 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Ata
Młodsza Czarownica

Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 12:15, 16 Kwi 2010 Temat postu: Biszkopt |
 |
|
Biszkopt:
*******
3/4 szklanki maki tortowej
3/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder cały czas ucierając przy pomocy miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do tortownicy (ok 26 cm) nasmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką. Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu, pozostawić przez kilka minut w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjąć z formy, odwracając "do góry nogami", pozwolić, aby trochę się wystudził i przełożyć znowu wierzchem do góry.
Biszkopt do tortu najlepiej upiec dzień przed krojeniem, przykryć ściereczką i odłożyć- wtedy, nazajutrz lepiej się kroi, gdy nie jest już taki wilgotny.
Przepis jest LeniNki i pochodzi z forum jesienne dzieciaczki
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
jolantaszyndlarewicz
Młodsza Czarownica

Dołączył: 07 Kwi 2010
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bukowa Śląska Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 19:03, 21 Maj 2010 Temat postu: |
 |
|
CIEMNY BISZKOPT (moje zbiory)
6 jaj, 1 i 1/2 szklanki cukru (można dać mniej), 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (w tym 2 łyżki dobrego kakao), 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do rozpuszczenia cukru. Do masy dodać żółtka i jeszcze chwilke miksować. Następnie należy delikatnie wmieszać przesianą mąke wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć na blaszkę (ja uzywam najczęściej tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki o wymiarach 25x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w 170 stopniach.
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
NOCNAMARA
Hexulka

Dołączył: 05 Lut 2010
Posty: 613
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Poznań Płeć: czarownica
|
Wysłany: Pią 14:22, 14 Gru 2012 Temat postu: |
 |
|
babskie cycki ha ha
pieczemy biszkopt na płąskiej blaszce kupujemy ciepłe lody i układamy je na biszkopt i zalewamy galaretką przepis mojej sąsiadki
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |