2 duże garście posiekanej natki pietruszki.
10. Zielony pieprz posiekaj i rozgnieć nożem, a następnie dodaj do sałatki.
11. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem i solą.
[link widoczny dla zalogowanych]
Pikantne pierożki
na pikantne pierozki robimy ciasto jak na pierogi (2,5 szk maki, 1 jajko, lyzeczka sody lub proszku do pieczenia szczypta soli, ok 1 szk cieplej wody-tyle wody ile potrzega, 3 lyzki oliwy; wszystko zagniatamy, wazne aby szybko, wtedy siasto bedzie miekie) - ilosc ciasta wystarczy na 1 farsz, ewent pol na pol Cool
farsz miesny
ok 700dag miesa mielonego (ja robie z baraniny, ale daj co masz)
1 duza cebula
3 zabki czosnku
duza swieza papryka
duza marchewka
szklanka mrozonego zielonego groszku
2 pomidory (ewent. 2 lyzki koncentratu)
swieza kolendra (duzo)
sol, pieprz, chili, mielona kolendra, curry, kurkuma - ja daje wszystko co mam Wink - tak do smaku
oliwa (w zaleznosci jak jest tluste mieso)
przydotowanie
cebulke pokroic, podsmazyc na oleju, dod pokrojony czosnek, podsmazyc. jak zlote beda dodac pomidory i kolendre i znow lekko poddusic. pokroic drobno papryke i marchewke dodac do cebulki, dodac zielony groszek. wszystko wymieszac. dodac mieso mielome i przyprawy. poddusic ok 20-30 min pod przykryciem, mieszac czasami. jesli bedzie za duzo sosu to nadal dusic bez przykrycia na wiekszym ogniu, mieszajac az sos wyparuje.
przed nadziewaniem ciasta ostudzic farsz. nakladac go mala lyzeczka, tak jest latwiej.
farsz z ziemniakow
8 duzych ziemniakow ugotowanych w mundurkach
peczek szczypiorku
duza marchewka
sieza duza papryka (czerwona)
1,5 szk zielonego groszku
duzo swiezej kolendry
2 pomidory
sol, pieprz, mielona kolendra, curry, chili.......co chcesz Wink
oliwa do smazenia
sposob przydotowania
ziemniaki obraz i pokroic w mala kosteke wsypac do miski
na patelni rozgrzac olej wsypac pokrojony szczypiorek, i reszte pokrojonych warzyw a takze groszek, poddusic ok 10 min, dodac posiekana kolendre i przyprawy. dusic ok 3 min. dodac do ziemniakow i wymieszac, jak za malo slone dodac sol. i mozna juz nadziewac
smazenie
na patelni rozgrzac duza ilosc oleju. smazyc z oby stron do zlotosci (z kazdej ok 1 min)
podawac mozna z jogurtem, ale wazne jest by byl on dosc gesty.
[link widoczny dla zalogowanych] autor issa
Osobiście zrobiłam, pycha!
Daoud pasha – czyli arabskie kuleczki mięsne z orzechami
Potrawa przypomina nieco nasze pulpety mięsne w sosie pomidorowym. Jednak każdy, kto choć raz jej spróbował, doskonale pamięta jej niepowtarzalny smak.
Danie zrobione według poniższego przepisu wystarczy dla sześciu osób.
Moim osobistym sekretem jest podawanie arabskich potraw z sałatką przygotowaną z marynowanych warzyw. Taką marynatę robi się bardzo prosto. Do kamionkowego garnka wrzucamy pokrojone w słupki lub kostkę ulubione warzywa. Mogą być to marchewki, pietruszki, cebulki (małe dymki można marynować w całości) i inne wybrane przez nas. Do całości dodajemy kawałek korzenia imbiru, listek laurowy, parę ziarenek pieprzu i ziele angielskie. Następnie zalewamy wszystko oliwą z oliwek, tak, aby dokładnie pokryła warzywa. Szczelnie zamykamy i zostawiamy na mniej więcej dwa tygodnie. Później wystarczy odsączyć warzywa z oliwy i mamy świetną sałatkę. Dodatkowym sekretem jest to, że oliwy z marynaty można użyć po raz drugi (na przykład do marynowania mięsa przed upieczeniem).
Ale wracajmy do naszych kuleczek
Do maszynki do mielenia mięsa wrzucamy kilogram jagnięciny, mięsa wołowego lub cielęcego. Mielimy trzy razy, tak, aby otrzymać jednolitą masę, którą przyprawiamy jedną łyżeczką zmielonego cynamonu, i po jednej czwartej łyżeczki zmielonego kminku rzymskiego i kolendry. Solimy i pieprzymy do smaku, wyrabiamy ręką i formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego.
W dużym, w miarę płaskim garnku o grubym dnie, rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojane w półplasterki dwie cebule i smażymy aż się zeszkli i zezłoci.
Teraz dodajemy kuleczki mięsne i smażymy aż się zrumienią. Arabskie kobiety potrząsają przy tym rondlem zamiast mieszać potrawę łyżką. Kiedy kuleczki są już rozkosznie rumiane, wsypujemy do rondla 6 łyżek drobno posiekanych włoskich orzechów. Moim małym sekretem jest zastąpienie połowy orzechów migdałami, które nadają specyficzną goryczkę i tajemniczy wschodni posmak. Smażymy całość kolejne dwie minuty, a następnie dodajemy pół szklanki pasty pomidorowej, którą rozprowadzamy wodą. Musi jej być tyle, by sos lekko pokrył mięso.
Potrawę doprawiamy sokiem z połowy cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż do zgęstnienia sosu. Krótko przed podaniem posypujemy całość drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Oprócz sałatki warto daoud pashę podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego i niech Allah prowadzi was w krainę tysiąca smaków.
[link widoczny dla zalogowanych]ści24.pl
Arabskie ciasto daktylowe
Składniki:
1 1/4 szklanki posiekanych daktyli
1 szklanka wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
110 g margaryny
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki miodu
2 jajka
3/4 szklanki roztopionej ciemnej czekolady
2 szklanki mąki
2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Połączyć daktyle, wodę i kawę w małym rondlu.
Podgrzewać delikatnie, aż daktyle zmiękną i wchłoną płyn.
2. Rozdrobnić daktyle widelcem.
Utrzeć margarynę, brązowy cukier i miód na jednolity krem.
Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając.
Dodać stopioną czekoladę. Wymieszać.
3. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz daktyle.
Dobrze wymieszać.
Wyłożyć do natłuszczonej foremki karbowanej o średnicy 20 cm.
Piec 45-50 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzić patyczkiem).
4. Studzić ciasto 5 minut w foremce.
Podawać ciepłe lub zimne, ewentualnie z kremem kawowym.
[link widoczny dla zalogowanych]
Sałatka ze smażonych bakłażanów, cebuli i pomidorów
Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 30 min. +1godz
2 średniej wielkości bakłażany,
4-5 pomidorów,
1 duża cebula,
1 łyżka octu,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
sól,
olej do smażenia.
1. Bakłażany przygotować dzień wcześniej. Odciąć końce, a następnie częściowo
obrać wzdłuż ze skorki, pozostawiając co 3 cm nie naruszone pasma skórki (sposób obierania jest bardzo istotny).
2. Bakłażany pokroić na krążki grubości 1 cm. Przełożyć do cedzaka i posypać solą. Nakryć obciążonym talerzem i odstawić na 1 godz. Po pewnym czasie obrócić bakłażany na druga stronę i ponownie zakryc.
3. Bakłażany obsuszyć z obydwu stron na bibułce, pokroić pomidory.
4. Wlać do garnka olej na głębokość 4 cm i postawić na ogniu. Bakłażany smażyć
porcjami na rozgrzanym oleju, a następnie obsuszyć z nadmiaru oleju.
5. Olej wylać, pozostawiając w garnku 1 do 2 łyżeczek. Cebule pokroić, szybko
podsmażyć i obsuszyć na bibułce.
6. Pomidory lekko podsmażyć i odłożyć na talerz.
7. Ocet wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
8. Bakłażany, pomidory i cebule włożyć do płaskiej miski. Czosnek posiekać i posypać nim sałatkę, dodać sól i zalać sosem z garnka. Podawać sałatkę przybraną posiekana zielona pietruszka. (Smażone bakłażany można również zalać naturalnym jogurtem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem i solą.)
[link widoczny dla zalogowanych]
Zupa jogurtowa z pulpecikami z kury
Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 1,5 godz.
1,2 l rosołu,
120 g ugotowanej kury,
1 cebula,
30 g ugotowanego ryżu,
1 jajko,
1 żółtko,
1 łyżeczka sproszkowanej mięty,
5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki,
300 ml naturalnego jogurtu,
sól, pieprz.
1. Rosół przelać do dużego garnka. Zakryć i powoli doprowadzić do wrzenia.
2. Przygotować pulpeciki z kury. Zemleć w maszynce kurę i cebule. Przełożyć do
miski i dobrze wymieszać z ryżem. Jajko ubić i powoli, ciągle mieszając,
wlewać do miski. Jeśli masa nie jest wystarczająco gęsta, dodać tartą bułkę,
a następnie wymieszać z mięta, solą i pieprzem.
3. Posypać tace posiekana pietruszka. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w pietruszce.
4. Na 15 min. przed podaniem zupy, zanurzyć kulki w gotującym się rosole. Gotować przez 15 min.
5. Kulki ostrożnie przełożyć do wazy. Jogurt z żółtkiem ubić w misce, a następnie ciągle mieszając, dolewać po łyżeczce gorącego rosołu. Połączyć z resztą
rosołu w garnku. Lekko podgrzać, uważając aby się jogurt nie ściął. Kulki w
wazie zalać rosołem i od razu podawać.
[link widoczny dla zalogowanych]
Puree z bakłażanów
Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 45 min.
2-3 średniej wielkości bakłażany,
1 ząbek czosnku,
1/2 cebuli,
2 łyżki soku cytrynowego,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
sól.
1. Piekarnik podgrzać do temp. 250 C.
2. Bakłażany umyć i wysuszyć. Naciąć skórkę w paru miejscach, a następnie wstawić do piekarnika na 20 min. Bakłażany powinny być miękkie w środku, a ich skórka mocno spieczona.
3. Ostrym nożem rozciąć bakłażany na połówki. Odsączyć sok. Bakłażany posypać solą, postawić pionowo w dużym sitku i pozostawić na 15 min. do wyschniecia.
4. Czosnek rozetrzeć z solą. Cebule zetrzeć do miski i wymieszać z czosnkiem. Łyżeczka wyjąc miąższ z bakłażanów, utrzeć na jednolita masę, a następnie wymieszać z cebula i czosnkiem.
5. Dodać sok cytrynowy. Wymieszać. Spróbować i jeśli potrzeba, dodać więcej soku cytrynowego lub soli.
6. Ciągle mieszając (tak jak przy robieniu majonezu), powoli dolać tylko taką ilość oliwy, aby powierzchnia puree zaczęła się błyszczeć. Dodać połowę posiekanej pietruszki, wymieszać, a reszta pietruszki przybrać puree.
7. Podawać w płaskich miseczkach. Zamiast soku cytrynowego można dodać ocet lub
sok wymieszany z octem. Można również dodać sos chilli, odrobinę jogurtu, a oliwę zastąpić pastą tahina (sezamowa).
[link widoczny dla zalogowanych]
Kurze wątróbki z rusztu
Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 10 min.
8 kurzych wątróbek
olej,
1 cytryna,
sól, pieprz.
1. Wątróbki wypłukać pod bieżącą woda. Usunąć żyłki i błonki, rozdzielić każdą na 2 części, a następnie delikatnie obsuszyć.
2. Grill podgrzać do wysokiej temperatury.
3. Wątróbki szybko opiec z obu stron, uważając aby nie wyschły (ok. 1 min. z każdej strony). Wątróbki można także podsmażyć na ciężkiej, żelaznej patelni posmarowanej niewielka ilością oleju. Najlepiej użyć w tym celu pędzelka lub kawałka waty umoczonej w oleju.
4. Posypać, jeśli jest to możliwe, morska solą i pieprzem.
5. Wątróbki przełożyć na półmisek i dodać na gorąco, pokropione sokiem z cytryny. Wątróbki można również poddusić w gorącym maśle, przyprawić i podawać z kawałkami cytryny.
[link widoczny dla zalogowanych]
Marokański tajin z ziemniakami
Na dno garnka wlać troche oliwy, przesmazyć kawałki ok.5 cm jagnięciny. W osobnym rondlu przesmażyć dwie cebule z pół łyżeczki soli, cukru, kuminu, tak ok 10 minut. Gdy cebula się skarmelizuje, przełozyć ją do mięsa. Mięso też podsmażyć z tymi przyprawami. Wlać ok. pół litra wody i gotować ok.1,5 godziny, mięso ma być prawie miękkie. Wtedy dodać marchew pokrojona w półtalarki i ziemniaki pokrojone na ćwiartki.Dolać jeszcze trochę wody, tylko ponad poziom ziemniaków, posolić, doprawić pieprzem. Po 20 minutach wsypać paczke zamrozonego groszku. W międzyczasie ugotować ryż, do którego dodać pół łyżeczki szafranu i 1 łyżeczkę kurkumy i oczywiście trochę soli.
Zdjęcie w galerii.
Gdy mój gulasz był gotowy, dodalam posiekaną natkę pietruszki, tak z dwie duże łyzki, acha, zapomniałam o czosnku.
Szaorma z kurczaka / szaorma dadżadż/
Przepis na 10 porcji
1 szklanka soku z cytryny świeżo wyciśniętej
10 rozgniecionych ząbków czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki białego octu winnego
4 listki laurowe
3 pokruszone zwitki cynamonu o dł.7,5 cm
2 łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki białego pieprzu
¼ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
2 kg mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonych na kawałki 5 na 1 cm
1 łyżka pasty czosnkowej
Przyrządzić marynatę z ½ szklanki soku z cytryny , czosnku, oliwy, octu, listków laurowych, cynamonu, pieprzu i gałki muszkatołowej. Włożyć mięso do marynaty i do lodówki najlepiej na noc, albo przynajmniej na 2 godziny. Po tym czasie wycisnąć dokładnie marynatę z kawałków mięsa, inaczej mięso będzie się gotowało a ma się upiec. Włożyć pojedynczą warstwą do naczynia żaroodpornego i piec w temp.200st.C aż mięso będzie miękkie / ok.30 – 45 minut./ od czasu do czasu przewracając kawałki łopatką.
Przygotować sos czosnkowy:
Najpierw przygotować pastę czosnkową – 20 ząbków czosnku zmiksować z ½ łyżeczki soli, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego, 1/3 szklanki oliwy, 1 łyżki soku z cytryny. Powstanie pasta.
Następnie wykorzystać ją do sporządzenia sosu czosnkowego:
Do 1 łyżki pasty dolać pozostałe pół szklanki soku z cytryny, wymieszać.
Moje uwagi: można użyć dowolną ilość czosnku, w zależności od upodobań. Pastę można wykorzystać do sałatek, jako marynatę do mięs. Ja trzymałam się przepisu i do nadmiaru pasty dolałam śmietanę i wyszedł pyszny sos do wędliny. Zamiast tych wszystkich przypraw można użyć gotowej mieszanki do szaormy. Ja kupiłam w sklepie z przyprawami Casablanka różne mieszanki, ale mam też pojedyncze i zrobiłam jak w przepisie.
Do tej potrawy upiekłam płaskie chlebki arabskie pita.
Sos tahini
Przepis na 2 szklanki
3 małe rozgniecione ząbki czosnku
szklanka pasty sezamowej tahini
¾ szkl. soku z cytryny
pokruszona ostra czerwona papryczka do smaku, sól do smaku
świeżo posiekana natka pietruszki do przybrania
Utrzeć w miseczce czosnek z tahini, dodać sok z cytryny i dalej ucierać, powoli dolewać stopniowo do 2/3 szklanki zimnej wody, ma powstać biała gęsta pasta. Przyprawić do smaku solą i papryką, ozdobić natką.
Ogórki z jogurtem
Przepis na 6 porcji
3 szklanki gęstego jogurtu
2 ogórki obrane i drobno posiekane
! rozgnieciony ząbek czosnku
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonej mięty
Odsaczyc z jogurtu nadmiar wody, najlepiej przez gazę.
Wymieszac składniki w misce, przybrać miętą.
Pasta z pieczonych bakłażanów / betindżan mutabal/
Przepis na 6 porcji
90 dag średniej wielkości bakłażanów
½ szklanki pasty sezamowej tahini
¾ szklanki soku z cytryny
¾ łyżeczki soli
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
2 łyzki gęstego jogurtu
¾ łyżeczki mielonej papryki
do przybrania plastry rzodkwi, posiekane dymki lub szczypiorek, czerwona lub zielona papryka pokrojona w słupki, oliwa z pierwszego tłoczenia do polania
Bakłazany ukłuć w kilku miejscach ostrym nozem i ułozyć na wyłozonej folią alu blaszce do pieczenia. Upiec w temp.200 st.C, następnie obrać ze skórki. Miąższ utłuc na gładką pastę. Wymieszać w miseczce pastę sezamową z sokiem z cytryny, solą, czosnkiem, jogurtem i papryką. Dodać pastę z bakłażana i wymieszać, doprawić do smaku. Ozdobić ww warzywami i polać oliwą.
Pastę można przygotować na dwa dni przed podaniem.
Sałatka z cieciorki / balila/
Przepis na 8 porcji
1 szklanka suszonej cieciorki lub dwie puszki po 45 dag
1/8 łyżeczki sody oczyszczonej/ do suszonej cieciorki/
1 papryczka jalapeno , wypestkowana i drobniutko posiekana/ lub inna ostra papryczka/
2 rozgnieciona ząbki czosnku
1 ¼ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego/ kuminu/
¼ szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki oliwy
1 średni pomidor, pokrojony do przybrania
2 łyzki grubo posiekanej natki pietruszki do przybrania
¼ łyzeczki pieprzu kajeńskiego do przybrania
20 dag drobno posiekanej cebuli
Jeśli jest użyta suszona cieciorka, ziarna należy namoczyć w trzech szklankach wody z dodatkiem sody na noc. Rano odcedzić cieciorkę i opłukać pod bieżącą zimną wodą, przełozyć do garnka i zalać wodą tak na 2,5 cm ponad cieciorkę. Ugotować do miękkosci, odcedzić ale nie wylewać wywaru.
Jeśli jest uzyta cieciorka z puszki, należy ją odcedzic i opłukać pod bieżącą wodą. Obgotować ze 2 minutki , odcedzić, ale wywar zostawić. Do duzej miski przesypać cieciorkę, cebulę i papryczkę.W małej miseczce wymieszać czosnek, sól, kmin, sok z cytryny i oliwę. Polać cieciorkę i delikatnie wymieszać. Przełozyć na półmisek i przybrać pomidorami, pietruszką i pieprzem kajeńskim.
Chleb arabski pita / khoubez/
Przepis na 7 bochenków
2 ¼ łyżeczki suchych drożdży
2 szklanki ciepłej wody / 45 st.C/
1 ¼ łyżeczki cukru
5 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki soli
4 łyzki oliwy
Zrobić zaczyn z 1 szklanki ciepłej wody, drożdży, cukru. Poczekać aż urośnie, tak ok. 10 minut. Przesiać mąkę do miski, zrobić dołek, wlac do niego 1 szkl.wody, zaczyn, oliwę / 2 łyżki/, sól. Wyrobić ciasto. Ma być elastyczne, gładkie i nie będzie lepić się do rąk. Wysmarować miskę pozostałymi dwoma łyżkami oliwy, włożyć ciasto i obrócić aby też się całe wysmarowało oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny .Potem oprószyć maka blachę do pieczenia i dużą ściereczkę lub złożone na pół prześcieradło. Uderzyć ciasto ręką, żeby opadło i przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatać przez 2 minuty. Podzielić ciasto na 7 części, każdy kawałek zagnieść w kulę i ułożyć na blasze. Kolejno rozwałkować każdą kulę na grubość 6 mm i średnicę 12- 15 cm. Rozwałkowane placki kłaśc na ściereczce, lekko posypać mąką i nakryć drugą sciereczką. Zostawić na 30 min. Piekarnik nagrzać do 260 st,C, wstawić ruszt na najniższy wrąb i podgrzać blachę do pieczenia przez 10 min. Układać bochenki na blasze po dwa, w odległości 2,5 cm od siebie i piec aż urosną, tak ok.5-7 min. Zostawić do ostudzenia.
Ja podałam mięso w kieszonkach chleba , do tego na półmisku przygotowałam sałatę lodową, pomidory pokrojone w plastry z cebulą, świeże plastry zielonego ogórka, paski czerwonej papryki i korniszony
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
Irme
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 15:26, 12 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
PASTA SEZAMOWA TAHINI
Maria Wanda
Składniki:
* 15 dag nasion sezamu (surowych, a nie prażonych)
* 3 łyżki oleju arachidowego (ew. słonecznikowego)
Wykonanie:
1. Zmiksować obydwa składniki na gładką masę.
2. Gotową pastę przełożyć do słoiczka i przechowywać w chłodzie.
Uwaga:
Pasta rozwarstwia się, więc przed jej użyciem należy słoiczkiem energicznie potrząsnąć.
Pasta jest używana jako dodatek do wielu potraw kuchni północnoafrykańskie
[link widoczny dla zalogowanych]
Dip z pastą sezamową tahini
* 50 ml soku z cytryny
* 50 ml wody
* 150 ml pasty sezamowej tahini
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 3 ząbki czosnku
* sól i pieprz do smaku
Opis przygotowania:
Czosnek rozetrzeć i wymieszać z solą, sokiem z cytryny i pastą sezamową tahini. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Pastę sezamową możesz wykonać również samodzielnie, miksując na gładką masę nasiona sezamu z dodatkiem oleju arachidowego.
Dip ten świetnie nadaje się do ciepłych i zimnych przystawek, oraz potraw z pieczonych mięs.
[link widoczny dla zalogowanych]
_________________
Shoarma
Składniki:
Przyprawa Shoarma
* 1 łyżka kminku,
* 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
* 0,5 łyżki zwykłej papryki,
* 1 łyżka czosnku w proszku,
* 2-3 łyżki curry,
* Reszta
* sok z cytryny
* sól
* 1 łyżka oleju
* piersi z kurczaka
Sposób przygotowania:
* Kminek podsmażyć kilka min na patelni, ostudzić i zmiażdżyć. Dodać resztę przypraw (curry, czosnek, papryki)
* Mięso pokroić w kostkę, dodać olej i sok z cytryny oraz 1-2 łyżeczki mieszanki ziół wymienionych powyżej oraz sól do smaku. Zostawić mięso w marynacie na kilka godzin. Usmażyć lub grillować. Podawać z chlebem pita z ogórkiem i sosem majonezowym.
Uwagi:
Przyprawa Shorama przygotowana z przepisu starcza na kilka razy. Jeśli ktoś chce użyć ja na raz niech zmniejszy proporcje.
Przepis dodał(a): osia
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Marokańska sałatka z marchwi
Składniki:
* 25 dag startej marchewki
* 1 rozgnieciony ząbek czosnku
* 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub laskowych
* sól * 3 łyżki soku z cytryny
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 15 dag jogurtu
Sposób przygotowania:
Marchewki i czosnek wymieszaj w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zmiękną (10 minut). Uważaj, aby nie przypalić! Przypraw solą, cynamonem i sokiem z cytryny, duś 5 minut, ostudź. Podawaj z jogurtem.
***** autor: Miesięcznik Kuchnia
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |