 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Olina
Młodsza Czarownica

Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 262
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bytom Płeć: czarownica
|
Wysłany: Wto 20:11, 09 Lut 2010 Temat postu: Dipy |
 |
|
DIP CURRY Z BANANEM
2banany
1 lyz.soku z cutryny
1 duzy(400g)jogurtu naturalnego
1.5 lyzki curry
2 lyzki miodu
pol mango
peczek szczypiorku
sol
banay obrac i zmiksowac.dodac sok z cytryny.wymieszac z jogurtem.doprawic sola, curry, i miodem. obrac polowe mango miazsz pokroic w kostke i razem z drobno posiekanym szczypiorkiem dodac do kremu.
DIP ORZECHOWO-SEROWY
10 dag sera plesniowego
20 dag twarozku
4 lyzki mleka
1 gruszka
1 lyzka posiekanych orzechow wloskich
sol pieprz
ser plesniowy rozdrobnic widelcem dodac twarozek oraz mleko.zmiksowac na gladka mase.umyc i obrac gruszke usunoc gniazda a miazsz pokroic w kostke.polaczyc z masa serowa.doprawic sola i pieprzem.udekorowac orzechami.
DIP OSTRY POMIDOROWY
1 cebula
1 zabek czosnku
2 straki chili
1 lyzka oliwy
50 dag pomidorow z puszki
sol pieprz cukier
1 lyz.soku z cytryny
cebule i czosnek obrac i posiekac.chili oczyscic z nasion i pokroic w paski.warzywa zeszklic na oliwie dodac pomidory gotowac na srednim ogniu przez ok 15 minut.doprawic sola pieprzem i cukrem do smaku oraz cytryna.
Dip czosnkowo - koperkowy:
pół na pół jogurt naturalny z majonezem
do tego wedle uznania 3-4 ząbki czosnku
i dużo siekanego koperku
dip ziołowy
szklanka ketchupu
4 łyżki majonezu
2 łyżki drobno posiekanych ziół ( pietruszka , oregano, koperek)
kilka kropel Tabasco
2 mini kostki czosnkowe Knorr
wymieszać składniki , schłodzić
Dip „ostry”
Składniki:
200 g serka homogenizowanego
100 g majonezu lub śmietany
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
pół łyżeczki sproszkowanego chili
kilka kropli tabasco
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy paprykę, serek, majonez, czosnek, koncentrat i wszystkie przyprawy. Odstawiamy do lodówki.
sos tysiąca wysp
Składniki:
6 łyżek majonezu,
2 łyżeczki octu winnego,
4 łyżeczki keczupu,
2 łyżeczki cukru pudru,
szczypta chili,
łyżeczka soku z cytryny,
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sosu włożyć do słoika i połączyć, długo nim potrząsać lub zmiksować.
Czasem robię też taki na bazie
majonezu i jogurtu
z drobno posiekaną miętą i szałwią, które mam na działce - podaję do drobiu.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |