 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Olina
Młodsza Czarownica

Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bytom Płeć: czarownica
|
Wysłany: Wto 20:19, 09 Lut 2010 Temat postu: Pasztety |
 |
|
Pasztet z pieczarek z bekonem i orzechami laskowymi
Składniki
5 jaj
15 dag bułki (np. kajzerki, albo białego pieczywa tostowego)
3 łyżki gęstej śmietany
1 duża cebula
500 g pieczarek
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
20 dag ementalera
10 dag bekonu
4 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
garść orzechów laskowych
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Bułkę kroimy z drobną kostkę. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do jajek dodajemy pokrojoną bułkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki (oczyszczone) w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy chwilę cebulę, po czym dodajemy pieczarki i smażymy ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając. Cebulę i pieczarki studzimy. Dodajemy natkę pietruszki, grubo starty ser, z grubsza posiekane orzechy laskowe i masę z jajek i bułki. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką małej keksówki. Na wierzchu rozkładamy pokrojony na małe kawałki bekon. Pieczemy 40 min.
źródło: simplecookingpleasures.blogspot.com
PASZTET Z SOCZEWICY
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy,
3 średniej wielkości marchewki,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka zmielonego kminku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz,
kawałek startego imbiru,
pieprz cayenne, curry, słodka papryka,
sos sojowy
olej,
3 jajka
Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody. Soczewicę wymieszać z koncentratem. Marchewkę zetrzeć, cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej wrzucić rozdrobnione warzywa i przyprawy i smażyć na małym ogniu. Nie należy żałować przypraw, ich smak częściowo się zgubi po wymieszaniu z soczewicą i jajkami. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając.
Masę przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Przed pokrojeniem pasztet ostudzić.
Pasztet jest przepyszny, ale wychodzi go mało, także zawsze można zwiększyć porcje.. POLECAM
Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
Pasztet z jajek
9 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
2 cebule
10 lyzek śmietany 22%
3/4 szklanki bułki tartej
kilka łyzek groszku zielonego
koperek
zółty ser
sól,pieprz, masło
cebule zeszklić , jajka posiekac, wymieszac z cebulą bułką tartą i smietaną , i jajkiem surowym koperkiem , groszkiem , doprawić do smaku pieprzem i solą.. keksówke wysmarowac masłem posypac bułka tartą , włozyc masę do foremki i wierzch posypac startym serem , zapiekać w 180 stopni ok 40 minut............
do masy mozna dodać wszystko co mamy pod ręką szynkę , boczek, pieczarki, paprykę.....POLECAM
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |