 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Maria Wanda
Młodsza Czarownica

Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska Warmia Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pon 6:03, 22 Paź 2012 Temat postu: Ciasto drożdżowe dla cukrzyków |
 |
|
Ciasto drożdżowe dla cukrzyków
Składniki:
- 2,5 dag drożdży
- 2-3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 0,5 kostki masła
- 0,5 l mleka
- mąka do podsypywania
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie:
Do szklanej lub plastikowej miski włożyć drożdże, cukier, jajko, żółtka, szczyptę soli i roztopione masło. Rozetrzeć wszystko, dodać ciepłe mleko i mąkę do gęstości (ciasto ma być troszkę gęściejsze, jak na naleśniki). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie, na stolnicę wsypać trochę mąki i wyłożyć większą część ciasta, a do reszty dodać kakao. Wymieszać. Mniejszą część położyć na większą i zawinąć jak roladę. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem wąskiej blaszki i piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni
Ciasto ambasador (inna wersja)
Ciasto:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 18 łyżek oliwy
- 12 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Masa:
- kostka masła
- szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 litra mleka
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, ucierać. Na końcu ubić pianę z białek, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej dwie łyżki mąki. Ciasto włożyć do dwóch jednakowych blaszek i piec jak biszkopt ok. 20 min w temperaturze 180 stopni. Przygotować masę. Oba rodzaje mąki rozprowadzić w pół szklanki mleka tak, aby nie było grudek. Wlać do reszty gotującego się mleka i ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć kostkę masła ze szklanką cukru pudru, dodając po łyżce budyniu. Wyjąć upieczone placki, ostudzić i pokroić równo jak kromki chleba. Smarować przygotowaną masą i kłaść "kromkę" jedną za drugą (raz ciemna, raz jasna). Przełożyć na deskę i kroić po skosie, aby ciasto uzyskało ładny kształt.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |