 |
 |
::Moje Ulubione Przepisy:: Nasze Kulinarne pogadanki
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
 |
Irme
Młodsza Czarownica

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 170
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: łódzkie Płeć: czarownica
|
Wysłany: Śro 17:06, 24 Mar 2010 Temat postu: Chleb kukurydziany |
 |
|
CHLEBEK KUKURYDZIANY
30 g drozdży
2 szklanki mąki pszennej
szklanka mąki kukurydzianej
½ szklanki kaszki kukurydzianej średniej
1, 5 szklanki letniej wody
łyżka oliwy
łyżeczka cukru, łyżeczka soli
Najpierw zrobiłam zaczyn- drożdże rozpuściłam z łyżeczką cukru, wlałam trochę letniej wody, posypałam łyżką mąki i odstawiłam do wyrośnięcia . Do miski wsypałam mąki, kaszkę i sól, dodałam wyrośnięte drożdże, oliwę i wodę, wymieszałam i nie pieściłam ręką, tylko swoim zwyczajem wyrobiłam przy pomocy drewnianej łyżki - nie wiem, co panowie na to, ale ja już tak mam...
Po wyrobieniu odstawiłam w ciepłe miejsce, gdzie ciasto podwoiło objętość - już w ciągu pół godziny... U mnie zawsze tak szybko rośnie, może dlatego, że stawiam ciasto na kaloryferze w kuchni.
Przełożyłam chlebek do natłuszczonej keksówki, pozwoliłam mu podrosnąć około 10 minut i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piekł się około 40 minut.
źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
P.S. Mnie chlebek ten najlepiej pasuje do twarożku i na słodko, ale kto co lubi..
|
|
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
|
 |
 |
|
 |
 |
 |
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
 |