 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Olina
Młodsza Czarownica

Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bytom Płeć: czarownica
|
Wysłany: Wto 20:24, 09 Lut 2010 Temat postu: Małe "conieco" |
 |
|
Grzanki hawajskie
Składniki:
chleb tostowy
szynka w plasterkach
żółty ser
ananas z puszki w plasterkach
masło
Przygotowanie:
Kromki chleba tostowego posmarować masłem. Na każdej kromce położyć po plasterku szynki (wielkości kromki) ananasa i sera. Tosty zapiec w gorącym piekarniku lub opiekaczu (ok. 5 minut, aż roztopi się ser).
Schtram max
nadaje sie na kolacje ,napewno dzieciakom posmakuje,no i tym starszym tez.
-kromka chleba tostowego do tostera(popularna grzanka
-usmazyc jajko sadzone
na grzanke polozyc plasterek szynki,na to jajko sadzone i do reki ogorek kiszony,albo konserwowy.
Zamiast szynki robie tez czesto smazony bekon,ale to bomba kaloryczna. :szok:
Ruloniki z szynki z serkiem chrzanowym
- 10 plastrów szynki konserwowej
- 30 dag tłustego twarogu
- 10 dag kremówki
- 3 łyżki tartego chrzanu
- szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
- kieliszek białego wytrawnego wina
Dodatki:
łyżka żelatyny,
2 łyżki drobno posiekanych ziół,
łyżka marynowanych cebulek perłowych,
sos tatarski,
sok z cytryny,
sól, pieprz
Twaróg przetrzeć przez sitko, wymieszać z chrzanem. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Połączyć z ubitą kremówką. Plastry szynki posmarować serkiem chrzanowym i zwinąć w ruloniki. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę, ostudzić. Do galaretki dodać wino, sok z cytryny oraz posiekane zioła. Kilka łyżek galaretki wylać na półmisek, za studzić. Na warstwie galaretki ułożyć ruloniki szynkowe, posmarować resztą tężejącej galaretki i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Udekorować sosem tatarskim, cebulkami perłowymi i ziołami.
śliwki w boczku.
Trzeba te śliwki zawinąć w ten boczek , spiąć wykałaczką i na patelnie - na malutkim ogniu obsmażyć z każdej strony, żeby z boczku wytopiło się jak najwięcej cholesterolu i potem z rozkoszą pałaszować ten przysmaczek.
SEROWA PASTA Z OGORKAMI
2 ogorki zielone
male opakowanie fety
opakowanie bryndzy
czerwonu pieprz w ziarnach
szczypiorek
listki miety
fete i bryndze utrzec razem bardzo dokladnie.dodac grubo tluczony czerwony pieprz i bardzo drobno posiekane biale czesci szczypiorku i kilka posiekanych listkow miety. dokladnie wymieszac. z masy serowej zrobic 4 kulki i obtoczyc je w posiekanym szczypiorku. umyte osuszone ogorki pokroic w cienkie plasterki wylozyc nimi 4 talerzyki oproszyc grubo tluczonym czerwonum pieprzem . na ogorkach ulozyc serowe kulki i udekorowac listkami miety.
Galaretka z drobiu w foremkach
40 dkg pozostałości drobiu gotowanego lub pieczonego
3/4 litra rosołu z kury lub kurcząt
3 dkg cebuli
warzywa sezonowe do przybrania
2 dkg żelatyny
3 białka do sklarowania
Cebulę zrumienić na płycie, zalać rosołem z kury i podgotować, jeżeli potrzeba dodać do rosołu przyprawy, włożyć resztki ugotowanego mięsa, przeznaczonego na galaretę, podgotować go przez chwilę, mięso wyjąć, rosół staranie odtłuścić, odcedzić, wymieszać z żelatyną, jeżeli potrzeba, sklarować. Mięso obrać ze skóry, pokrajać na kawałki. Dno okrągłych foremek lub filiżanek pokryć cienką warstwą stygnącej galarety, ostudzić, na galarecie ułożyć przybranie. Mięso podzielić na równe porcje, włożyć da foremek, zalać kilkoma łyżkami galarety i ostudzić, aby przybranie i mięso przylgnęło do galarety. Krzepnącą galaretą powtórnie zalać mięso tak; aby zostało nią całkowicie przykryte i galaretę ostudzić. Przed podaniem foremki na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie, wyjąć z foremek i wydać porcjami lub ułożone na półmisku.
Kolorowe kapelusiki
To urocza i smaczna przekąska.
Wybieramy pieczarki średniej wielkości, odcinamy nóżki, wydrążamy środki
i pieczemy w piekarniku kilkanaście minut, a po ostudzeniu wypełniamy pastą.
Proponuję na bazie sera twarogowego zrobić pasty w różnych kolorach,
wtedy efekt wizualny będzie wspaniały.
A więc do sera, który łączymy ze śmietaną lub oliwką dodajemy posiekaną cebulkę,
pieprz i sól – to będzie pasta biała.
Gdy dodamy do twarogu koncentrat pomidorowy – otrzymamy pastę czerwoną.
Zielony kolor pasty uzyskamy, mieszając twaróg ze zmiażdżonym avocado.
A piękny złoty kolor pasty otrzymamy, gdy do twarogu dosypiemy kurkumy.
Można te maleńkie miseczki z pieczarek, wypełnione różnokolorowymi pastami
przybrać jeszcze paseczkami zielonej, czerwonej i żółtej papryki oraz oliwkami.
To będzie dzieło nie tylko kulinarne
Carpaccio pomidorowo-cukiniowe
Składniki:
• 80 g rukoli
• 2 ząbki czosnku
• 40 g parmezanu
• 40 g orzeszków piniowych lub migdałów
• 125 ml oliwy
• 1 duża cukinia
• 8 pomidorów
Sposób wykonania:
Rukolę oczyścić, opłukać i osuszyć. Kilka ładnych listków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić. Czosnek obrać. Parmezan pokroić na kawałki. Rukolę zmiksować z czosnkiem, parmezanem, orzeszkami piniowymi i oliwą na gładką pastę.
Cukinię i pomidory oczyścić, umyć i osuszyć.
Warzywa pokroić w cienkie plastry. Plastry pomidorów i cukinii na przemian ułożyć na talerzach tak, aby zachodziły na siebie, wyłożyć trochę pasty i udekorować listkami rukoli.
Pozostałą pastę przełożyć do miseczki i podawać osobno. Warzywne carpaccio podać ze świeżym białym pieczywem. Do przystawki można podać też schłodzone białe wino.
Nadziewane grzanki
bagietka
plasterki szynki
plasterki sera żółtego
2-3 jajka
2 łyzki mleka
bazylia,sól, pieprz
Bagietkę pokroić w grube plastry,w kazdym naciąć kieszeń,do kieszeni włozyć kawałek szynki i sera.Jajka wymieszać z mlekiem doprawić solą pieprzem i bazylią.Plastry bagietki maczać w jajku i smazyć na rozgrzanym masle z obu stron.
Pyszne
Ilka76
Nadziewana cukinia
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
(w zależności od ilości osób)
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 30 dkg pieczarek
- sól
- pieprz
- szczypta bazylii i oregano
- natka pietruszki
- 150g ulubionej wędliny
- mała kostka sera żółtego
(może być ser - pleśniowy)
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Cukinie przekrajamy wzdłuż i wydrążamy z niej miąższ, tak aby nie naruszyć skórki.
Nadzienie: pieczarki drobno kroimy i lekko podsmażamy na gorącym oleju. Wędline kroimy w małe kosteczki. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, wędliną, posiekaną pietruszką i doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i nakładamy do wydrążonych połówek cukino. Warzywa układamy na blasze i podpiekamy około 10-15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i warzywa posypjemy startym serem i czekamy jeszcze około 5 minut. Idealnymi przystawkami sylwestrowymi sa również patery z róznymi gatunkami wędlin oraz serów.
Nadziewane pomidorki
Składniki:
- 4 dorodne pomidory
- 1 woreczek ugotowanego ryżu (może być również brązowy)
- 2 zabki czosnku
- 0,5 kg pieczarek lub innych grzybków
- 1 mała puszka kukurydzy
- pęczek pietruszki
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i odcinamy kapelusiki. Miąższ delikatnie solimy i pieprzymy. Drobno posiekane pieczarki podsmażamy z ugotowanym ryżem. Do farszu dodajemy posiekaną pietruszkę, wyciśnięty czosnek oraz kukurydzę. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Pomidory napełniamy farszem i nakładamy odcięte kapelusiki. Potrawe wkładamy do żaroodpornego naczynia i podpiekamy do miękości. Tak przygotowane pomidorki kładziemy na udekorowany sałatą talerzyk.
Krakersy z pastą tuńczykowa
Składniki:
- 1 opakowanie słonych krakersów
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- słoiczek majonezu
- sól
- pieprz
- 0,5 pęczka pietruszki
- mały koncentrat pomidorowy
- 2 jajka
- kilka plasterków cytryny lub pomarańczy
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Pietruszkę siekamy pozostawijąc kilka listków do przybrania. Tuńczyka odcedzamy od sosu i połowę mieszamy z koncentratem częścią posiekanej pietruszki oraz przyprawiamy do smaku. Drugą połowę tuńczyka mieszamy z majonezem i powtarzamy czynność jak wyżej. Farsze nakładamy na krakersy i układamy w szachownice na przybranej tacy. Plasterki cytryny lub pomarańczy kroimy na ćwiartki i dekorujemy przystawkę.
Jajka z nadzieniem pieczarkowym
Składniki;
- 5 jaj
- 0,5 kg pieczarek
- mały słoiczek majonezu
- 0,5 pęczka pietruszki
- sól
- pieprz
- oregano
- 1 łyżka oleju
- ketchup
Przygotowanie:
Jaja gotujemy na twardo i wyciągamy z nich ugotowane żółtka. Pieczarki ścieramy na drobnej tarce i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Do miseczki dodajemy kolejno zółtka, przyprawy, posiekaną pietruszkę, podsmażone pieczarki oraz kilka łyżek majonezu. Wszystkie składniki mieszamy ze soba do uzyskania jednolitej masy. Farsz nakładamy na jajka i przyozdabiamy odrobiną majonezu i ketchupu. Całość układamy na udekorowanej według gustów tacy i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.
Różki salami
salami w plasterkach
serek ziołowy lub dowolny o zwartej, kremowej konsystencji
koperek
papryka czerwona
salami zwinąć w rożek, śpiąc wykałaczką.
serek wymieszać z posiekanym koperkiem oraz drobno pokrojona papryka.
szpryca nadziewać różki.
Paczuszki z łososia
Składniki:
kilka plastrów wędzonego łososia,
1/2 opakowania serka Almette ziołowego,
kilka gałązek ładnego szczypiorku.
Wykonanie:
Plastry łososia ostrożnie od siebie oddzielamy i kładziemy na talerzu. Na jeden z końców każdego z nich nakładamy sporą łyżkę serka, a następnie całość dość ciasno rolujemy. Gotowe paczuszki obwiązujemy gałązką szczypiorku i ... potrawa gotowa
_________________
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
Olina
Młodsza Czarownica

Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bytom Płeć: czarownica
|
Wysłany: Wto 20:28, 09 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
Roladki w galarecie
plastry szynki konserwowej
jajka ugotowane na twardo podzielone na ósemki
ogórki konserwowe
majonez
żelatyna
wywar z jarzyn lub bulion z kostki
Na plastry szynki kładziemy cząstkę jajka, kawałek ogórka na to kładziemy majonez zwijamy w rożek i układamy na półmisku. Rozpuszczamy żelatynę w bulionie. Zalewamy tężejącą galaretką wykonane rożki. Wstawiamy do lodówki.
Nadziewane pomidory
Składniki:
8 sporych, jędrnych pomidorów
1 puszka groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy
1 kabanos
kawałek żółtego sera
majonez
sól, pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Najpierw pomidory myjemy. Następnie ścinamy z nich czubki, a łyżeczką wydrążamy miąższ, tak aby ścianki miały około 5-7 mm grubości. Wnętrze lekko solimy i pieprzymy.
Zabieramy się za przygotowanie farszu. Oczywiście farszów jest tyle, ile gustów ich "zjadaczy". Ja zaproponuję dwa:
I:
Ser żółty kroimy w małą kostkę, mieszamy z odsączonym groszkiem. Przyprawiamy, dodajemy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy.
II:
1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, kabanos pokrojony na małe kawałeczki, przyprawy, majonez - wsypujemy do miski po czym dokładnie, acz delikatnie, mieszamy.
Gotowym farszem nadziewamy pomidorowe miseczki. Podajemy schłodzone i posypane natką pietruszki.
PRZYSTAWKA POMIDOROWA
8 duzych pomidorów ,
1cebula ,
25dag mielonego mięsa ,
10dag pieczarek , 1 jajko,
sol pieprz
2lyzki oleju słonecznikowego ,
łyżka maki , cukier,
plaska łyżeczka mielonej papryki
4pomidory
na sos ,
lyzka posiekanej pietruszki
obrana i oplukana cebule drobno pokroic,podsmazyc na tluszczu,
dodac mielone mieso,sol,pieprz,dokladnie wymieszac i chwile smazyc.
Zestawic z ognia.Pomidory przeznaczone na faszerowanie umyc,sciac pietke,lyzeczka wydrazyc miazsz.Pomidory przeznaczone na sos spazyc wrzatkiem,obrac ze skorki,podduscic chwile razem z wydrazonym miazszem i przetrzec przez sito.
Pieczarki pokroic w drobna kostke,przesmazyc w drobna kostke,dodac mielone mieso,wbic surowe jajko i dokladnie wymieszac.
Takim farszem nadziewac wydrazone pomidory.
W radlu przygotowac biala zasmazke z masla i maki,rozprowadzic dwoma lyzkami przegotowanej wody,dodac przetarte pomidory,mielona papryke i stale mieszajac zagotowac.
Do sosu wlozyc faszerowane pomidory,i dusic pod przykryciem okolo 15minut.
Podawac z ryzem gotowanym na sypko
_________________
SUSZONE ŚLIWKI NA PRZYSTAWKĘ
Suszone śliwki namoczyć na noc. Starając sie jak najmniej śliwkę rozciąć wyjąc pestki a w ich miejsce włożyć kawałek włoskiego orzecha i uformować śliwkę. Ułożyć na salaterce, na noc zalać lekko osłodzoną śmietaną. Przede podaniem "poruszać" śliwki aby zabarwiona śmietana spłynęła na dno a z wierzchu polać świeżą.
FORUM : W sprawie śliwek; zamiast moczyć w śmietanie zawiń w plastry boczku i obsmaż na rumiano, tez dobre.
Można tez grillować.
pomidory z mozzarellą;
ze 2 duże dojrzale pomidory,
2 osełki mozzarelli, świeża i suszona bazylia,
pomidory obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry,
ulozyć na półmisku, posolić,na to po plastrze mozzarelli, posypać suszoną bazylia, można też drobno pokrojonymi czarnymi oliwkami, polać super oliwą, na każdy plaster położyć listki świeżej bazylii;
czasem,dla odmiany oliwę mieszam z octem balsamicznym
.PRZYSTAWKA Z ŁOSOSIA
z WPD oliwka autora nie znam
biorę duzy filet z łososia/ok.1,5kg/,ze środeczka wycinam 2 płaty tak po
12 cm,wyjmuje ości/kombinerkami/,myję,osuszam i odkładam na bok.
teraz przygotowuję tzw.321-co to?
3 łyżeczki soli,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka pieprzu/z możdzieża/
i 1 łyżeczka świeżutkiego posiekanego koperku,
mieszam to wszystko.Nacieram tą mieszanką oba płaty i wkładam do plastikowego pudełka do żywności szczelnie zamykam.Po kilku godzinach ryba puszcza soki i trzeba je położyć w odwrotnej pozycji/aha ,oba płaty składam w pozycji tzw.69/Po 2-3 dniach chlebek,masełko i cieniutko pokrojone płaty/jak na carpaccio/.Palce lizać.Po norwesku jest to łosoś tzw.grawerowany-ale we własnym wykonaniu to uhm.....
smacznego
ps.jako dodatek może być jakiś dobrze zmrożony jakiś płyn
_________________
Tatar z łososia
Składniki:
- 40dag bezwzględnie świeżego łososia bez ości
- 2 średnie cebule (albo nawet więcej, jeśli ktoś lubi)
- sok z cytryny
- dobry olej
- sól, dużo świeżo zmielonego pieprzu
Mięso ryby ścinamy ukośnie na bardzo, bardzo cieniutkie płatki (zabieg ułatwia uprzednie lekkie zamrożenie ryby). Cebule kroimy w drobną kostkę. W niedużej salaterce układamy warstwowo łososia i cebulę w sposób następujący:
- ok. 5mm warstwa płatków ryby, skropiona sokiem z cytryny + sól, pieprz (pieprzu powinno być sporo, soli zresztą tez, ponieważ musi doprawić także cebule).
- taka sama warstwa cebuli, która za pomocą łyżki starannie pokrywamy olejem.
Warstwy układamy do wyczerpania składników. Wierzchnia warstwę powinna stanowić cebula.
Salaterkę wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Tatara jemy nakładając "kupki" na pocięte w małe kawałki ulubione pieczywo.
_________________
Tatar z łososia wersja luksusowa
- 400g filetu z łososia.
- sok z cytryny
- kilka kropli sosu Worcestershire
- kilka kropli sosu Tabasco
- 1 łyżka stołowa kaparów
- 2 łyżki stołowe pokrojonych w kostkę korniszonów
- 2 łyżki stołowe pokrojonej w drobna kostkę czerwonej cebuli
- 1 łyżka dobrego oleju
- natka pietruszki
- sól, świeżo zmielony pieprz
Filet kroimy w bardzo drobna kostkę. Wrzucamy do salaterki i skrapiamy solidnie sokiem z cytryny oraz kilkoma kroplami wspomnianych sosów. Dodajemy kapary, korniszony, cebule. Solimy, pieprzymy. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy na minimum 10 minut. Dodajemy posiekana natkę pietruszki, olej i ponownie odstawiamy na 10 minut. Jemy z ulubionym pieczywem (najlepiej z masłem, jeśli to nie zbrodnia).
_________________
Pierś kurczaka w wędzonym boczku
Jest ona bardzo uniwersalna - można ją serwować samotnie jako przekąskę jak i główne danie z dodatkami. Poza tym jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu:
2 duże piersi kurczaka
Boczek wędzony - 16 cienkich plastrów
Sól, pieprz
Papryka czerwona mielona (przyprawa)
Piersi kroimy na cztery po ukosie. Doprawiamy. Boczek układamy po 2 plastry zachodzące na siebie i zawijamy w nie kurczaka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż boczek się ładnie zarumieni.
Łosoś na czerwono
- składniki
* 1/2 kg surowego fileta z łososia w jednym kawałku (ze skórą)
* 1.5 łyżki soli morskiej
* 1 łyżka białego cukru
* 1 łyżka brązowego cukru
* 1 łyżka musztardy
* szczypta gałki muszkatołowej
* 1 ugotowany burak
* 20 dag śmietany (22-proc.)
* po 1 łyżce posiekanej mięty i szczypiorku
Łosoś na czerwono - sposób przygotowania
Łososia ułóż na folii aluminiowej skórą do dołu. Wymieszaj sól, cukry, musztardę i gałkę muszkatołową, natrzyj rybę. Na wierzchu ułóż plasterki buraka, ciasno zawiń w folię, na to połóż deseczkę i obciąż. Wstaw do lodówki na 2-3 dni. Zawinięta i obciążona ryba powinna leżeć na półmisku, ponieważ podczas marynowania może puścić sok. Przed podaniem łososia rozwiń, zdejmij buraki i delikatnie zeskrob resztki przypraw. Łososia pokrój na cienkie plasterki i podawaj ze śmietanką wymieszaną z miętą i szczypiorkiem.
_________________
RACUSZKI Z MARCHEWKI
30 DKG UTARTEJ NA DROBNIUTKO MARCHEWKI
15 DKG MĄKI
2 JAJA
2 ŁYŻKI CUKRU
1/2 OPAK. PROSZKU DO PIECZ.
CUKIER WANIL.
PÓŁ SZKL. ŚMIETANY
20 DKG SMALCU
DO MĄKI DAĆ MARCHEWKĘ,JAJA,TROCHĘ CUKRU,PROSZEK,WYROBIĆ CIASTO,FORMOWAĆ ŁYŻKĄ OKRĄGŁE PLACUSZKI I SMAŻYĆ NA ZŁOTY KOLOR
PODAWAĆ POLANE ŚMIETANĄ,WYMIESZANĄ Z CUKREM I WANILIĄ
BANANY PIECZONE
4 BANANY
15 DKG OSTREGO ŻÓŁTEGO SERA
MASŁO
CUKIER ,CYNAMON
PRZEKROJONE NA POL,WZDŁUŻ BANANY,USMAŻYĆ NA MAŚLE
UŁOŻYĆ W NACZYNIU ŻAROODPORNYM,PRZYKRYĆ PLASTRAMI SERA
POSYPAĆ CUKREM I CYNAMONEM
ZAPIEC AŻ SER SIĘ ROZPUŚCI
Oscypek smażony w ziołach prowansalskich
SKŁADNIKI:
8 plastrów oscypka (grubych na około 0,5 do 1 cm), 8 plastrów pomidora, 2-3 cebule, 3 łyżki masła, zioła prowansalskie
SPOSÓB WYKONANIA:
Cebule pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę, następnie wyjąć i trzymać w cieple. Na patelni ułożyć plastry sera, posypać ziołami i smażyć na złoty kolor. Po chwili odwrócić, także posypać ziołami, ułożyć na każdym kawałku plaster pomidora, a na wierzchu po porcji cebuli. Smażyć jeszcze przez chwilę. Podawać w towarzystwie pieczywa i masła czosnkowego.
źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
Proste połączenie słono, przykwaskowo i słodko, a pomiędzy tym wszystkim smak ziół prowansalskich. Naprawdę pycha!!
KILKA SPOSOBOW NA CZERSTWY CHLEBEK
•jak zostaje duzo starego chleba, to trzeba namoczyc go w wodzie, odcisnac, dodac do tego woreczek ugotowanego ryzu,przesmazone pieczarki razem ze starta przesmazona marchewka, ewent. ser zolty, wedline, jakies ziola,co kto lubi:) uformowac okragle klopsy, obtoczyc w bulce tartej i usmazyc na zloto. przepyszne na cieplo i jeszcze bardziej na zimno!!
•chleb pokroić w kostkę, namoszyć - zalać w mleku z rozbełtanym jajkami. przłożyć do naczynia do zapiekania, dołożyć to co w lodówce np. podsmażone: pieczarki, cebulę, wędlinę/ mięso i zapiec posypując tartym żółtym serem. Można dodać jakieś zioła, czosnek itp.
•chleb pokroić w kostkę, namoczyć - zalać w mleku z rozbełtanym jajkiem (lub jajkami- jeśli dużo chleba) zapachem waniliowym, dodać rodzynki, cukier, gałkę muszkatołową i przłożyć do naczynia do zapiekania.
•ser starty na tarce dodac do niego jajko klasc mase na kromki chleba smazyc na patelni gotowe polewamy keczupem
• kromki czerstwego chleba zmoczyc z jednej strony wodą ,a drugą stronę pokryc farszem(ubiete jajko plus tarty ser plus tarta pieczarka,sol,pieprz do smaku )klaść na rogrzany tluszcz stroną z farszem ,po chwili piec drugą strone,dekorowac,pomidorem.ogórkiem,itp.
•podsmażyc kiszona kapustę(można ją najpierw sparzyć)dodając wegetę,kostkę rosołową -do smaku .Kromki chleba moczone w rozmąconym z przyprawmi jajku podpiec z obu stron .Na jednej kromce ulozyc kapustę ,polac ketchupem i majonezem zrobic przykrywkę z drugiej kromki .Smakuje jak knysza .Można rónież dołożyć jakiś mielony kotlecik,ale niekoniecznie
•stary chlebek przyzadzicjak mielone kotlety tylko dodac troszke kapusty kwaszonej , gotowanej. Po usmazeniu posypac startym serem -żółtym ( resztkami) i przykryc
pokrywka az rozleje sie serek
•czertwy chleb pokroic w kostke upiec na blasze w piekarniku i dodawac do zupy krem jako grzanki
• kotlety z chleba
Składniki:
- pół czerstwego chleba,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki obranego, uprażonego słonecznika,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Chleb kroimy na kromeczki, lub rwiemy. Maczamy go w mleku i odciskamy. Możemy go przepuścić przez maszynkę, ale można też rozgnieść w dłoniach, by uzyskać "masę chlebową". Dodajemy jajka, pestki słonecznika oraz sól i pieprz (według uznania). Wszystko razem ugniatamy, formujemy w dłoniach niewielkie kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju - na złoty kolor.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
ewam
Hexulka

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Göttingen Płeć: czarownica
|
Wysłany: Sob 17:11, 27 Lut 2010 Temat postu: |
 |
|
BULKI NADZIEWANE PIECZARKAMI.
Pieczarki umyc pokroic w kostke .
smazyc ,odparowac z wody ,dodac maslo,
pokrojna cebule w kostke ,wszystko razem
smazyc ,przyprawic sola ,pieprzem,na koniec
dodac ser zolty starty na tarce,i smazyc
do roztopienia sera.
W bulce wycinac male kolko i wyjac srodek ,
napelnic farszem z pieczarek .Przed podaniem bulki posmarowac olejem,na pieczarki ulozyc starty ser...piec w 180 st.Mozna podawac z barszczem czerwonym.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Nie 6:04, 21 Mar 2010 Temat postu: |
 |
|
Kotleciki z jajek
- 10 jajek
- 20 dag sera żółtego
- 2 cebule
- pęczek szczypiorku bądź zielona cebulka
- pieprz, sól, bułka tarta
8 jajek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser żółty również.Dodajemy posiekaną cebulę, cebulkę zieloną. Wbijamy dwa surowe jajka, dodajemy bułkę tartą - na oko, żeby placuszki ładnie się kleiły Doprawiamy i wszystkie składniki mieszamy. Następnie formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |