Olina
Młodsza Czarownica

Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bytom Płeć: czarownica
|
Wysłany: Wto 20:15, 09 Lut 2010 Temat postu: Grzyby |
 |
|
Kurki w pikantnym cieście
Składniki:
50 dkg kurek
1 szklanka oleju
1 jajko
½ szklanka mąki
4 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
pieprz, sól, curry
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, przyciąć trzony obgotować przez kilka minut w osolonej wodzie, obsączyć, osuszyć. Z maki jaka i mleka przygotować ciasto, dodać cukier i przyprawy w takiej ilości aby ciasto było pikantne. W rondlu rozgrzać olej, każdego grzyba moczyć w cieście, pozwolić aby jego nadmiar ściekł, smażyć na złoty kolor. Przed podaniem obsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
Placki z kaszy gryczanej z borowikami
SKŁADNIKI: * 250 g kaszy gryczanej * ½ l wody, sól i 1 łyżka oleju do gotowania kaszy * 2 łyżki ziaren zbóż * 3 jajka * 100 g drobno tartego parmezanu * 4 ząbki czosnku * 200 g borowików * 80 g masła * sól, pieprz * olej do smażenia * 4 łyżki kwaśnej śmietany
WYKONANIE: Kaszę ugotować, ostudzić, wymieszać z jajkami, ziarnami zbóż i parmezanem, przyprawić solą i pieprzem, a następnie uformować placki i smażyć na gorącym oleju. Obrane ząbki czosnku pokroić w plasterki. Borowiki obsmażyć na maśle z czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Placki i borowiki ułożyć na talerzach podawac z keksem śmietany
Zapiekanka z serem i grzybami
1
Składniki:
50 dkg grzybów (kurki, podgrzybki, borowiki)
1 cebula
3 łyżki oleju
½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
½ szklanki śmietany
chleb tostowy
masło
ser żółty w plastrach
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby, chwilę smażyć razem, podlać bulionem i dusić aż płyn odparuje. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać do chłodnych grzybów, wymieszać, ewentualnie doprawić. Chleb tostowy posmarować masłem, ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, dodać grzyby i całość pokryć plastrami sera. Zapiekać w gorącym piekarniku aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Zapiekanka z ziemniaków, grzybów i serka topionego
1 kg ziemniaków
1/2 kg świeżych grzybów
2 cebule
40 dkg serka topionego kremowego lub śmietankowego
2 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki margaryny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tłuszcz
Obrane ziemniaki pokroić w talarki i gotować 10 min w osolonej wodzie.
Grzyby dwukrotnie obgotować, ostudzić i drobno pokroić.Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na lekko złoty kolor.Dodać grzyby i chwilę razem podsmażać.Serki pokroić na kawałki. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i ułożyć warstwami ziemniaki, grzyby i ser. Wierzchnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami, a następnie polać zapiekankę. Wierzch posypać wiórkami z margaryny. Zapiekać w temp. 170-180st przez ok.30
Śedzie z grzybkami marynowanymi
1 kg śledzi solonych( płaty)
2 duże cebule
2 słoiki marynowanych grzybów (po dżemie)
pieprz,2 łyżki octu 10%,2 łyżki oleju
śledzie wymoczyć (ok.2-2,5 godz),osączyć,pokoć w dzwonka
cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na oleju
grzybki odcedzić ,pokroic w kostke,wymieszać z cebulą,piprzem i octem
uładać warstwami w słoju zaczynając od śledzi,ostatnią warstwą powinny być grzyby.
Wstawić na kilka godzin do lodówki aby się "przegryzły"PYCHA
Grzyby marynowne
1 szkl octu 10%
2 szkl wody
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
po 10 ziaren ziela i pieprzu
3 liście laurowe
wymyte grzyby gotuje w dwoch posolonych wodach,
gorące akładam do słoików,zalewam gorąca zalewą ,owtacam do góry dnem.
Nie ma potrzeby pasteryzować
Szaszłyki pieczarkowe
Składniki :
20 malutkich pieczarek,
15 dag wędzonego boczku,
4 małe cebule,
strąk świeżej papryki,
5 twardych malutkich pomidorów,
sól, pieprz i sproszkowana papryka
Przepis :
Na szpilki szaszłykowe nadziać na przemian wszystkie składniki, posypać solą, sproszkowaną papryką i pieprzem. Szpilki oprzeć kolcami na wąskiej blasze do pieczenia i wstawić na 25 minut do bardzo gorącego piekarnika. Ładnie zarumienione szaszłyki podaję z ryżem na sypko i zieloną sałatą ze śmietaną.
Flaczki z grzybów
Kapelusze grzybów obgotować ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie.
Marchew, pietruszkę korzeń, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ugotować na rosole (może być z kostki). Następnie do rosołu dodać pokrojone w paski grzyby.
Doprawić do smaku solą, wegetą, pieprzem i majerankiem (tak jak tradycyjne flaczki).
Można również dodać trochę koncentratu pomidorowego. Całość zagęścić zasmażką na maśle.
Flaczki są naprawdę dobre i z czystym sumieniem polecam..
Gulasz grzybowy:
Składniki: 30 dag kg pieczarek ,
30 dag grzybów leśnych (wg uznania),
3 cebule (najlepiej kolorowe)
2 kolorowe papryki,
1 puszka groszku,
1 puszka czerwonej fasolki,
1 pęczek pietruszki,
sól( ja używam zamiennie Jarzynki),
pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa i szczypta kurkumy do smaku
Przepis:
Podsmażyć na oleju na złoto cebulkę pokrojoną w półksiężyce, dodać grzyby pokrojone w cząstki, poddusić 15 min. Dodać następnie pieczarki pokrojone w grubsze cząstki, dusić jeszcze na wolnym ogniu 15 min. Paprykę pokroić w paseczki, dodać do grzybków. Po 5 min dodać groszek, fasolkę i posikaną drobniutko połowę pietruszki. Dusić wszystko jeszcze 5min. Wyłożyć do naczynia posypując z wierzchu resztą pietruszki. Podawać z bagietką lub kładzionymi kluseczkami.
Kotlety mielone z grzybów:
Składniki:
40 dkg grzybów świeżych (borowiki, gąski, pieczarki)
lub 8 dkg grzybów suszonych,
3 dkg tłuszczu,
6 dkg cebuli,
10 dkg czerstwej bułki,
1/8 litra mleka,
1 jajo,
aól, pieprz,
1 łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki,
5 dkg tartej bułki.
Przepis:
Świeże grzyby oczyścić z piasku i ziemi, opłukać pod bieżącą wodą, poszatkować, udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą i tłuszczem (3 dkg). O ile potrzeba, wlać 2 - 3 łyżki wody, następnie odparować. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, grzyby i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wymieszać. O ile masa jest za rzadka, wsypać 2 - 3 łyżki tartej bułki. Kształtować w bułeczce nieduże, wysokie kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor.
_________________
Grzyby w keczupie
1 durszlak ugotowanych grzybów
3/4 szklanki oleju
1 szklanka pikantnego keczupu
3 średnie cebule
2 łyżki octu
3 łyżki cukru
sól, pieprz, vegeta do smaku.
Cebulę podsmażyć na oleju, dodać sól, pieprz, cukier i vegetę. Następnie dodać ocet i keczup. Do zalewy dodać ugotowane grzyby i wszystko razem poddusić. Wkładać do słoików i pasteryzować 20 minut.
przeeeeepyszne są i szybko znikają.. pasują mi najbardziej jako przekąska, ale do kanapki z masełkiem są idealne..
|
|