 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Olina
Młodsza Czarownica

Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bytom Płeć: czarownica
|
Wysłany: Wto 20:17, 09 Lut 2010 Temat postu: Gołąbki |
 |
|
Gołąbki po wenecku
główka białej kapusty
100 g fasoli perłowej
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 cebule
1 szkl rosołu
300 g wieprzowiny bez kości
1 łyżka tłuszczu
sól
pieprz
majeranek
Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować, pozostawić na 2 godziny, następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy nie uszkadzając liści. Cebule obrać, opłukać pokrajać w drobną kostkę, usmażyć. Fasolę zmielić razem z mięsem, wymieszać z cebulą, koncentratem pomidorowym, doprawić. Na przygotowanych liściach kapusty układać nadzienie, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon, ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty. Zalać rosołem, wstawić do gorącego piekarnika i dusić do miękkości pod przykryciem.
Gołąbki po wietnamsku
1 główka białej kapusty
80 g ryżu
1-2 cebule
2-3 łyżki ketchupu
1 szkl rosołu
150 g wieprzowiny bez kości
80 g fasoli perłowej
1 łyżka tłuszczu
sól
pieprz
przyprawa curry
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściać grube nerwy nie uszkadzając liści. Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godz. następnie ugotować w tej samej wodzie, odcedzić, zmielić razem z mięsem. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, ugotować na półmiękko, odcedzić. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z przygotowaną masą i ryżem. Doprawić do smaku. Na przygotowanych liściach kapusty układać nadzienie, założyć brzegi do środka, zawinąć w rulon, ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać rosołem wymieszanym z ketchupem i dusić do miękkości pod przykryciem
Gołąbki z grzybami
300 g świeżych grzybów
500 g świeżej kapusty
2 cebule
3-4 łyżki oleju
2 łyżki margaryny
2 szkl sosu śmietanowego z przecierem pomidorowym
sól
Główkę kapusty oczyścić i po wykrojeniu głąba ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Następnie oddzielić liście i lekko pobić nerwy liściowe. Grzyby ugotować, drobno pokroić, wymieszać z posiekaną podsmażoną cebulą, posolić i obsmażyć. Farsz kłaść na liściach kapusty i zawijać je w koperty. Gołąbki obsmażyć, zalać sosem i dusić 35-40 minut.
_________________
GOŁĄBKI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
KILKA LIŚCI KAPUSTY
30 DKG PARZONEJ BIAŁEJ KIEŁBASY
NA SOS:
PUSZKA POMIDORÓW BEZ SKÓRKI
CEBULA
SZCZYPIOREK
1/2 SZKL. ŚMIETANY
1/2 ŁYŻECZKI OREGANO
SÓL,PIEPRZ,OLIWA
LIŚCIE OBGOTOWAĆ ,WYCIĄC TWARDE WŁÓKNA
KIEŁBASĘ POKROIĆ NA KAWAŁKI,KAŻDY OWINĄĆ LIŚCIEM I SPIĄĆ WYKAŁACZKĄ
CEBULĘ OSIEKAĆ,ZESZKLIĆ NA OLIWIE,DODAĆ ZMIKSOWANE POMIDORY,DOPRAWIĆ,ZAGOTOWAĆ,DODAĆ ŚMIETANĘ I OREGANO
GOŁĄBKI WŁOŻYĆ DO GARNKA Z SOSEM,CHWILĘ PODDUSIĆ
PRZED PODANIEM WYJĄĆ WYKAŁACZKI
{MOŻNA ZAMIAST CAŁYCH POMIDORÓW DAĆ NP. KONCENTRAT POMIDOROWY I MOŻE BYĆ ZWYKLA KIEŁBASA}
Leniwe gołąbki
SKŁADNIKI:
350 g mielonego mięsa wieprzowego,
400 g kapusty,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1/2 szklanki surowego ryżu,
1/4 szklanki kaszy manny,
1 jajko, sos sojowy,
sól i pieprz.
Na sos:
2 kostki rosołowe,
przecier pomidorowy,
płaska łyżka mąki pszennej,
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej.
SPOSÓB WYKONANIA:
Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i drobno siekamy za pomocą malaksera (lub ścieramy na tarce) ja poiszatkowałam. Odciskamy z nadmiaru soku, po czym łączymy z mięsem. Dodajemy surowy ryż, kaszę mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, sól (bardzo oszczędnie), pieprz oraz odrobinę sosu sojowego do smaku. Wszystko razem dokładnie wyrabiany, a z powstałej masy formujemy nieduże, podłużne kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu, aż porządnie się zrumienią z obu stron. Następnie zdejmujemy kotleciki z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej odpowiedniej ilości wrzątku i zalewamy pulpety, tak aby były całkowicie przykryte.
Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50-60 min w temperaturze 170 stopni C. Kotlety powinny nieco napęcznieć. Po tym czasie, ostrożnie, aby się nie poparzyć, zlewamy powstały w czasie pieczenia sos do rondelka. Rozcieńczamy go wodą, tak, aby powstała ilość wystarczyła do ponownego przykrycia kotletów. Sosik zagotowujemy, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Obie mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie, po czym wlewamy do sosu. Stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia (sos będzie raczej rzadki). Zalewamy nim kotlety i wstawiamy jeszcze na chwilkę do piekarnika. Kiedy sos zacznie bulgotać, oznacza to, że danie jest gotowe.
przepis z netu w całości
Moja uwaga
Za długi okres pieczenia wystarczy 1/2 h i ja zmniejszyłam po 10 min temperaturę /od chwili zagotowania/ do 110 stopni.
_________________
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
Maria Wanda
Młodsza Czarownica

Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska Warmia Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pon 12:40, 12 Mar 2012 Temat postu: |
 |
|
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną
Do przygotowania gołąbków z kaszą gryczaną będziesz potrzebowała:
1 białej kapusty,
1 woreczka kaszy gryczanej,
10 dag suszonych grzybów,
1 jajka,
soli,
pieprzu,
2 cebul,
0,5 litra bulionu warzywnego.
Kapustę należy obgotować w wodzie, aby jej liście stały się elastyczne. Następnie wybieramy kilka dużych liści, które ułatwią nam zawijanie farszu.
Kaszę należy ugotować i po ostudzeniu dodać do niej surowe jajko. Grzyby zalewamy wrzątkiem na kilka godzin przed gotowaniem potrawy, a następnie dodajemy je do farszu razem z zeszkloną cebulką. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Na środku każdego liścia kładziemy farsz i zawijamy go, zakładając kapustę z każdej strony. Następnie gołąbki wkładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. Całość dusimy na niewielkim ogniu przez około godzinę.
Smacznego!
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |