 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
ewam
Hexulka

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 616
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Göttingen Płeć: czarownica
|
Wysłany: Sob 18:00, 06 Lut 2010 Temat postu: GOFRY |
 |
|
Moje Ulbione Przepisy.jun.pl
Ciasta i Desery - GOFRY
nora - 2008-03-28, 23:19
Temat postu: GOFRYWANILIOWE
PÓŁ KOSTKI MASŁA
5 DKG CUKRU
3 JAJA
25 DKG MĄKI
ŁYŻECZKA PROSZKU
1/4 L MLEKA
MASŁO UTRZEĆ Z CUKREM NA PUSZYSTO,DODAĆ JAJA ,MĄKĘ Z PROSZKIEM I MLEKO
WYMIESZAĆ PIEC GOFRY W NAGRZANEJ GOFROWNICY
WYJDZIE OK, 8-9 GOFRÓW Olina - 2008-03-29, 17:15
Gofry Brukselskie
300g mąki
0,5 l mleka
75g cukru
100g masła
2 jajka
10g drozdży w proszku
szczypta soli
MIekkie masło wyrabiamy rekoma z maką,drożdżami i cukrem, dodajemy jajka i dalej wyrabiamy.Mleko nalezy podgrzac i powolutku dodawac do ciasta mieszajac rękoma albo drewnianą łycha. Ciasto wychodzi płynne ale dość kleiste.Odstawiamy w ciepłe miejsce na godz.aż nam ładnie urosnie,potem chochlą na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę.
FG ks - 2009-03-24, 08:54
GOFRY takie jak sprzedają w budkach
Składniki
20 dag mąki ziemniaczanej, 20 dag mąki pszennej, 25 dag cukru, mała torebka cukru wanilinowego, 200 g stopionej margaryny, 1 łyżka proszku do pieczenia, 5 jajek, olej sojowy.
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopiony tłuszcz, miksować dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstsze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Nakładać 1 - 2 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować). Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżąco).
Moje uwagi, w zasadzie zamiast zwykłego cukru dałam cukier puder, zamiast margaryny dałam masło i używałam oliwy z oliwek do smarowania. gofry po upieczeniu stawiałam na sztorc opierając je o siebie krawędziami. są pyszne.
podał Uretan na Forum Smaczny [link widoczny dla zalogowanych]
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |